Újpest, nulla, nulla, nulla, nulla: 1924 óta nem volt ilyen

M. G., T. SZ. G.M. G., T. SZ. G.
Vágólapra másolva!
2011.08.11. 17:41
null
Rajczi kihagyott büntetője a Paks ellen – az Újpest eddig ekkor került a legközelebb a gólhoz <br />(Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Ritkán látható sorozatokkal szolgált a labdarúgó NB I első négy fordulója: még három csapat is százszázalékos (ez nagyon ritka), Pécsett soha, Győrött legutóbb 1997-ben láttak ilyen kezdést, az Újpest egyszer kezdett négy vereséggel és egyszer négy, rúgott gól nélküli meccsel élvonalbeli története során – utóbbit 1924-ben! Statisztikák, történelmi szériák és példák a válogatott játéknap utáni, 5. forduló elé – egyébiránt ez az a forduló, amelyben rendszeresen megszakadnak a győzelmi sorozatok. A Győri ETO a nyeretlen Vasas ellen folytathatja a győzelmi sort, a Debrecen a Videotont fogadja a forduló rangadóján, a Pécs a Kecskemét ellen menetelhet tovább. A kritikus helyzetben levők közül egymással csap össze a Haladás és a ZTE, az Újpest új edzővel Kaposváron kísérletezhet pontot és gólt szerezni, míg a Ferencváros a jól rajtoló Honvéddal vív délpesti rangadót.

 

 

LENDÜLETBEN

A PMFC pazar szezonrajtját az Üllői úton 
nyújtotta tovább (Fotó: Veres Viktor)
A PMFC pazar szezonrajtját az Üllői úton nyújtotta tovább (Fotó: Veres Viktor)

Kezdjük a jó sorozatban levő klubokkal: a Pécsi MFC-nél már a négy sikerrel is a klubtörténet legjobb rajtjának örülhetnek a drukkerek, ráadásul összességében 13 tétmérkőzéses győzelmi sorozatnál áll a számláló. A Pécs legutóbb a 2003–2004-es szezonban kezdett négy veretlen mérkőzéssel (Videoton 1–1, Békéscsaba 3–0, MTK 2–1, Újpest 1–1), a sorozat Sopronban szakadt meg egy 1–3-mal. Az 1988–1989-es kiírásban ötös veretlenségi szériával, az 1985–1986-os csúcsidényben (ezüstérem!) 5–2–0-val kezdett a PMFC – igaz, 1985-ben négy forduló alatt „becsúszott" a két iksz.

A pécsiek vezetőedzőjének, Mészáros Ferencnek személyes elégtétel is lehet ez a kiváló rajt, hiszen vezetőedzőként az NB I-es debütálása kifejezetten rosszra sikerült: 2007 őszén a nem túl acélos Tatabánya kispadján mutatkozott be az élvonalban, és az első öt fordulóban elszenvedett öt vereség után mennie kellett. Most négy meccsből négy győzelemnél tart, még egy siker, és egyensúlyba kerül az NB I-es edzői mérlege.

A szintén hibátlan Győri ETO még a Reszeli Soós István irányította, igen támadó szellemű – 3–4–3-as felállásával az ellenfeleket alaposan meglepő – csapatával valósággal lerohanta az élvonalbeli mezőnyt 1997 őszén. A Győr sorban legyőzte a ZTE-t, a Vácot, az Újpestet, a Diósgyőrt, az akkor bajnoki címvédő MTK-t, a Gázszert és a Siófokot is, mígnem a 8. fordulóig akkor szintén veretlen BVSC ellen botlott meg – tízezer néző előtt 0–0-t játszott a két csapat.

NB I-es formatabella
NB I-es formatabella

A győri lendület (és veretlenség) a 13. fordulóig tartott, az ETO végül a Ferencváros otthonában szenvedte el első vereségét – tavasszal pedig a 4. helyig csúsztak vissza a kisalföldiek, akik sokáig még a bajnoki címben is reménykedtek.

A jelenlegi listavezető Debreceni VSC-nél sem gyakori a mostanihoz hasonló kezdés, bár az gyakrabban megesett, hogy a Loki négy forduló után még veretlen volt. Százszázalékos viszont újoncként, 1993-ban volt, amikor szép sorban legyőzte a Videotont, a Békéscsabát, a BVSC-t és a Haladást, a jó sorozat pedig nyolc fordulóig (7–1–0!) tartott, és októberben, a Siófok ellen tört meg. A saját nevelésű fiatalokkal teleszórt DVSC első számú gólfelelőse akkor a most már edzősködő Sándor Tamás volt (8 meccs/8 góllal kezdett), de két találattal a jelenlegi vezetőedző, Kondás Elemér is hozzájárult a sikerhez.

A 3–1–0-val rajtoló Lombard Pápa is klubtörténeti sikerszériában van, ennyire jól még nem startoltak a bakonyaljaiak –
eddigi NB I-es szezonjaikban 2–1–1, 0–3–1, 1–0–3 és 1–1–2 volt négy kör után a mérlegük.

A KÖZELMÚLT LEGJOBB STARTJA

Illés és az MTK sokáig megállíthatatlan volt 1996-ban
 (Fotó: Action Images – archív)
Illés és az MTK sokáig megállíthatatlan volt 1996-ban (Fotó: Action Images – archív)

Az MTK 1996–1997-es szezonkezdő hadjáratát alighanem nagyon nehéz lesz másolni, lévén hasonló a magyar labdarúgó történetben is igen ritka: a fővárosi kék-fehérek tizenöt győzelemmel kezdték a szezont!

A statisztika kedvéért: megverték a Videotont, a Vasast, a Ferencvárost, a Pécset, az Újpestet, a Debrecent, a Győrt, a III. Kerületet (7–2-re...), a Zalaegerszeget, a Siófokot, a Kispestet, a Békéscsabát, a Vácot, a Csepelt, majd a Stadlert is.

A bajnokság ekkorra gyakorlatilag már eldőlt, presztízskérdés volt viszont a győzelmi sorozat megőrzése – ennek a 16. fordulóban szakadt vége, amikor Erős Károly Babos Gábort átemelve győztes gólt szerzett a zuglóiaknak az MTK–BVSC-n, 1996. november 23-án.

Az MTK végül kilencpontos előnnyel, 26–7–1-es mérleggel nyerte meg a bajnokságot, tehát ez volt az egyetlen veresége. A BVSC-n a veretlenség elvételéért a kupadöntőn csattant az ostor, amikor az MTK 6–0, 2–0-val gázolta el a zuglói vasutasokat.

Még egy villámstart az elmúlt két évtizedből (a győriről már esett szó): az Újpest 1994–1995-ben nyolcas győzelmi szériával kezdett (33 gólt szerezve ezalatt), hogy aztán a Békéscsaba ellen pontot hullajtson. A csapattal együtt Wukovics László is ritkán látható sorozatot produkált, a Ferencvárosból frissen igazolt „Wukó" hét meccsen talált be egymás után – többek között kétszer az Üllői úton. Ezzel egyébként be is fejezte a góllövést arra a szezonra.

NULLA, NULLA, NULLA, NULLA

SZÉRIÁK AZ NB I-BEN
DVSC 4 győztes
Pécs 4 győztes
Győr 4 győztes
Pápa 4 veretlen
Honvéd 3 győztes
Diósgyőr 3 nyeretlen
Ferencváros 4 nyeretlen
Haladás 4 nyeretlen
Vasas 4 nyeretlen
Újpest 4 vesztes, 4 szerzett gól nélküli
ZTE 4 vesztes

Négy forduló után öt csapat nyeretlen jelenleg (FTC, Haladás, Vasas, Újpest, ZTE), ráadásul az Újpest és a Zalaegerszeg is nullapontos, a lilák pedig nulla gólosak is – ez Mészöly Géza állásába került szerdán.

Négy vereséggel korábban egyetlen egyszer kezdett bajnokságot az Újpest, az 1988–1989-es szezonban. Ekkor a rajtnál hazai pályán a Rába ETO ellen 4–2-re kapott ki, majd Tatabányán 1–0-ra, aztán otthon a Videotontól 3–2-re, majd az Üllői úton a Fraditól 3–0-ra. Göröcs János volt a vezetőedző, akit ekkor még nem váltották le, az első pontszerzés (Vasas ellen 1–1, 11-esekkel 4–5) után viszont igen, Varga István vette át a csapat irányítását.

Az első győzelemre a 10. mérkőzésig kellett várni, akkor a Megyeri úton, 1000 néző (!) előtt Steidl Sándor és Kozma István találatával az Újpest 2–1-re nyert a ZTE ellen.A bajnokság végén a jó tavaszi szereplés következtében a 9. helyen zárt a gárda, majd a következő szezonban bajnok lett!

Arra is volt egy példa, hogy az Újpest négy „nullázással" indítsa a bajnokságot: az1924–1925-ös szezonban három vereség(Vívó AC 0:2, III, Ker. TVE 0:1, MTK 0:1)utána negyedik meccsen ugyan már a pontszerzés sikerült (BTC 0:0), de gólt csak az ötödik mérkőzésén szerzett először. A Kispest ellen a 80. percben, azaz a bajnokság rajtjától számítva a 440. percben ért el először gólt az újpesti együttes.

Ezt a negatív rekordot még nem döntötték meg a lilák, hiszen most még „csak″ 360 percnyi gólcsendnél tartanak a bajnoki rajttól számítva (az előző szezon utolsó meccsén – Újpest–Videoton 1–0 – Jarmo Ahjupera a 13. percben talált be, összesen tehát 360+77 = 437 perce gólképtelen a csapat.)

Maradjunk még két statisztikai adat erejéig az Újpestnél. Bajnokság kellős közepén – tehát nem a rajtnál – legutóbb 2002 tavaszán veszített el egymás után négy mérkőzést a lila-fehér alakulat. A Matáv FC Sopron (1–3), a Videoton (2–3), a szezon végén bajnok ZTE (1–2) és a Dunaferr (1–2) elleni kudarc után az ötödik meccsen véget ért a vesszőfutás: az ősi rivális Ferencvárost (Herczeg Miklós 91. percben szerzett győztes találatával) 3–2-re legyűrte.

2000 tavaszán pedig azt bizonyították az újpestiek, hogy – a mostanival ellentétben – lehet úgyis pontokat szerezni, hogy egymást követő négy bajnokin nem szerez gólt a csapat. A lilák sorrendben a Ferencváros, a Kispest és a Haladás ellen játszottak 0–0-t, majd a Vasas ellen kikaptak 3–0-ra, 421 percig tartó góltalan szériájuk aztán az ötödik találkozón, a Pécs ellen ért véget (Jenei Sándor talált a vendégek kapujába), de így is 2–1-re veszítettek. Mentségükre szóljon, hogy rendkívül zűrös időszak volt ez az újpestiek életében, a Dunaferr elleni, félbeszakadt mérkőzésen történt rendzavarás miatt a hazai mérkőzésüket is„idegenben", a BVSC Szőnyi úti stadionjában kellett rendezniük. Eleinte még nézők előtt, a Kispest elleni balhé után pedig már zárt kapuk mögött…

A FRADINÁL VÁRTAK MÁR TÖBBET IS AZ ELSŐ GYŐZELEMRE

Az Újpesthez hasonlóan négy meccs után nullapontos Zalaegerszeg az 1991–1992-es szezont kezdte ennyire gyengén, illetve egy „hajszállal" jobban, mert akkor legalább fogott egy pontot a 3. fordulóban. Az a Zete nem igazán volt felkészülve az élvonalbeli megpróbáltatásokra, lévén 20 forduló után egy 0–4–16-os mérleget könyvelhetett el, és csak áprilisban (!), a Siófok ellen nyert először.

A Ferencváros a 2005–2006-os, igen sok nehézséggel megspékelt idényét kezdte négy nyeretlen meccsel, akkor becsúszott az ötödik és a hatodik is: a Fradi a Fehérvár (0–1), a Honvéd (1–3), a Pápa (3–3), a ZTE (2–3), a Kaposvár (1–1) és az MTK (2–2) ellen sem győzött, majd az ETO ellen igen (2–0).

A Haladásnál meg hozzá vannak szokva a szurkolók a pocsék rajtokhoz: a szombathelyiek egymás után harmadik szezonjukat kezdik legalább három nyeretlen meccsel. A 2009–2010-es idényben a 4. körben (Videoton 4–3), a 2010–2011-esben csak a 11.-ben (Siófok 4–0) szakadt meg a széria, mellesleg az edzőt mindkétszer még az ősszel elküldték. A Hali rossz startjaiból akad még elég, említhetjük a 2000–2001-es idényt (1–1–5), az 1998–1999-est (1–0–6), az 1995–1996-ost (0–1–6), az 1993–1994-est (1–0–5) vagy az 1989–1990-est (0–1–3) is. Mondhatni, az a meglepő, ha a Haladás elkapja az év elején a fonalat...

AZ ELSŐ NÉGY FORDULÓ UTÁN AZ ELMÚLT ÖT SZEZONBAN

2010–2011: már csak két csapat volt veretlen, a listavezető Videoton 2–2–0-val és a 8. Újpest 1–3–0-val, tehát legalább négy pontot már minden együttes elhullajtott. Három nyeretlen – Siófok, Paks, Haladás – zárta a sort.

 

2009–2010: ekkor ketten is hibátlanok voltak, 4–0–0-val állt a Videoton és az MTK is. Az 5. fordulóban mindkét csapat százszázalékos mérlege odalett, a Vidinek a veretlensége is. Az MTK a 7. fordulóig húzta vereség nélkül. Egyetlen nyeretlen volt, a Haladás.

 

2008–2009: százszázalékos csapat nem volt, veretlen is már csak egy, a tabellaelső Debrecen (3–1–0). Nyeretlen csapat sem volt, ez ritkaság.

 

2007–2008: öt veretlen együttes is volt még, a Honvéd százszázalékosan vezetett, utána jött a DVSC, a Nyíregyháza (egyaránt 3–1–0), az MTK és a Kaposvár (egyaránt 2–2–0). Egy fordulóval később a veretlen csapatok száma kettőre redukálódott, hisz botlott a Honvéd, a Nyíregyháza és a DVSC is.

2006–2007:
a ZTE és a Debrecen 3–1–0-s mérleggel állt, más veretlen csapat nem volt. Nullapontos igen, a Tatabánya és a Paks, de nyeretlen volt még a (később törölt) Sopron és a DVTK is.


AZ NB I ÁLLÁSA
xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,nbi,2011/4,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe Ez a blokk a cikkszerkesztőben nem tud megjelenni, de a front-enden látszani fog ebben a pozícióban
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik