Újpest: Nem négy-öt csapat közül választhattam – Novothny

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.03.16. 10:40
null
Novothny Soma ezentúl a dél-koreai másodosztályban onthatja a gólokat
Üdítővel és pizzával búcsúzott társaitól Novothny Soma, az Újpest FC 24 esztendős támadója, akinek imponál, hogy a feljutásért küzdhet a dél-koreai másodosztályban, ám tudja, visszaigazolást csak néhány hónap múlva kaphat.

 

– Már Dél-Koreában?
– Igen, péntek reggel indultam Ázsiába – mondta a Nemzeti Sportnak az újpesti csatár, Novothny Soma, aki decemberig a dél-koreai másodosztályban szereplő Puszan IPark FC-ben szerepel kölcsönben. – Szombaton az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatok várnak rám, majd aláírjuk a papírokat.

– A csapattársai mikor tudták meg, hogy távozik?
– A csütörtök délelőtti közös reggelinél közöltem velük. Néhányan megdöbbentek, volt, aki azt hitte, csak tréfálkozom. Aztán amikor elkezdtem egyenként elbúcsúzni tőlük és a stábtagoktól, már mindenki elhitte, hogy valóban klubot váltok. Az edzés után gondoskodtam az ilyenkor szokásos kilépőnek számító üdítőről és pizzáról, majd sok sikert kívántunk egymásnak.

– Januárban visszatér Újpestre?
– A kölcsönszerződésben több opció szerepel, meglátjuk, hogy rövid vagy hosszú távon számítanak-e rám a klubnál. Ez nyilván a teljesítményemtől függ.

– Mikor került képbe az ázsiai lehetőség?
– A télen több megkeresés is befutott az Újpesthez Ázsiából, voltak érdeklődők, de konkrét írásos ajánlat egyedül a Puszan IPark FC-től érkezett. A mostani szerződés hetek óta a levegőben lógott, az esetleges távozásomra Nebojsa Vignjevics vezetőedző is utalt, de az a szerződéstervezet, amely mindkét félnek megfelelt, szerdán érkezett meg Újpestre. Akkor vált biztossá, hogy távozom.

A MAGYAR ARANY EMLÉKE
Nem Novothny Soma az első magyar labdarúgó, aki Dél-Koreában próbál szerencsét, a kilencvenes évek elején többen is megfordultak az ázsiai országban. Mészöly Géza 1990 és 1991 között futballozott a Posco Atomsban, míg Bicskei Bertalan 1991-ben vezetőedzőként bajnoki címig vezette a puszani Daewoo Royalst, amelyben Aczél Zoltán is futballozott – s amelyet most Puszan IPark FC-nek hívnak… A közelmúltban Feczesin Róbert játszott az ottani élvonalban, a magyar támadó 2017 januárjától tavaly nyárig volt a Csonnam Dragons labdarúgója.

– A klubváltás mennyire befolyásolta a tavaszi teljesítményét?
– Ezt inkább tavaly nyáron kezeltem nehezebben. Miután az előző idényben tizenhét gólt szereztem, folyamatosan azt hallottam, hogy biztosan távozom Újpestről, és légiósként folytatom. Ahelyett, hogy minden idegszálammal a futballra koncentráltam volna, a végül meg sem érkező ajánlaton gondolkodtam, emiatt elmaradtak a gólok, és csak kerestem a korábbi önmagam. Tanultam a hibámból, külön mentáltrénerrel dolgoztam azon, hogy ilyesmi ne forduljon elő többször. Nem nekem kell megítélnem, hogy futballoztam tavasszal, de úgy érzem, nem nyújtottam gyenge teljesítményt.

– Nem tart attól, hogy Dél-Koreában megreked a fejlődése?
– Erre csak néhány hónap múlva kapok választ. Talán szomorú, talán megdöbbentő, de tény, az Újpesten töltött másfél év alatt mindössze egy olyan írásos ajánlat érkezett értem, amely a klubnak és nekem is megfelelő volt, az, amelyet most elfogadtam. Nem arról volt szó, hogy négy-öt csapat közül választhattam, és mivel egyelőre a magyar válogatottnál sem számítanak rám, úgy döntöttem, belevágok. Nem három évre írtam alá, ha nem érzem jól magam, vagy szakmailag nem azt kapom, amire számítok, hat hónap után visszatérhetek.

– Egyetlen megfelelő ajánlat érkezett, amelyre azonnal rábólintott. Úgy tűnik, mintha mindenképpen távozni akart volna az Újpesttől.
– Szó sincs erről. Karrierem legszebb másfél évét töltöttem a lila-fehéreknél, harcban álltam a gólkirályi címért, Magyar Kupát és bajnoki bronzot nyertem, valamint életem szerelmét is ekkor ismertem meg. Nem menekültem Újpestről, csak nagyon szerettem volna ismét légiósként futballozni, és erre most Dél-Koreában nyílt lehetőség.

– Jobban motiválja a dél-koreai másodosztály aranyérme, mint hogy az Újpesttel bajnoki éremért harcoljon, és ismét az Európa-ligában szerepeljen?
– Mindkét cél ugyanannyira motivál. Az Újpesttel mindenáron meg akartam szerezni a harmadik helyet, sőt az ezüstérem sem tűnt elérhetetlennek. Ha múlt szombaton, a Haladás ellen nem életem legrosszabb öt percét kellett volna átélnem, még közelebb lenne a második hely. Ugyanakkor Dél-Korea második legnagyobb városának csapatába szerződöm, amely korábban négyszer nyert bajnokságot, és most azért küzd, hogy ismét az első osztályban szerepeljen. Gólokat várnak tőlem, és az első hely az elvárás – ez is épp elég motiváló.

– Kikérte bárkinek is a véleményét, mielőtt aláírt?
– Természetesen beszéltem a menedzseremmel, Vörösbaranyi Józseffel, néhány idősebb játékossal is, sokat segítettek, de a végső döntést nekem kellett meghoznom. A klubváltás pillanatában sosem tudni, hogy jó döntést hoztunk-e, ez mindig akkor derül ki, amikor már bizonyítani és teljesíteni kell az új csapatban.

– Mely pillanatokat viszi magával útravalónak Újpestről?
– Az első derbimen rögtön gólt fejeltem a Ferencváros ellen, az hatalmas élményt jelentett. Emellett felnőttszinten a Mezőkövesd Zsóry elleni bajnokin szereztem először három gólt, és persze a Magyar Kupa-győzelem is feledhetetlen emlék marad.

– Ha jól tudom, az aláírás és a csomagolás között még a lánykérés is belefért.
– Az egyik budapesti étteremben búcsúvacsora keretében köszöntem el a barátaimtól, és aztán a társaságtól különválva megkértem a párom, Rella kezét. Mivel igent mondott, vőlegényként és menyasszonyként utazunk Ázsiába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik