Újpest: még egy bírság, és a klub maga zárja be a stadiont

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.26. 14:13
null
Az Újpest saját szurkolóit szankcionálná, ha újabb bírságot kap (Fotó: Szabó Miklós - képünk illusztráció)
Az Újpest FC hivatalos honlapján „Fair play a lelátókon” címmel közleményt jelentetett meg. A klub ebben súlyos szankciókat helyezett kilátásba a házirendet megsértő szurkolókkal szemben. Ha az MLSZ ismét megbírságolja a klubot, az Újpest zárt kapussá teszi saját mérkőzéseit. Az alábbiakban szó szerint, változtatás nélkül, kiemelésekkel közöljük az Újpest FC közleményét.

Bevezető

A kezdetek óta a sport szellemiségével összeforr a sportszerűség és a tiszta játék fogalma. A játékosok úgy küzdöttek egymással és küzdenek meg a játéktéren mind a mai napig, hogy ezek az elvek ne sérüljenek, a sportszerűség, a „fair” magatartás eszméjén ne essen csorba még a küzdelem hevében sem, mikor a sportolók előtt csak egyetlen cél lebeg, a győzelem, a babérkoszorú megszerzése.

Ez az eszme azonban nem csak a játéktéren érvényesül, ott van a lelátókon is, ahol ezrek szemlélik kedvenc sportolójuk vagy csapatuk küzdelmét, sikereit vagy éppen kudarcát. Ahogy a sportoló átszellemül a küzdelem hevében, ez átragad a nézőre, és ő már nem csupán szemlélő, hanem része a mérkőzésnek, része a küzdelemnek.

Az érzelmek viadalát azonban alá kell rendelnünk a sportszerűség eszméjének, amely azonban néha nem egyszerű feladat. Klubunk azért fordul most tisztelt szurkolóihoz, mert úgy érezzük, hogy az érzelmek viadala az elmúlt idény során a klub érdekeinek ütközéséhez is vezetett.

A gazdasági társaság és az érdekütközés

Az Újpest FC nem csupán egy sportszervezet, a lila-fehér történelem hazánkban egyedülálló megbecsülést és elismerést vált ki minden magyar sportolóból és a sport szerelmeseiből. Azonban nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy az Újpest FC csapatát egy gazdasági társaság üzemelteti. A klub érdeke, hogy szurkolóit maximálisan kiszolgálja, érdeke, hogy a csapat sikeresen szerepeljen a labdarúgó bajnokságban és a kupasorozatokban, azonban mindemellett érdeke az is, hogy költségvetésében ne keletkezzen olyan mértékű előre nem tervezett kiadás, amely megnehezíti a gazdasági társaság működését. A Magyar Labdarúgó Szövetség által klubunkra kirótt büntetések az előző szezon során meghaladták a 7,7 millió forintot, amely hazánkban egyedülálló mértékű. Az Újpest FC azonban emellett a kiadási tétel mellett számos egyéb ráfordítást is kénytelen a költségvetésében szerepeltetni, amely tovább nehezíti a klub működését. A klub érdeke a fentiek mellett tehát az, hogy ezeket az értelmetlen kiadásokat, büntetéseket kiküszöbölje, s hogy ezek ne akadályozzák a klubot céljainak elérésében.

Klubunk elismeri, hogy a pozitív és tiszteletre méltó szurkolói jelenlét a stadionban nélkülözhetetlen, a sport szurkoló nélkül nem más, mint egy könyv olvasó nélkül. Azonban a sportszerűtlen szurkolás érdekek ütközéséhez vezet, amelyet klubunk a nemzetközi és magyar jog keretein belül orvosolni kényszerül.

Stadionbezárás

Klubunk mindent megtesz azért, hogy a negatívan megnyilvánuló szurkolóit a klub érdekeinek figyelembevételére ösztönözze, ezért azon van, hogy a nem kívánt verbális és nem verbális cselekmények stadionon kívül maradjanak. Amennyiben a szövetség további sportszerűtlen magatartás miatt fegyelmi eljárás keretében elmarasztalja klubunkat és pénzbírsággal illeti a gazdasági társaságot, klubunk elrendeli, hogy a soron következő három hazai mérkőzést csapatunk zárt kapuk mögött játssza le, illetve amennyiben ezt követően továbbra is büntetésekkel sújtják a klubot a szurkolói rendzavarások miatt (pl. verbális incidensek), klubunk elrendeli, hogy az idény hátralévő valamennyi mérkőzését csapatunk zárt kapuk mögött játssza le.

Szankciók

Tisztában vagyunk vele, hogy a kollektív bűnösség nem megoldás. Célunk az, hogy a békés szurkolók közül elkülönítjük a zavart keltő szurkolókat. Az elkövetők beazonosításra és kizárásra kerülnek, és klubunk azon elkövetőkkel szemben, akik alapot képeznek arra, hogy az Újpest FC-t a szövetség pénzbírsággal sújtja, polgári peres eljárás keretében kártérítési igényt fog érvényesíteni.

Jelen tájékoztatónkhoz mellékeljük az Újpest FC labdarúgócsapat mérkőzésein résztvevőkkel szemben alkalmazható kizárás szankcióról szóló szabályzatot. A szabályzatot a klub az Újpest FC etikai kódexét szem előtt tartva állította össze, kérjük, olvassák el figyelmesen.

Az Újpest FC és a szurkolók közös érdeke, hogy a stadionban ne csak egy sikeres csapat futballozzon, hanem egy olyan család gyűljön össze a lelátókon, amelynek tagjai egymásért küzdenek, nem pedig egymás ellen. Ennek hangsúlyos pontja a gyűlöletkeltés és egymás ellen uszító, rasszista rigmusok kiszorítása a stadionból. Klubunk minden idegszálával azért dolgozik, hogy élhető körülményeket teremtsen a stadionban a szűkös keretek ellenére is, ezért felhívásunk hatványozottan igaz most, amikor arra kérünk minden lila-fehér szurkolót, minden sportbarátot, hogy álljon ki egymás mellett, és álljon ki a klub mellett.”

Az Újpest FC-t az ősszel lejátszott tizenhét bajnoki fordulóból tizennégyszer bírságolta meg az MLSZ fegyelmi bizottsága. A február 28-i, Pécsi MFC elleni bajnokin a B és a D lelátók kerülnek az MLSZ határozata alapján lezárásra. A hazai szurkolók az A lelátón, a vendégek a C lelátó bal oldalán kapnak helyet.

MLSZ: A KLUB NEM KORLÁTOZHATJA A BELÉPÉST

A Nemzeti Sport Online érdeklődésére a Magyar Labdarúgó-szövetség képviselője elmondta: a versenyszabályzat 36/1. pontja alapján az Újpest FC nem korlátozhatja a belépést saját mérkőzéseire. Az alábbiakban idézzük a vonatkozó paragrafust.

„A pályaválasztó köteles a mérkőzés megtartásához szükséges valamennyi engedély megszerzéséről gondoskodni. Az éves biztonságtechnikai és pályahitelesítési jegyzőkönyvben megállapított nézőszámot (hazai és vendégszurkolók külön-külön feltüntetve) a rendező sportszervezet nem korlátozhatja. Kivéve: hatósági intézkedés, illetve az illetékes labdarúgó szövetség fegyelmi határozata alapján.

REAGÁLT A SZURKOLÓI CSOPORT
Az újpesti ultrák közleményben gyakorlatilag alkut ajánlottak Roderick Duchatelet-nek azt követően, hogy a lila-fehér klub kilátásba helyezte, zárt kapussá teszi saját mérkőzéseit. Azt szeretnék, hogy az újpesti tulajdonos kezdjen egyeztetést és összefogást az ország más klubjainak tulajdonosaival, vezetőivel! Kezdjenek tárgyalásokat az MLSZ, a kormányzati szervek, önkormányzatok, a sajtó, a gazdasági szereplők, a tv és a szurkolók bevonásával, hogy megállítsák a drukkerek bűnbakká emelését, kriminalizálását, üldözését. Alább az Újpest Ultras közleményét olvashatja változtatás nélkül.

 

Felhívás Az Újpest Szurkolóihoz!

Az Újpest szurkolói és ultrái a sok vita és megosztottság ellenére azt az utat választották, hogy a stadionon belül biztatják a csapatukat.

Ez az elmúlt fél évben bizakodásra adott okot. A kupadöntőkre egységet, erőt és összetartozást tudtunk biztosítani a lelátóra. Úgy érezzük, ezek a fontos jellemzők is erősítették a szurkolásunkat, ami segítséget nyújtott a csapatnak a nehéz pillanatokban és sikerre vezette őket. Úgy éreztük, a közös cél és akarat a klub hírnevét és értékét is növelni tudta.

A mérkőzéseinken a szurkolásunknak, kiállásunknak volt egy másik eleme is. Ez az elem a kritikáé volt. Minden meccsen hangot adtunk nemtetszésünknek az MLSZ szurkolóellenes, megosztó, kirekesztő szabályai, törvényei és hibás döntései ellen.

A fő célunk továbbra is, hogy szót emeljünk és tegyünk a szurkolói regisztráció, adatkezelés, a felesleges és a stadionokba látogató szurkolók (családok) megalázó helyzetbe hozása ellen.

Ezek a kritikai elemek Magyarország összes stadionjában jelen vannak. Hol hangosabban, hol halkabban, attól függően hol sikerült már teljesen, vagy részlegesen eltávolítani a mérkőzésre járó tömegeket a stadionokból. A közös gondolat, egységes tenni akarás minden szurkolót összekovácsolt. A kéréseket, később követeléseket nem hallgatta meg az MLSZ, a törvényhozó, sok esetben maguk a klubok sem.

Ez a radikális szókimondásunk azt eredményezte, hogy a szövetség az Újpest FC-t büntette meg a legszigorúbban az összes klub közül.

Úgy gondoltuk, gondoljuk ma is, hogy ezeknek a büntetéseknek jelzésértékűnek kellett volna lenniük a klub és a tulajdonos irányába. Üzenetnek, jelnek, hogy meghallgattassa és hivatalosan is tegyen a szurkolói érdekek védelmében. Hiszen minden klubnál be kellene látni azt a vitathatatlan tényt, hogy a labdarúgás a szurkolókért van. Hogy a szurkolók fontos részei a labdarúgásnak, klubnak. Ez az utóbbi időben egyáltalán nem valósult meg.

Klubunk a most kezdődő idényben a büntetéseket mérsékelni szeretné. Ezt a mostani hírek szerint úgy képzeli el, hogy még nagyobb szigort, büntetést helyez kilátásba a saját szurkolóiknak!

Ezt elfogadni Újpesten nem tudjuk!

Mivel felelős részeiként tekintünk magunkra a klub struktúrájában. Mivel szeretjük az Újpestet, ezt a játékot. A mi labdarúgásunkat! Az Újpest-Pécs mérkőzésen újabb üzenetet küldünk a tulajdonosunknak.

Kérünk mindenkit, minden szurkolónkat a Pécs elleni bajnokin CSAK A SAJÁT CSAPATUNK BIZTATÁSÁVAL FOGLALKOZZUNK!!

Az üzenetünk a következő: Mi életkortól, nemtől, társadalmi helyzettől függően össze tudunk fogni, ha az Újpestről van szó. A tulajdonos kezdjen egyeztetést és összefogást az ország más klubjainak tulajdonosaival, vezetőivel! Kezdjenek tárgyalásokat az MLSZ, kormányzati szervek, önkormányzatok, sajtó, gazdasági szereplők, TV és szurkolók bevonásával! Állítsák meg a szurkoló bűnbakká emelését, kriminalizálását, üldözését! Teremtsenek olyan körülményeket, amelyek a nézőszám emelkedéséhez, a stadionok benépesítéséhez vezetnek!

Nem csak képletesen. Nyissák meg a stadionokat!

Ezen felhívásunk féltésből, szeretetből született. Bizonyítva, hogy felelősen gondolkodunk, amennyiben az Újpestről van szó. Várjuk a változást, várjuk az akaratot és a tetteket!

Reméljük, megérti a tulajdonos, hogy csak együtt lehet sikereket elérni. A pályán vagy azon kívül is.

Ha üzenetünkre nem érkezik válasz. Nem történik a közös célokban előrelépés, akarat és tett. Újra úgy fogjuk érezni, hogy magunkra maradtunk. Mikor az ember magára marad, nem tartozik sehova. Utakat, megoldásokat keres. Nincs tekintettel másra. Nincs tekintettel pénzre, üzletre, politikára, hatalomra. Csak megy azon az úton. Ami lehet sehova sem vezet. De az biztos, hogy a mai helyzetben nem azonos az Újpest FC, a szövetség, a labdarúgás vezetőinek útjával. És az is biztos, hogy a türelmi idő már Debrecenben lejár. Hogy ez kinek lesz jó, nem tudni. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy a jelenlegi állapotok tarthatatlanok és mindig van lejjebb!

Menjünk inkább a közös úton! Az Újpest ne engedje el a szurkolói kezét! Mert ez az út idén már 130 éves. Amit közösen jártunk. Együtt, egymásért...

Újpest Ultras

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik