Döntetlenre végzett egymással az Újpest és a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2012.05.12. 14:21
null
Munkában a rendőrök, érkeznek a szurkolók a Szusza Ferenc Stadionba (Fotó: Veres Viktor)
Címkék
Nem bírt egymással az Újpest és a Ferencváros a labdarúgó NB I 28. fordulójának talán legjobban várt mérkőzésén. Grúz Tamás az első félidőben a vendégeknek szerzett vezetést, majd Dusan Vasziljevics tizenegyesből egyenlített a hajrában.

A RANGADÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A mérkőzés előtt

KORÁN KEZDTÉK
Már fél 12-kor elkezdtek gyülekezni az FTC-szurkolók az Albert Flórián Stadion környékén, felzendültek a jól ismert dalok, együtt lélegzett az Üllői út környéke – írja a fradi.hu.

A kissé korosabb korosztályok számára furcsa volt azért, hogy az Újpest–Ferencváros rangadó tétje a bajnokság állása szempontjából a 10. pozíció, hiszen a lila-fehérek azzal a tudattal várták a zöld-fehéreket, hogy ha a nyernek, pontszámban beérik a forduló előtt tizedik Ferencvárost. Azért ne feledjük, országszerte még alighanem mindig ez a derbi a legnézettebb hazai bajnoki (pár éve még többen követték figyelemmel a televízióban, mint a legnézettebb Real Madrid–Barcelona mérkőzést), és elképesztő történelmi távlatok is felsejlenek a kezdő sípszót a gyepen megélő labdarúgók mögött.

Nem szeretnénk beállni a sorba és összevetni a rég- és a közelmúlt csillagait a mai iparosokkal: talán nem is a maiak, hanem a régiek számára lenne megalázó ez az összehasonlítás...

Bátran, három csatárral kezdett Détári Lajos, a Ferencváros szakmai igazgatója, aki bevallotta, hogy egész héten erre a találkozóra készültek, így a mérkőzés előtt csak egy kétperces taktikai eligazítást tartott legénységének. Kellett is a bátorság, mert bizony nehezen emésztik meg a zöld-fehérek szurkolói a múlt heti hazai kudarcot a Lombard ellen, amellyel kapcsolatban érdekes találgatások is napvilágot láttak...

Az Újpest megbízott vezetőedzője, Marc Leliévre kesergett egy sort a sérültjei miatt, de azt megígérte, hogy fiai mindent beleadnak majd és mindent megtesznek a győzelemért – már csak azért is, mert a három pont begyűjtésével biztossá válna a bennmaradásuk az NB I-ben... Leliévre két, a nemrégiben szerződést hosszabbító Détári öt változtatást eszközölt előző heti kezdőcsapatához képest, míg a két gárdából összesen tíz eltiltott vagy sérült játékos hiányzott.

A mérkőzés

KASSAI MEGFOGTA

Az első negyedóra után kezdett eldurvulni a mérkőzés, de az első két kegyetlen belépőt egy-egy sárgával nyugtázta a játékvezető, Kassai Viktor. Vissza is vettek a csapatok a durvaságokból.

A kezdés előtt igencsak kitett magáért a két szurkolótábor, hálából magyar szinten kiemelkedő iramban estek egymásnak a csapatok, öröm volt látni, ahogyan csúsztak-másztak a pályán. Egy idő után azért elkezdett hiányozni a futball, majd a 10. perc meghozta az első kapura lövést: a frissiben kinevezett ferencvárosi csapatkapitány, Pölöskey Péter emelt a 16-os sarkáról Balajcza Szabolcs kezei közé. Többet támadott az FTC az első negyedórában, de a Lipták Zoltán által vezényelt újpesti védelem magabiztosan verte vissza a támadásokat. A nem különösebben huszáros támadásokat, tegyük gyorsan hozzá.

Grúz góljával még vezetett a Ferencváros (Fotó: Németh Ferenc)
Grúz góljával még vezetett a Ferencváros (Fotó: Németh Ferenc)

A 22. percben így is megszerezte a vezetést a Ferencváros, ám ebben a gólban minimum társszerző volt az újpestiek hátsó alakzata, mert egy bal oldali szögletnél az ötös rövid sarkán három hazai játékos ugrott egymásnak, Balajcza a vonalon ragadt, így aztán Grúz Tamás három lépésről csúsztathatott a kapuba. 0–1

LIPTÁK, A VISSZA- ÉS ELESŐ

A válogatott védő jól kezdett, de nagyot hibázott a gólnál, majd eladta a labdát Simic fejese előtt – aztán nem sokkal később egy hatalmas műeséssel próbált meg a másik kapunál kiszínészkedni Kassainál egy kamubüntetőt. Még a csapattársai sem reklamáltak az eset után...

Balajcza nem sokkal később javított, hiszen egy az egyben vitte rá a labdát Marko Simic, ám a kapus kivédte a lövését (a gólpasszt adó Aleksandar Jovanovic indította ügyesen légióstársát). Balajcza kollégái ezt követően sem álltak a helyzet magaslatán, előbb Mark Otten sodort közelről kis híján a kapuba egy újabb szögletet, majd Lipták nagy hibája után fejelhetett kapura öt méterről Simic, ám ezt a helyzetet is kihagyta a támadó.

Az első félidő legizgalmasabb támadó jellegű újpesti megmozdulása az volt, amikor Remili Mohamed elesett a 16-oson belül Martin Klein szorításában, az ellenféltől Sváb Dániel viszont kis híján kilőtte 18 méterről a jobb felső sarkot.

MEGTÖRT A JÉG

Alig az 52. percig kellett várnunk az első hazai kapura lövésre: Vasziljevics volt a „tettes".

A második félidő egy Remili-eséssel indult, a támadó ezúttal Grúz mellett huppant a földre a 16-oson belül, majd félbeszakadt a mérkőzés egy időre, amíg a hazai ultrák ki nem „füstölögték magukat".

Támadott, támadgatott az Újpest, kevés sikerrel, majd Simic tette jóvá korábbi hibáit, amikor az ötösön blokkolta Dusan Vasziljevics kapura lövését.

A 64. percben támadót küldött pályára Leliévre Zamostny Balázs személyében, igaz, a szintén elöl lévő Balogh Balázst váltotta. Ellenben azonnal helyzetbe került, de addig várt az ötösön Vasziljevics lekészítése után, hogy Fülöp Noel olyan pozícióba került, amelyből blokkolni tudta lövését.

Détári is változtatott: bár Kulcsár Dávidot Simic helyére szerette volna beküldeni, de végül az időközben lesérült Ottent kellett lehoznia (a két ferencvárosi gyúrónak, mert a védő csúnyán összefejelt Vasziljeviccsel, és agyrázkódást szenvedett).

Mi a mérkőzés színvonalától szenvedtünk, majd a végére Détári jelentősen átszervezte csapatát Zsivóczky Norbert és Lisztes Krisztián bevetésével, miközben a 78. percben Nikolas Proesmans lőtt a bal sarok mellé 12 méterről.

A 82. percben Remili sokadik kísérletére összehozott egy büntetőt: kicselezte Grúzt, aki kitette elé a lábát, amelyen rutinosan hatalmasat esett a támadó. Kassai némi vacillálás után befújta, sőt Grúz Tamás megkapta második sárgáját – Dusan Vasziljevics pedig szépen a jobb felsőbe rúgta a 11-est. 1–1

Jót tett a mérkőzésnek az egyenlítés, támadni kezdett az Újpest, de Klein blokkolta Remili közeli próbálkozását, majd Jova Levente védte Zamostny ziccerét – maradt az 1–1.

A mérkőzés után

Egy-egy lett a vége, egy-egy pont járt érte a két csapatnak. A lefújást követően a hazaiak edzője, Leliévre kifejezte örömét, meglepetését a derbi fantasztikus hangulata miatt, és elismerte, hogy örülniük kell az egy pontnak is. Osztotta mestere véleményét a büntetőt kiharcoló Remili is, bár megjegyezte, hogy szerinte az első félidőben is 11-est érően szabálytalankodtak vele szemben. Détári szerint nyerniük kellett volna, de nem szereztek újabb gólokat az első után, a büntetőt pedig vissza kell még néznie – az biztos, hogy a Ferencváros nem vitte be a megroggyant Újpestnek a második találatot, amikor azt még megtehette volna, a végére pedig ők leültek, a lila-fehérek pedig felpörögtek.

Továbbra is veretlen tehát az Újpest Leliévre vezetésével, nem engedte megelőzni magát a Ferencváros – nagy kár azonban, hogy a viharos jelenetek a késő délutánra maradtak...

A RANGADÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

MESTERMÉRLEG
Marc Leliévre: „Hihetetlen hangulatú meccs volt, a szurkolók biztatása sokat jelentett nekem az első derbimen. Az ellenfélnek sem volt igazán helyzete, a góljuk előtt pedig azt mondták a játékosaim, hogy nem volt szöglet az eset. Mivel csak a végén tudtunk kiegyenlíteni, ezért elégedettnek kell lennünk a döntetlennel."
Détári Lajos: „Sajnos ilyen a foci... A vezető találatunk után eldönthettük volna a meccset, de a játék képe alapján így is nekünk kellett volna nyernünk. Meg kell nézni, mi volt az újpesti tizenegyes előtt, erről nem akarok többet mondani. Nem álltunk vissza, Jovának csak akkor kellett egyet védenie a végén, amikor már tíz emberrel játszottunk."
ÚJPEST–FERENCVÁROS 1–1

(A Sport Tv felvétele)

AZ ÁLLÁS
1. DVSC-Teva 28 20 8 59–18 +41 68
2. Videoton FC 27 18 3 6 52–18 +34 57
3. Győri ETO 27 18 3 6 50–29 +21 57
4. Budapest Honvéd 27 12 7 8 43–32 +11 43
5. Kecskeméti TE 28 12 5 11 46–38 +8 41
6. MVM Paks 28 11 8 9 42–48 –6 41
7. Diósgyőri VTK 27 11 4 12 36–38 –2 37
8. Haladás 28 8 11 9 37–34 +3 35
9. Ferencváros 28 9 7 12 29–31 –2 34
10. Pécsi MFC 28 8 10 10 33–43 –10 34
11. Siófok 28 8 9 11 29–39 –10 33
12. Újpest FC 28 8 7 13 34–44 –10 31
13. Lombard FC 28 8 6 14 26–36 –10 30
14. Kaposvári Rákóczi 28 5 14 9 31–41 –10 29
15. Vasas SC 28 5 9 14 27–47 –20 22*
16. Zalaegerszegi TE 28 1 9 18 23–61 –38 12
*A Vasastól két pont levonva.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik