Újpest: A klub mindenekfelett áll – interjú Duchatelet-vel

Vágólapra másolva!
2020.01.11. 14:32
null
Roderick Duchatelet szerint nem normális állapot, hogy az Újpestnél kisebb magyar csapatokban a labdarúgók több pénzt kereshetnek, mint náluk (Fotó: Nemzeti Sport)
A klub állítólagos eladásáról, a címer visszaállításáról, az edzőváltás lehetőségéről, az elégedetlenkedő hangokról és a költségvetésbeli különbségekről is beszélt lapunknak a lila-fehérek belga tulajdonosa. Roderick Duchatelet szerint nem normális állapot, hogy az Újpestnél kisebb magyar csapatokban a labdarúgók több pénzt kereshetnek, mint náluk.



– A héten magyar és belga hírportálok is arról írtak, hogy eladhatja az Újpest FC-t. Valóban közel az egyezség?

– A klubunk honlapján már elmondtam a véleményemet a pletykáról, továbbá az álhírt terjesztő belga újságíróról és az egyesületünk jövőjéről – felelte lapunknak Roderick Duchatelet, az Újpest FC belga tulajdonosa. – Nyugodtan olvassák el újra, mert többet nem szeretnék mondani ezzel kapcsolatban.

– Akkor beszéljünk a címer visszaállításáról: korábban az UTE és az Újpest FC is úgy nyilatkozott, hajlandó tárgyalni a másik féllel. Hol tart most ez a folyamat?
– A közelmúltban nagyon kedvező ajánlatot tettünk a két egyesület utánpótláscsapatainak összeolvasztására, aminek segítségével részt vehetnénk a kormány által novemberben meghirdetett állami akadémiai programban. Ebben az új modellben mind a két egyesület ötven százalékban lenne jelen, a létesítményeket mindkét fél használhatná, a BLSZ-től kezdve a nemzeti bajnokságokig együtt szerepelnénk az UTE-utánpótlás mostani logójával és nevével. A szerződés azt is tartalmazza, hogy az első csapat a következő idénytől ezzel a régi címerrel ellátott mezben szerepel az NB I-ben. Úgy tűnik azonban, hogy egyeseknek az UTE-nál, illetve néhány, a klub mögött álló embernek fontosabbak a saját érdekei, mint az Újpest, és nem támogatják az egyesülést. Inkább megtartják a következő fél évben érkező pénzt, amivel vállalják, hogy lemaradunk a kormány által hirdetett programról, és megvárják, amíg eljutnak arra szintre, hogy önerőből nem tudják majd fenntartani a hatmilliárd forintból finanszírozott létesítményeket.

– Mi lesz az Újpest FC következő lépése, ha valóban így alakul?
– Becslésem szerint hat hónap múlva elzárják az UTE pénzcsapjait, akkor pedig kénytelen lesz velünk folytatni. Mivel egyelőre nem tudunk megegyezni az egyesülésről, lemaradtunk az állami akadémiai programról. Ennek a hozadéka az lenne, hogy a jövőbeni közös munka több költséget, munkát és kiadást jelentene a klubnak. Így már kétséges lehet számunkra a közös folytatás.

– Az első csapat meccsein visszatérő elem, hogy öt-tíz perccel a kezdés után felhangzanak a Nebojsa Vignjevics vezetőedző, valamint az ön távozását követelő rigmusok. Mit érez azokban a pillanatokban?

– Azok, akik ilyesmit kiabálnak, rég elveszítették a hitelességüket. A leghosszabb időszak, amikor nem tüntettek valami ellen, hat hónapra nyúlt, szóval, ők mindig elégedetlenek. Nekem az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor tavaly februárban, a DVTK elleni meccs előtt fontosnak tűnő igazolást jelentettünk be, a pályán öt-nullára vezettünk, mégis felhangzottak ezek a rigmusok. Tudom, hogy csak mellékszereplő vagyok a klubnál, ahogy a vezetőedző és a játékosok is, mert a főszereplő maga az egyesület. A klub mindenekfelett áll, és mindenkinek megvan a saját feladata – az enyém az, hogy garantáljam az Újpest FC jövőjét, a szakvezetőnek meccseket kell nyernie, a szurkolóknak pedig támogatniuk kell a csapatot. Azok, akik folyamatosan tüntetnek, a harc kultúrájában élnek. Személyes ellenségként tekintenek a klubra, és azért mennek ki a stadionba, hogy ártsanak a csapatnak – ezáltal feleslegessé váltak.

– Mégis, akadt olyan pillanat az őszi idényben, amikor elgondolkozott az edzőváltáson?
– Egy másodpercre sem! Nebojsa Vig­njevics több mint hat éve dolgozik a klubnál, és ez elég hosszú idő ahhoz, hogy felismerjek egyfajta trendet. Az idények többségében az elégedetlenkedők ősszel a távozását követelik, tavasszal pedig azt várják tőlem, hogy újabb három évvel meghosszabbítsam a szerződését. Évek óta mindig ugyanaz a nóta, néhányan szégyenérzet, a múltbeli sikerek bármiféle méltányolása nélkül, újra és újra a menesztését követelik.

– Mit mondana a csapat őszi szezonjáról?
– Felejthetőnek nevezném. Megesett, hogy az utóbbi évek legjobb futball­jával veszítettünk, máskor pedig rossz játékkal szereztünk három pontot. Remélem, a tavasszal többször látunk élvezetes futballt, ami győzelemmel párosul.

– Melyek a hosszú távú tervei az Újpest FC-vel? Hol látja a klubot négy-öt éven belül?
– Minden esztendőben indulnunk kell valamelyik nemzetközi kupasorozatban, és rendszeresen csoportkörbe kell jutnunk.

– Mennyire nehéz a nemzetközi kupaszereplést érő helyekért küzdeni, ha számos klub több pénzből gazdálkodik, mint az Újpest?
– Ahogy korábban is említettem, ez nagyon nehéz. Nem normális állapot, hogy az Újpestnél kisebb magyar csapatokban a labdarúgók több pénzt kereshetnek, mint nálunk. Ez irreális helyzet, de nem tehetünk mást, küzdünk az európai porondot jelentő helyekért mindenünkkel, amink csak van.

Klubreakció: ködösítés és csúsztatás
A Roderick Duchatelet által említett Újpest FC és az UTE közötti meghiúsult szerződésről Őze Istvánt, az UTE klubigazgatóját is megkérdeztük:

„Ahogy eddig is, a jövőben is hajlandók vagyunk együttműködni az Újpest FC-vel, ám csak akkor, ha ez kölcsönösen elfogadható partneri keretek között zajlik. A belga tulajdonos nyilatkozatában több ködösítés és csúsztatás van. Ha a kft. hozzájárul, szívesen nyilvánosságra hozzuk az általuk ajánlott szerződést, amelynek lényege, hogy minden lényegi kérdésben az FC dönthessen – ám nem tehetjük, mert ötvenmillió forintos perrel fenyegettek ezzel kapcsolatban, ha a feltételeket transzparenssé tesszük. Egyébként mi is tettünk ajánlatot Roderick Duchatelet-nek, az anyagi bevételen ötven-ötven százalékban osztoztunk volna, de ezt nem fogadta el. Érthetetlen továbbá, hogy mi köze az utánpótlásnak az első csapat címeréhez: Roderick Duchatelet egyedül döntött arról, hogy megváltoztatja, most pedig a más területeken szabott feltételekhez kötné a visszaállítását. Ami pedig az államtól kapott hatmilliárd forintos támogatást illeti: az nem kizárólag a labdarúgó-szakosztályt érintette, ennek csak egy része volt a Tábor utcai pályák felépítése. Ezek szerint a belga üzletember a többi szakosztályunk létesítményeit is finanszírozni akarja? Ami pedig az állítólagos saját érdekeinket illeti, az UTE nonprofit szervezet, minden bevételt visszaforgatunk a sportba.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik