Újpest: a cotonoui megállapodás miatt alaptalan lenne az MTK óvása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.05. 14:20
null
Az Újpest összes afrikai légiósa végigjárta a hivatalos folyamatot (Fotó: Török Attila)
Korábban már beszámoltunk róla, hogy az MTK–Újpest (3–2) MK-negyeddöntő után a hazaiak kifogásolták, hogy a vendégeknél ötnél több nem európai uniós állampolgár is pályára lépett, ezért felvették a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó-szövetség illetékeseivel, hogy tájékozódjanak az ügyben. Az Újpest FC azóta közleményben reagált.   

 

 

„Az Újpest FC mind az OTP Bank Ligában, mind a Magyar Kupában az MLSZ versenyszabályzatában előírtaknak megfelelően járt és jár el a külföldi játékosok szerepeltetését illetően. Klubunk a külföldi igazolásai során az úgynevezett cotonoui megállapodást is figyelembe veszi, így mind Alassane Diallo (mali), mind pedig Obinna Nwodobo és Vincent Onovo (nigériai) játékosaink a hivatalos folyamatot végigjárva kapták meg a munkavállalási és tartózkodási engedélyüket, amelyek után ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint az európai uniós állampolgárokat, továbbá Branko Pauljevics magyar állampolgársággal is rendelkezik.

Az MTK elleni Magyar Kupa-negyeddöntő alkalmával az öt engedélyezett helyett mindösszesen három EU-n kívüli játékost (Filip Pajovics, Dzenan Burekovic, Mijusko Bojovics) szerepeltetett klubunk. Bojan Szankovics pedig a montenegrói állampolgársága mellett rendelkezik uniós horvát útlevéllel is, így őt ezért nem kell számba venni a fenti kérdést illetően.

Ennek tükrében az óvást alaptalannak tartjuk, és készülünk a jogszerűen, a pályán kivívott, Balmaz Kamilla Gyógyfürdő elleni Magyar Kupa-elődöntő mérkőzésünkre, és az idei egyik legfőbb célunk elérésére, azaz hogy újból Magyar Kupa-elsőséget ünnepelhessenek lila-fehér fanatikusaink" – írja az ujpestfc.hu-n is közzétett közleményében a lila-fehér klub.

Ezzel az Újpest megerősítette korábbi értesüléseinket, hiszen délelőtti cikkünkben azt írtuk, az ügy kulcsa a versenykiírásban szereplő alábbi mondat lehet: egy csapat „korlátozás nélkül jogosult szerepeltetni azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött". A megnevezett három afrikai légiós pedig ebbe a kategóriába tartozik az úgynevezett cotonoui egyezmény alapján.

A vonatkozó MK-versenykiírás ezzel kapcsolatban egyébként pontosan így fogalmaz:

„Európai Unió-beli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: AKupamérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Unió polgáraival azonos, diszkriminációmentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén. (Ezen pontban meghatározott országok listáját az MLSZ folyamatosan közzéteszi.)

Egyéb országok labdarúgói: Azon országok labdarúgóiból, akik állampolgárságuk alapján kívül esnek a fenti bekezdésben meghatározott országok körén („egyéb országok"), mérkőzésenként legfeljebb öt labdarúgó szerepeltethető egy időben."

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik