MK: az MTK-nak nem célja az Újpest elleni meccs megóvása, de...

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2018.04.05. 10:51
null
Az MTK-nál nem biztosak abban, hogy az Újpest megfelelt annak a szabálynak, amely szerint maximum öt nem EU-s állampolgár küldhető egyszerre a pályára(Fotó: Török Attila)
Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzeti Sport információi szerint az MTK fontolgatja annak lehetőségét, hogy megóvja az Újpest ellen 3–2-re megnyert szerdai Magyar Kupa-mérkőzést, amely azonban az idegenben lőtt több gól révén a lilák továbbjutását eredményezte. A kék-fehérek véleménye szerint ugyanis a vendégcsapatban a megengedettnél több légióst szerepelt. Az üggyel kapcsolatban sikerült elérnünk az NB II-es együttes sportigazgatóját, Polyák Balázst, akitől megtudtuk, egyeztetni fognak a szabállyal kapcsolatban a Magyar Labdarúgó-szövetséggel.

 

Az MTK sportigazgatója, Polyák Balázs megkeresésünkre elmondta, egyelőre nem szeretne részletekbe menően nyilatkozni, mert a nap folyamán egyeztetni fognak az MLSZ képviselőivel.

Hangsúlyozta, hogy az MTK-nak nem célja az Újpest elleni mérkőzés megóvása, de azt szeretnék, hogy a szövetség a szabályoknak megfelelően járjon el, és vizsgálja meg hivatalból, hogy az Újpest megfelelt-e annak a szabálynak, mely szerint ötnél több Európai Unión kívüli játékost nem küldhet pályára.

Mint ismeretes, az Újpest hat olyan labdarúgóval – Mijusko Bojovics (montenegrói), Dzenan Burekovic (bosnyák), Alassane Diallo (mali), Obinna Nwodobo (nigériai), Vincent Onovo (nigériai), Filip Pajovics (szerb) – a kezdőben állt ki az MTK ellen, aki alapból nem felel meg a fenti kritériumnak (a szintén szerb Branko Pauljevics már magyar állampolgár is).

A vonatkozó MK-versenykiírás ezzel kapcsolatban így fogalmaz:

„Európai Unió-beli és azzal azonos elbírálású labdarúgók: AKupamérkőzéseken a sportszervezet számbeli korlátozás nélkül jogosult azokat a labdarúgóit szerepeltetni, akik az Európai Unió valamely tagállamának állampolgárai, továbbá azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött, amely jogszerű munkavállalás esetén a munkavállaló részére az Unió polgáraival azonos, diszkriminációmentes elbírálást biztosít a munkakörülmények tekintetében az Európai Unió egész területén. (Ezen pontban meghatározott országok listáját az MLSZ folyamatosan közzéteszi.)

Egyéb országok labdarúgói: Azon országok labdarúgóiból, akik állampolgárságuk alapján kívül esnek a fenti bekezdésben meghatározott országok körén („egyéb országok"), mérkőzésenként legfeljebb öt labdarúgó szerepeltethető egy időben."

Az ügy kulcsa a fenti szabály ezen kitételében keresendő: „korlátozás nélkül jogosult ... szerepeltetni azon országok állampolgárait, amely országokkal az Európai Unió olyan egyezményes megállapodást kötött".

Úgy tudjuk, van olyan játékos a felsorolt újpestiek között, aki a szövetség álláspontja szerint megfelel ennek a kritériumnak, ezért nem számít EU-n kívülinek.

Polyák világossá tette, hogy ennek a szabálynak nincs köze ahhoz, hogy ki számít hazai nevelésű játékosnak, mert annak a meghatározásnak csak a különböző pénzelosztásoknál lehet szerepe, a versenykiírás ezen pontja nem függ vele össze.

Azzal viszont az MTK-nál is tisztában vannak, hogy a Magyar Kupa versenykiírása nem különbözik a bajnokságétól, és mivel az NB I-ben az Újpest a Ferencváros elleni derbin ugyanazokat a légiósokat szerepeltette, mint az MTK ellen, akár azzal a mérkőzéssel kapcsolatban is feltehető a kérdés, szabályosan jártak-e el az újpestiek.

Ez a kérdés egyébként azért is különösen érdekes, mert a pénzelosztások, illetve az NB II-es csapatokra vonatkozó MLSZ-ajánlások miatt a másodosztályú együttesek nem foglalkoztatnak légiósokat, így értelemszerűen a kupameccseket is külföldiek nélkül vívják meg. Ellenben a Magyar Kupában az élvonalbeli csapatokra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak min,t a bajnokságban, vagyis akár 11 külföldivel is felállhatnának a kupában az alacsonyabb osztályú riválisokkal szemben (ezt papíron ugye a másodosztályú gárdák is megtehetnék, csak ők eleve nem foglalkoztatnak külföldieket az MLSZ-ajánlás miatt). Az egyetlen megkötés, hogy ötnél több EU-n kívüli játékos nem léphet egyszerre a pályára – az Újpest viszont még ennek a kitételnek sem biztos, hogy megfelelt az MTK ellen.

Ezt vizsgálják ma a kék-fehér klubnál, immár az MLSZ képviselőinek segítségével.

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
MTK BUDAPEST (II.)–ÚJPEST 3–2 (1–0)
Hidegkuti Nándor Stadion,
2500 néző. Vezette: Bognár Tamás (Albert István, Huszár Balázs)
MTK: Bese – Katona M., Talabér, Gengeliczki, Deutsch B. – Vass Á. (Korozmán, 87.) – Vass P., Kanta J., Schäfer (Hrepka, 75.), Jakab – Lencse (Borbély, 81.). Vezetőedző: Feczkó Tamás
ÚJPEST: Pajovics – Balázs B., Bojovics, Litauszki, Burekovic – A. Diallo – Pauljevics, Nwobodo (Szankovics, 90.), Onovo, Mohl D. (Nagy D., a szünetben) – Tischler (Novothny, a szünetben). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerző: Kanta J. (1–0) a 17., Novothny (1–1) az 53., Kanta J. (11-esből, 2–1) a 60., Deutsch B. (3–1) a 63., Novothny (3–2) a 83. percben
MESTERMÉRLEG
Feczkó Tamás:
– Nyolc saját nevelésű játékossal meg tudtuk verni a jó formában lévő Újpestet, mégis életem legszomorúbb győzelme ez. Az első félidőben háromszor álltunk a kapussal szemben, ha nem csak egy gól születik ezekből az akciókból, most nemcsak győzelemről, hanem továbbjutásról is beszélgethetnénk.
Nebojsa Vignjevics: – Nem először fordul elő csapatommal, hogy a Fradi elleni rangadót követően fáradtan, lassan futballozik, ezt pedig az MTK ki tudta használni. Próbáltunk változtatni, és bár a játékunk nem volt igazán jó, kiharcoltuk a továbbjutást. Ha a játéknak nem is, ennek mindenképpen örülhetünk.
Az első mérkőzés végeredménye: 2–1 az Újpest javára.
Továbbjutott: az Újpest, 4–4-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik