Tükör előtt – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2019.12.17. 22:57

A tükör nem hazudik. A tükör, amelyet az NB I, az első osztály játékosai elé tartunk. Az osztályzataink, ezt jól tudjuk, örökké vita tárgyai lesznek, a következő oldalakon található rangsorral sem ért majd mindenki egyet – de ez így van jól. Mi több, a szerkesztőségben mi magunk is vitázunk néha: miként lehetséges, hogy X ennyire elöl van, pedig nem csinált semmi különöset, Y viszont jó volt, szép gólokat lőtt, hasznos volt, még sincs a legjobbak között…

De ez ettől szép, ettől a miénk, és azt gondoljuk, hosszú távon kiderül az igazság, a mezőny elé tartott NS-tükör nem hazudik. Aki legelöl van, nem lehetett nem kiemelkedő, aki hátul, s mégis elégedett az őszével, önmagát csapja be…

Nézzük az idei őszt: Dibusz Dénes a legjobb, a mezőnyjátékosok között Tokmac Nguen. Fradi-fölény, és ez aligha véletlen, 2019 ősze a zöld-fehérek szezonja volt – a bajnokságban is. A mezőnyben bronzérmes brazil Isael gratulálhat csapattársainak, de csakis magának köszönheti, hogy nem ő végzett az élen: ha a DVTK elleni hazai meccsen legalább egy közepes értékelést szerez, mondjuk, kap egy szürke 5-öst (egyszer kapott ilyet, amúgy négy 6-ost, két 7-est és két 8-ast érdemelt ki tőlünk), megelőzi Tokmacot, ám a súlyos sportszerűtlenségért kapott korai kiállítása miatt 1-es került a bizonyítványába, amely az átlagát jelentősen lerontotta.

Ami ebből világosan látszik: a Fradi az Európa-liga csoportkörét jelentő nyolc nyári selejtező mellett az NB I-ben is jól teljesített, a nagy vetélytárs Mol Fehérvár FC nem tudta kihasználni a zöldek pluszterhelését, és ez nemcsak a tabellán, hanem az NB I-es rangsorban is jól látszik – a legjobb Vidi-játékos, Kovács István a 13. helyen végzett. Idetartozik, hogy a kapusok között is a Fradi adja a győztest, több meccsen (épp a Fehérvár vagy az Újpest ellen) Dibusz Dénes bravúrjai kellettek a zöld-fehérek sikeréhez – a megszervezett csapatmunka kiemelkedő egyéni teljesítményekkel eredményezhet igazán nagy sikereket.

A kapus egy 9-es és egy 8-as mellett háromszor kapott 7-est, 5-ösnél rosszabbat pedig egyszer sem, ezzel a teljes mezőnyt tekintve az ősz futballistájának mondhatja magát. De ő tudja a legjobban: az egyéni sikerek akkor igazán értékesek, ha csapata megvédi bajnoki címét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik