Törő, a tündöklő - hatvanesztendős az újpesti legenda

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2015.05.01. 08:11
null
Törőcsik néhány labdaátvételén és cselén látszott a tehetség – írta a szaklap a húszpercnyi játék után
Hatvanesztendős Törőcsik András, akiről már húszpercnyi élvonalbeli játék után azt írták, látszik rajta a tehetség. Szinte napra pontosan harminc éve szerezte utolsó bajnoki találatát a legendás újpesti játékos, akit sokszor megtépett az élet, de a rajongók mindig remek cseleire és hihetetlen góljaira emlékeznek

Törőcsik Andrást 19 évesen igazolta az Ú. Dózsa a BVSC-től. A Levszki Szófia elleni BEK-visszavágón 1974. október 2-án, Fekete László helyére állt be a 70. percben.

NÉVJEGY: TÖRŐCSIK ANDRÁS
Született: 1955. május 1., Budapest
Klubjai: Ú. Dózsa (1974–1985), Montpellier (1985–1986), kanadai teremlabdarúgó-csapatok: Toronto, North York Rockets (1986–1987), Volán (1988), MTK (1989)
Válogatottság (1976–1984), meccs/gól: 45/12
Eredményei: magyar bajnok (1975, 1978, 1979), Magyar Kupa-győztes (1975, 1982, 1983), KEK-negyeddöntős (1984), két vb-n szerepelt (1978, 1982)

„Törőcsik néhány labdaátvételén és cselén látszott a tehetség – írta a szaklap a húszpercnyi játék után.

Élete első NB I-es meccsén három méterről szerzett gólt a Pécs ellen (1974. október 16., 5–1). A Diósgyőr ellen (1975. szeptember 27., 7–2) duplázott, egy alkalommal pedig csak büntető árán tudták szerelni. A Fradi ellen (1976. május 15., 8–3) egy gól fűződött a nevéhez, az első alkalom, hogy nagy meccsen bevetette specialitását, az ívelést.

„15 méterről ritkán látható nagy gólt lőtt. A jobbösszekötő helyéről átemelte a labdát a kapujából kifelé helyezkedő Hajdu fölött, a labda pedig a jobb felső sarokba hullott."

A ZTE elleni (1976. október 23., 5–1) idegenbeli három gól után így értékelték: „elöl Törőcsiket nem tudták tartani". A találkozó előtt Bécsben (1976. október 13., Ausztria, 4-2 ide) bemutatkozott a válogatottban, Nyilasi egyik gólja előtt „...a jobb oldalon látványos cselekkel becsapta Oberhofert, majd a keresztezni akaró Hickersbergert, aztán mértani pontossággal középre ívelt..." Az értékelés szerint „igazolta tehetségét, ötletesen, bátran játszott, ügyesen változtatta a helyét".

A következő évben (1977) kimagaslóan jó teljesítményt nyújtott. Márciusban – vámkihágásért kiszabott eltiltást követően – egy góllal kezdte az esztendőt Tatabányán (4-3), igaz, májusban a Honvéd ellen (2–2) ízelítőt adott, milyen is lesz a nyolcvanas években...

„Hatvan percig semmit nem csinált, utána azonban a mérkőzés főszereplőjévé lépett elő."

Remek trükkök után gólpasszt adott Kellnernek, majd egyenlített. Szeptemberben gyakorlatilag az ő szlalomozása intézte el a kispestieket.

„Bejöttek a cseleim, láttam, hogy Nagy ott áll a kapu előtt, csak hozzá kellett ívelnem a labdát – mondta Kese azok után, hogy három védőt is kicselezett. Ám összességében igaz volt. „Törőcsik keveset nyújtott."

Az UEFA-kupában két gólt vágott a Linznek idegenben, szeptember 24. és december 17. között 11 bajnokiból hét mérkőzésen gólt szerzett. Október elején Jugoszlávia az ellenfél a Népstadionban (4–3). „Török a jobb oldalról, az oldalvonal közeléből végzett el szabadrúgást. Törőcsik felpörgette a labdát, majd elegáns mozdulattal, 10 méterről, a kapu jobb oldalába küldte."

Láttuk, akik láttuk: szegény Török Péter elég erős labdája Törő mögé ment, a középcsatár sarokkal nyúlt vissza, hogy levegye. Október 19-én az UEFA-kupában az Athletic Bilbao ellen a Megyeri úton

„Törőcsik a félpályától indult el, őrdöngős testcselekkel egymás után csapta be a védőket, majd a 16-osnál jobbra cselezett, látta, hogy Iribar kiindul, s a rövid sarkot zárja, ezért alányesett a labdának, amely a 15 méteres röppálya után (...) a kapu jobb oldalába hullott."

Mint a svédek ellen (3–0) egy héttel korábban. „A középcsatár helyén a kezdőkörből egyedül tört kapura, Hagberg kétségbeesetten kiindult, a középcsatár 18 méterre a kaputól futtában alárúgott a labdának, s az a kapus fölött átjutva a kapu közepébe hullott."

S Törő a Népstadionban még csak lépést sem váltott futás közben... Október 29-én Bolívia jött vb-pótselejtezőre (6–0), a center gólt lőtt, akárcsak a 3–2-re megnyert visszavágón (november 30.). „Ezen a mérkőzésen is megcsillogtatta kivételes képességeit, okosan, higgadtan játszott."

Az argentínai vb-t nem részletezzük, legyen elég annyi, hogy a házigazdák ellen 2–1-re elvesztett nyitányon Garrido játékvezető finoman fogalmazva nem egyenlő mércével mért, de a nagyobb baj az volt, hogy itthon majd' egy évig eltiltották (a szintén kiállított Nyilasival együtt).

Argentína–Magyarország 2–1

Az NDK ellen (1979. március 28., 3–0) góllal tért vissza, előtte még két szenzációs alakítása volt a Dózsában. 1978. szeptember 13-án Brnóban (2–2) gólpasszt adott Feketének, a második gólt maga intézte el 22 méterről négy védő kicselezése után.

Brno–Újpest 2–2

Tíz nap múlva a Vidi ellen (3-1) „cselsorozatokat mutatott be, s ritkán látható gólt lőtt." A harmadik gól előtt az alapvonalig sodródott, a védők lezárták a beadás útját – ezért az alapvonalról a kapuba lőtt. Tbilisziben 1979 májusában még bolondította a ruszkikait (2–2), de június 16-án a ZTE elleni bajnokit követően autóbalesetet szenvedett, amelynek következtében nem utazhatott a világválogatottba. A Dózsába és a nemzeti csapatba is góllal tért vissza 1980 márciusában a Dunaújváros, illetve Lengyelország ellen.

A 4–1-es Újpest–Fradin is betalált, az értékelés egyben biztatás is volt. „Főleg Törőcsik ezen a rangadón bebizonyította, hogy ismét a régi lehet."

A májusi magyar–skóton két gólja és Jock Stein kapitány véleménye – „Törőcsik gyakorolt rám nagyon jó benyomást" – is ezt erősítette meg. Ám októberben egy interjúban már elismerte, négy kiló feleslege van. A vb-selejtezőn rapszodikus formát mutatott. A románok ellen (1–0 ide) „régen láttuk ilyen nagy akarattal, igyekezettel küzdeni, sokat változtatta a helyét...", viszont Oslóban (2–1 ide) „...nem ment neki a játék. Feltűnően lassú volt, könnyen elválasztották a labdától."

Magyarország–Románia 1–0 (1981)

Az 1982-es vb sem sikerült különösebben, innentől számítva inkább csak fellángolásai voltak. Ősszel a KEK első fordulójában az aktuális UEFA-kupa-győztes IFK Göteborg kiverésében oroszlánrészt vállalt „régi napjaira emlékeztetően kezdett..."

Újpest–Göteborg 3–1 (1982)

Aztán megsérült, a KEK-ben a Real Madrid ellen nagyon akart játszani, de korai volt a visszatérés. Utolsó emlékezetes teljesítménye is KEK-mérkőzéshez fűződik: 1983 októberében a Köln elleni itthoni találkozón (3–1) két gólban is benne volt, az első előtt bohócot csinált Steinerből. „A mezőny legjobbjaként ragyogó dolgokat csinált", a visszavágón is nagy szerepe volt abban, hogy a „kölniekkel játszó lila tünemény" továbbjutott.

Újpest–1. FC Köln 3–1 (1983)

Mezey Györgynél ekkor még játszott a válogatottban, de a sikeres vb-selejtezőnek már nélküle vágott neki a csapat 1984-ben. A kapitány a nyáron ugyan Svájc és Mexikó ellen adott neki lehetőséget, de mindkétszer lecserélte.

Utolsó bajnoki gólját a Dózsában 1985. április 27-én szerezte a Honvéd ellen (4–2), „csak" belőtte Kiss passzát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik