Torghellének a nemzeti mez szent, illúziói viszont nincsenek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.11. 10:04
null
Torghelle az FTC ellen góllal és gólpasszal vezette sikerre az MTK-t (Fotó: Fuszek Gábor)
Torghelle Sándor, az MTK centere kiváló játékkal járult hozzá csapata örökrangadón aratott 3–2-es győzelméhez a Ferencváros ellen. Doppingolja, ha szidják, szentnek tartja a nemzeti mezt – ám nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy lesz-e még válogatott. A magyar futball eredménytelensége szerinte elsősorban a játékosok hibája, ám a kudarcokban az egész közeg benne van.

– Látszik, szeret a Ferencváros ellen játszani, hiszen bevette a zöld-fehérek kapuját a Bp. Honvéd, az MTK és a Videoton mezében is...
– Aki a magyar futballban nőtt fel, az pontosan tudja, mit jelent a Fradi ellen játszani – mondta Torghelle Sándor, az MTK 42-szeres válogatott csatára. – Elég volt csak rápillantanom a játékoskijáróból a zsúfolásig telt vendégszektorra, és tudtam, milyen emlékezetes csata vár rám. Nem tagadom, nagy élmény ilyen hangulatban, ennyi néző előtt futballozni, és ez minden Fradi-meccsen így van.

– Szidták a vendégszektorból?
– Persze. De ezt már megszoktam, engem ez egyáltalán nem zavar, sőt inkább doppingol.

– És ennyi elég is a jó, sikeres játékhoz?
– Azt gondolom, igen. Az első félidő, ahogy mondani szokták, hullámzó játékot hozott, leginkább a középpályán pattogott a labda, egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni. A szünet után azonban alaposan beleerősítettünk, vezettünk két góllal, és már azt hittük, megvan a meccs, de jókorát tévedtünk.

– Hogyan élte meg a pályán a mérkőzés hajráját?
– Izgultam. Ha még tart a meccs öt vagy tíz percig, lehet, hogy egyenlít a Ferencváros. Magunkra húztuk, átadtuk neki a területet, és védekeztünk körömszakadtunkig. Önveszélyes taktika volt.

Kikapott a Fradi az örökrangadón

Forrás:MLSZTV

– Biztos benne, hogy nem esnek ki?
– Micsoda?! Nem esünk ki, ez meg sem fordul a fejemben. A sorsolásunk nehéznek tűnik, de előbb-utóbb mindenkivel meg kell mérkőznünk. A Fradi elleni győzelem nagy lökést adhat a csapatnak.

– Jól érzi magát az MTK-ban?
– Jólesik az a bizalom, amit itt érzek és kapok, azt pedig nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem levezetni jöttem ide.

– Akkor miért csak féléves szerződést kötött az MTK-val?
– Ebben állapodtunk meg, de ez nem zárja ki a folytatást. Egyelőre nem foglalkozom azzal, mi lesz a nyáron. Nem töröm a fejem a jövőn, most az a fontos, hogy az MTK-val minél jobb tavaszt produkáljunk, és minél előrébb végezzünk a táblázaton.

– Visszatérve a Ferencváros elleni meccsre, látni lehetett, hogy David Mateos és Muhamed Besic többször is szóváltásba keveredik önnel. Ennyire éles volt a helyzet?
– Á, dehogy! Ez benne van a futballban. Nekem csatárként az a dolgom, hogy ne ijedjek meg egyetlen hátvéd mozdulataitól vagy mondataitól sem. Kölcsönös volt az adok-kapok, de nem léptük túl a sportszerűség határait.

– Két hónap múlva betölti a harminckettőt, de most is kirobbanó erőben van, és olykor feltartóztathatatlannak tűnik. Nem jutott eszébe, hogy az új szövetségi kapitánytól esetleg meghívót kap?
– Nem. Már lemondtam arról, hogy válogatott legyek.

– Ennyi?
– Minek ezt ragozni. Hajtok, küzdök, teszem a dolgom, de már nincsenek illúzióim, hogy címeres mezt húzhatok magamra. Jóllehet számomra ez ma is szent dolog, és ha hívnak, boldogan megyek.

– Legutóbb négy éve, a hollandoktól elszenvedett hat egyes vereség alkalmával szerepelt a válogatottban. Lehet, hogy még mindig azt a keresztet cipeli?
– Sok negatívum van már a magyar válogatottal kapcsolatban. A szurkolók elvárásai nagyok, eredmény meg semmi immár évtizedek óta. Ez persze elsősorban a mi hibánk, mármint a játékosoké. Azonban a felelősség valamennyire mégis közös, a kudarcokban benne vannak az edzők, akik kineveltek bennünket, és ennyit hoztak ki belőlünk, de valahol benne van a futballkudarcokban a rossz közeg is, beleértve mindenkit, aki a labdarúgással foglalkozik.

Torghelle: A Fradi legyőzése csak egy részsiker volt

MI A VÉLEMÉNYE TORGHELLÉNEK A JENNER-KIÁLLÍTÁSRÓL? MIÉRT KELLETT ELJÖNNIE A VIDEOTONTÓL? A VÁLASZOKAT ÉS A TELJES INTERJÚT KERESSE A NEMZETI SPORT KEDDI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik