T. G. 2010.07.30 07:50 Frissítve: 2015.01.30 02:56

Télen a feljutásért hajtottak, nyáron a bennmaradásért futnak

Az 1921 óta működő egyesület, a Siófoki Bányász futballistái BFC Siófok néven játszanak ismét az NB I-ben. Az első rangos sikert a Magyar Kupa-győzelem jelentette 1984-ben, majd egy évre rá a Siófok először jutott fel az első osztályba. Mindkét eredmény Szőke Miklós edző nevéhez fűződik.

 

 

László Andrásnak (jobbra) nem lesz ismeretlen az NB I légköre (Fotók: Török Attila)
NB I ADATBANK – KATTINTSON A KÉPRE!

E két sikeren túlmenően a klub története során többször került az érdeklődés középpontjába, s nem feltétlenül azért, mert ingázott az első és a másodosztály között. Majd’ húsz évvel ezelőtt, 1991 nyarán Andre Ritter, német tulajdonos érkezett a Balaton-partra, aki Eduard Geyer személyében német edzőt is hozott magával. A szakember Varga Istvánnal együtt irányította a csapatot, korábban a Dynamo Dresden és az NDK válogatottjának edzőjeként is dolgozott.

Dobogós helyezés és nemzetközi kupaszereplés volt a cél, ehhez egészen kiváló futballistákat igazoltak Siófokon: Fischer Pál, Fodor Imre, Kámán Attila, Gregor József, Máriási Zsolt, valamint a német Frank Wolf bújt az akkor klubszíneket jelentő piros-fekete mezbe. A tulajdonos 60 millió forintot ígért, de az üzletből nem lett semmi, novemberre elfogyott a pénz.

Azonban Siófokon volt még ennél is cifrább történet: 2005-ben a bajnokság végén a klub vezetői, Kuti István és Szieben László Diósgyőrbe vitték a Balaton FC-t – a Siófok gyakorlatilag megszűnt. Ekkor került a képbe Horváth Károly, aki olyan egyesületet keresett, amelyik nem tudja vállalni a másodosztályú tagságot, végül a Bodajk FC Kft. és Nemes Ferenc „igazolt” Siófokra, a csapat 2007-ben megnyerte az NB II-t. Horváth egyébként 1966-tól 1979-ig a Siófok futballistája volt, többször segítette az együttest edzőként, jelenleg ő a szakmai igazgató. Ahogyan fogalmaz: „A BFC Siófok Kft. elnevezésben a B betű egyszerre jelenti a Balatont, a Bányászt és a bodajki gyökereket.”

 AZ NSO AJÁNLJA
A másik újonc: Szolnok – első osztályra ítélve
A Siófok nyári felkészülése

Horváth az edző is, mivel azonban nincsen pro licence, meccsek előtt és után nem nyilatkozhat: „Én egyenes ember vagyok, a csapat szerepléséért magamra vállalom a felelősséget.” Ifj. Mihalecz István segíti Horváth munkáját, a szakember tisztában van szerepével, ugyanakkor nem csupán bábszerepet tölt be, nemcsak nyilatkozik, hanem az edzéseken is tevékenyen részt vesz.

Mihalecz nem köntörfalaz: „Tisztában vagyok a helyzetemmel, mindent előre megbeszéltünk. A zalai munkám mellett jut idő Siófokra is.” Még szerencse, hogy nincsen sértődés, de vajon miért nincsen Horváthnak pro licence? „Nem szerezhetek egyelőre, egyszerűen nincs tanfolyam” – válaszolja az edzői papírok tekintetében csak pro licenccel nem bíró szakmai igazgató.

A konkrét szakmai munkát idén januárban vette át. A cél az első öt hely valamelyikének megszerzése volt, de az ötödik edzést követően a legenda szerint egyik játékosa a Balaton jegére esett hóban(!) levezényelt nagy iramú futást követően az öltözőben megjegyezte. „Mit akar maga, mester, feljutni?" S Horváth száján kiszaladt egy igen.

Ugyanakkor tudta, hogy a tetemes, hétpontos hátrányban nem tehet ilyen terhet játékosai nyakába, ezért mindig csak a következő meccsel volt hajlandó foglalkozni, de némi vigaszként kijelentette, reméli, a riválisok azért hibáznak… Így lett, a Siófok pedig feljutott, jelenleg a cél az NB I-es tagság meghosszabbítása. A nyári forróságban azért futnak a labdarúgók, hogy ne az utolsó vagy az utolsó előtti helyen fejezzék be a bajnokságot.

Időközben a BFC birtokolja a tulajdonrész 97 százalékát, a korábbi tulajnál, Nemes Ferencnél maradt 3 százalék. A stadiont a városi önkormányzat üzemelteti és tartja fenn. A tervezett költségvetés épphogy eléri a 200 millió forintot, a játékosok differenciáltan keresnek, de a 2010–2011-es bajnokságban az alapfizetés mellé csak akkor jár pontpénz a labdarúgóknak, ha az együttes nem áll kieső helyen. Tehát ha kieső helyen a csapat, hiába győz, a játékosok nem látnak egy fillért sem.

Ám Horváth nem tart ettől, még úgy sem, hogy Tóth Balázs és Nagy Lajos távozott az együttestől, a csapategység nem bomlik meg. A vezető azt vallja, addig nyújtóznak, ameddig a takaró ér, annak ellenére reálisnak tartja a bennmaradást, hogy nem dúskálnak az anyagi javakban. Csak azt sajnálja, hogy megszaporodott teendői miatt alig jut ideje nagy szerelmére, a Balatonra…

A BENNMARADÁS A CÉL A BALATON PARTJÁN
 

 

Az utánpótlás-bajnokságban a Siófok 8 csapatot szerepeltet, mindegyik gárdával egy-egy edző dolgozik.

Az éves bérlet 10 000 forintba kerül, nyugdíjasoknak és diákoknak 5000 forint. A Videoton elleni bajnokira 1000 forintért és 500-ért (nyugdíjasok, diákok) lehet jegyet venni.

A 8000 nézőt befogadó stadion mintegy negyede ülőhely, világítás van. A hazai meccsekre átlagban 1500–2000 nézőt várnak, a nyári időszakban a Videoton, (1. forduló) az Újpest (3. forduló) és a Kaposvár (4. forduló) látogat a Balaton-partra, ezeken a mérkőzéseken 4-5 000 szurkoló is összejöhet, a második fordulóban a csapat Győrben játszik.

BIZAKODÓ CSAPATKAPITÁNY
Sowunmi Thomas láz miatt nem edzett,
a csapatfotózáson azonban részt vett

Sowunmi Thomas már a feljutásban is segítette csapatát, 11 gólja sokat nyomott a latban. A válogatott csatár ebben a bajnokságban legalább ennyit szeretne lőni. „Hetven százalék esélyt adok, hogy a Siófok jövőre is első osztályú marad" – nyilatkozta a támadó.

László András régi bútordarab, csaknem 250 NB I-es mérkőzéssel a háta mögött. A helyzet pikantériája, hogy éppen Siófokon kezdett futballozni, s ha a csapat tartósan NB I-es maradna, a védő akár 300 első osztályú találkozón is pályára léphet. Ő a csapatkapitány. Azért, mert rutinos vagy azért, mert siófoki? „Mindkettőnek szerepe van benne, engem Horváth Károly szakmai igazgató – aki maga is siófoki kötődésű – jelölt ki. Ez persze nem lenne elég, de úgy érzem, csapattársaim is respektálnak. Egy cséká élete nem csak abból áll, hogy a meccsek előtt térfelet választ, igyekszem segíteni a fiatalokat a beilleszkedésben, mert a feljutásnál csak a bennmaradás nehezebb!"

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS SIÓFOKON

Érkezett: Molnár Péter (Győr, kölcsönbe), Kocsis Gábor (Videoton, kölcsönbe), Piller József (Vasas, kölcsönbe), Lukács Tihamér (Nyizsnyij Novgorod – Oroszország), Kecskés Tamás (MTK), Novák Alexisz (Budapest Honvéd II), Csermelyi Imre (Gyirmót)

 

Távozott: Nagy Lajos (?), Ribi Roland (szabadlistára került), Köntös Dániel (Tatabánya), Arany Zoltán (szabadlistára került), Sarus Balázs (szabadlistára került), Tóth Balázs (?)

 

Akivel tárgyalnak: Breno Agrezzi (brazil)

2019.08.24 22:42:24

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Neve gond. Nagy gond.

 

2019.08.24 13:36:28

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

A román válogatott csatár két villanása döntötte el Kisvárdán a fővárosiak elleni találkozót.

2019.08.24 13:36:28

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

A vendégek jobban használták ki helyzeteiket, míg a másik oldalon Kovácsik mindent hárított.

2019.08.24 13:36:28

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

Kuttor Attila csapata 16 perc alatt három gólt szerzett, így a negyedik mérkőzését is megnyerte.