Ismét a Videoton lett a Szuperkupa-győztes

Vágólapra másolva!
2012.07.11. 20:05
null
Varga József és Torghelle Sándor összecsapása (Fotók: Németh Ferenc)
Címkék
A labdarúgó Szuperkupa döntőjében a bajnoki címvédő és kupagyőztes Debreceni VSC-Teva a Videotonnal mérkőzött meg Székesfehérváron. A vendégek a mérkőzése elején előnyhöz jutottak, amelyet a Videoton a második félidőben ki tudott egyenlíteni. A tizenegyeseket végül a Videoton rúgta jobban, így ismét megnyerte a Szuperkupát.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Első hallásra furcsának tűnhetett, de a bajnoki címet és a Magyar Kupa-aranyat is megszerző Debrecen a Ligakupa-győztes és bajnoki ezüstérmes Videotonnal csapott össze a Szuperkupa idei fináléjában, Székesfehérváron. A presztízs miatt is mindkét mester a lehető legjobb összeállításban kezdette csapatát, no és az sem jött rosszul a feleknek, hogy tétmérkőzésen tehettek főpróbát a már a kertek alatt sompolygó nemzetközi kupaküzdelmek előtt.

Éppen az utóbbinak volt köszönhető, hogy a debreceniek új szerzeménye, Ibrahima Sidibe a kispadon hallgatta a Himnuszt, hiszen nem léphet pályára eltiltása miatt a Bajnokok Ligája selejtezőjének első körében.

A mérkőzés előtt egyperces gyászszünetet tartottak a nemrégiben elhunyt újságíró, Imre Mátyás emlékére, majd az első épkézláb támadásból vezetést szerzett a Debrecen. Rezes László viharzott el a bal oldalon, beadását a teljes hazai védelem és Kulcsár Tamás is elvétette, a labda az üresen álló Bódi Ádám elé került, aki hat méterről az üres kapuba helyezett. 1–0

Nem sokkal később az előbbi akciót zseniálisan elindító Varga József lőhetett kapura a tizenhatos elől, de középre tartó lövését védte a korábban a nem éppen a helyzet magaslatán álló kapus, Mladen Bozsovics. A kapott gól után agresszív letámadásba csapott át a Videoton, de a vendégek higgadtan passzolgattak, és veszélyes kontrákat vezettek.

A DEBRECEN VEZETŐ GÓLJA

Az első negyedóra végére visszaesett az iram, a hátrányban lévő támadgatott, az előnyt szerző védekezgetett, és maradjunk annyiban, hogy a türelmetlen játékvezető, Bognár Tamás többször is lefutotta a labdát vezető labdarúgókat, és meg kellett állnia, ha akcióközelben akart maradni...

Valóságos hibabemutatót láthattunk, miközben a debreceniek teljesen visszaálltak, ellenfelük passzjátéka (vidi-taka?) döcögött. Csak akkor élénkült meg az élet a pályán, amikor az egyre gyakoribb szabálytalanságok után megrohanták Bognárt a reklamáló hazaiak (akiknél Paulo Sousa messze lelkesebb és tüzesebb volt bármelyik futballistájánál).

A 38. percben azért kitört a játék is, egy beívelést hat méterről pörgetett a kapufára Paulo Vinícius, ismétlését pedig védte a kapus; a félidő pedig egy nem sokkal célt tévesztő Gyurcsó Ádám-szabadrúgással ért véget.

A második félidőre eleredt az eső, Sousa pedig egy Tóth Balázs-Kovács István cserével próbálta meg felfrissíteni csapatát. Mégis a DVSC kezdett jobban, Bódi egy első látásra szabályos találatot szerzett, de ezt nem adta meg Bognár "sporttárs".

Beállt Álvaro Brachi is a Vidibe, de csak a szél támadt fel, a csapat nem; igaz, izgalmaknak így sem voltunk híján, mert Sousa mester bekérezkedett Hová lett?-sorozatunkba és nem jött ki az öltözőből a szünet után.

Így a kispad mellől nem láthatta például, ahogyan Gyurcsó közelről a kapus kezébe fejel, majd a láthatatlan Adamo Coulibalyt Sidibe váltja.

A hajrá felé közeledve beállt Nikolics Nemanja is, egyáltalán nem meglepő módon, de nem ő, hanem cseretársa, Kovács István egyenlített. Történt, hogy a 72. percben a magyar fiú szépen pörgetett Torghelle Sándor elé, aki elrontotta nagy helyzetét, de Nenad Novakovics éppen a középpályás elé ütötte a lövés után a labdát, aki hat méterről az üresen maradt kapuba helyezett. 1–1

A debreceni védők élénk asszisztálása közepette...

KOVÁCS ISTVÁN EGYENLÍTETT

Kondás Elemér, a debreceniek mestere a szűrő Luis Ramos bevetésével reagált, a pályán pedig elképesztően csapongó futball alakult ki a hajrára, az egymást követő négy jó passz már esemény- és élményszámba ment.

Újabb gólt ennek megfelelően nem láthattunk, így a kiírás értelmében egyből következhettek a tizenegyesek.

Az első próbálkozó Nikolics Nemanja volt, aki jobbal a bal sarokba lőtt. 0–1

A debreceni Szakály Péter szemtelenül a kapu közepébe panenkázott. 1–1

Nikola Mitrovics
a bal alsóba gurított. 1–2

Korhut Mihály ballal a jobb sarokba emelet, félmagasan. 2–2

Gyurcsó Ádám jobbal a bal felsőbe bombázott. 2–3

Ibrahima Sidibe
ballal a jobb felsőbe tekert, igen pontosan ő is. 3–3

Álvaro Brachi
jobbal a kapu közepébe szemtelenkedte a labdát. 3–4

Bódi Ádám
jobbal fölé bombázott, marad a 3–4.

Marco Caneira
jobbal a bal felsőbe lőtt, 3–5, azaz ismét a Videoton lett a Szuperkupa-győztes, megvédve címét.

Érdekes mérkőzést láthattunk: a Debrecen korán előnyhöz jutott, és éppen ezért egyre inkább csak a védekezéssel törődött, a Videoton pedig fel tudott pörögni a végére, és kiharcolta az egyenlítést, megérdemelten. Az orosz rulettben végül a hazaiak voltak jobbak, a bajnoki címvédőtől pedig éppen az a Bódi hibázott, aki a rendes játékidőben betalált.

Hogy még jobban örüljenek a Videoton-szurkolók, a tizenegyesekre előkerült az öltöző mélyéről Paulo Sousa is...

Az más kérdés, hogy kurta-furcsa véget ért a meccs, miután az ilyenkor szokásos ünnepélyes díjátadó a heves esőzés miatt elmaradt, és a csapatkapitány helyett a klubtulajdonos Garancsi István vette át a szurkolók előtt a pályán a trófeát az MLSZ tisztviselőjétől, Berzi Sándortól.

A TIZENEGYESEK

MINDIG NAGY DOLOG SZUPERKUPÁT NYERNI

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

SOUSA: A JÁTÉKVEZETŐ FOLYAMATOSAN PROVOKÁLT

Paulo Sousa: Két oka volt, hogy nem jöttem ki a második félidőre. Fentről jobban látni a meccset, másrészt pedig a játékvezető folyamatosan provokált, hogy kiállít, így jobbnak láttam a csapat és a játékosok érdekében, ha a lelátóról nézem a mérkőzést.

Kondás Elemér: Jól kezdtünk, vezettünk, és az történt a pályán, amit akartunk. A fordulás után rúgtunk még egy szabályos gólt, amit nem adott meg a játékvezető, pedig ezzel eldőlt volna a találkozó. Sokat hibáztunk a második félidőben, az egyenlítés után akadt még helyzetünk, de sajnos nem használtuk ki. A tizenegyeseknél pedig hibáztunk egyet.

A végén a fehérváriak örülhettek
A végén a fehérváriak örülhettek
SZUPERKUPA
DEBRECENI VSC-TEVA–VIDEOTON 1–1 (1–0) – tizenegyesekkel 3–5
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 5000 néző. Vezeti: Bognár T.
DEBRECEN: Novakovics – Nagy Z., Mészáros N., Simac, Korhut – Rezes (Farkas II B., 85.), Szakály P., Varga J., Bódi – Kulcsár T. ( Ramos, 77.), Coulibaly (Sidibe, 67.)
A kispad: Verpecz (kapus), Nikolov, Máté P., Yannick
VIDEOTON: Bozsovics – Szolnoki (Brachi, 56.), Caneira, Vinícius, Stopira (Nikolics, 71.) – Mitrovics, Tóth B. (Kovács I., a szünetben) – Gyurcsó, Sándor Gy., Walter Lee – Torghelle
A kispad: Tujvel (kapus), Perics, Szekeres A., Haraszti
Gólszerző: Bódi (2.), ill. Kovács (72.)
MÁSODSZOR NYERT A VIDI: AZ EDDIGI GYŐZTESEK
1992: Újpest–Ferencváros 3–1
1993: Ferencváros – Kispest–Honvéd 2–1
1994: Ferencváros – Vác 2–1
1995: Ferencváros – döntő nélkül
2002: Újpest–Zalaegerszegi TE 3–1
2003: MTK Hungária FC – Ferencváros 2–0
2004: Ferencváros – döntő nélkül
2005: Debreceni VSC – Matáv–Sopron 2–4, 3–0
2006: Debreceni VSC–FC Fehérvár 1–0, 1–2
2007: Debreceni VSC–Budapest Honvéd 1–1, 3–0
2008: MTK Budapest–Debreceni VSC 0–0, 11–esekkel 3–2
2009: Debreceni VSC-TEVA – Budapest Honvéd 1–0
2010: Debreceni VSC-TEVA – Videoton FC 1–0
2011: Videoton FC–Kecskemét 1–0
2012: Videoton FC – Debreceni VSC-TEVA 1–1, 11–esekkel 5–3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik