Szentes Újpesten tér vissza, dobogós lehet a Vidi

Vágólapra másolva!
2012.11.25. 13:35
null
Tisza Tiborék (balra) régi-új edzővel érkeznek Újpestre (Fotó: Mirkó István, archív)
Két mérkőzés maradt vasárnapra a labdarúgó NB I 16. fordulójában: a héten edzőváltáson áteső DVTK Újpestre látogat, míg a Videoton felléphet a bajnoki dobogóra, ha nyer a Lombard Pápa vendégeként.

Sisa Tibor lemondása után újra Szentes Lázár irányítja a DVTK-t, ezúttal azonban hosszabb időre, hivatalosan a szezon végéig kapott megbízást Diósgyőrben. A tavasszal már átélt hasonló helyzetet, amikor Benczés Miklóst kellett pótolnia. A szakmai igazgató újbóli bemutatkozására Újpesten kerül sor, amely csapattal korábban ezüstérmet szerzett a bajnokságban. Munkáját ifj. Bene Ferenc és Vitelki Zoltán segíti, előbbi Újpesten is a pályaedzője volt.

A MAGYAR LABDARÚGÁS NAPJA

1953. november 25-én játszották az elmúlt évszázad mérkőzését, a 6:3-as magyar győzelemmel végződő londoni Anglia–Magyarország találkozót. Az MLSZ a mérkőzés – és az Aranycsapat – tiszteletére 1993-ban november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította.

A Sebes Gusztáv által vezetett magyar válogatott londoni győzelmével történelmet írt, Anglia kilencvenéves hazai veretlenségének vetett véget. A mérkőzésen a kor két legjobb együttese mérte össze tudását, az angol válogatott még sohasem szenvedett vereséget hazai földön, a magyar csapat ugyanakkor megnyerte az 1948 és 1953 között játszott Európa-kupa küzdelmeit, valamint az 1952-es olimpiát is.

„Alkalmazkodtam a tulajdonosi döntéshez, bár nem kényszerítettek arra, hogy vállaljam. Kérés volt, megbízás, nem ultimátum, hiszen az ismert, hogy a nyáron jelentősen túlköltekezett a klub – idézi Szentes Lázárt a boon.hu – Bennem volt, hogy szeretném megmutatni magamnak, a klubnak és a külvilágnak, hogy ez a keret ennél sokkal jobb, ezért álltam be ismét a lövészárokba. Bízom abban, hogy sikeresek leszünk. Mostani szerepvállalásom más, mint a tavaszi, hiszen akkor mindig úgy jöttem az ilyen tájékoztatókra, hogy reméltem, rövidesen meglesz az új tréner, ám végül sajnos nem így történt.”

„Nem indulunk nulláról, hiszen ismerem a játékosokat, néhányuk ide hozatalánál én jártam el, és vannak olyanok, akikkel dolgoztam együtt, úgyhogy van róluk képem – tette hozzá a régi-új szakvezető. – Más kívülről látni valamit, és más belülről tapasztalni, miként reagál valaki az elméleti és a gyakorlati munkára, úgyhogy ezt az edzések és a mérkőzések döntik el.”

Kérdés, Szentes mennyiben változtat Sisához képest a taktikában, illetve a felállásban. A visszatérés szempontjából valószínűleg könnyebb találkozót is el tudott volna képzelni mint az Újpest ellenit, a két szurkolótábor körében ugyanis köztudottan felfokozott figyelem övezi az egymás elleni összecsapásokat.

Ami az Újpestet illeti, Jos Daerden, a hazaiak vezetőedzője szervezettebb játékot vár csapatától:

„A Siófok ellen az első félidőben nem volt megfelelő a csapat szervezettsége, főleg amikor az ellenfél támadott. Ebből következett, hogy nem szereztünk elég labdát, márpedig anélkül nehéz támadást építeni... A héten, főleg pénteken és az utolsó edzésen leginkább tehát arra fókuszáltunk, hogy a múlt heti hibák ne ismétlődjenek meg, emellett pedig külön gyakoroltuk a befejezéseket. Nem volt könnyű az Eger és a Siófok elleni hazai bajnoki sem, de a DVTK ellen nehezebb mérkőzésre számítok. Ezért is kell nagyon koncentráltan és szervezetten játszanunk, fontos, hogy hogyan tudunk védekezésből támadásra váltani, hiszen egy-egy kontra is eldöntheti a három pont sorsát” – nyilatkozta Daerden az ujpestfc.hu-nak, majd kitért az ellenfél helyzetére is.

„A Honvéd ellen olyan csapatot láttam, amely nem bízik igazán magában, ettől függetlenül egy nulla után meglepett, hogy diósgyőri részről négygólos vereség lett a találkozó vége. Az edzőváltás nyilván az elmúlt hetek eredményeinek következménye, de a DVTK például az első fordulóban ellenünk is bizonyította, hogy erős gárda, inkább abból kell kiindulnunk. Készültünk az előző mérkőzések felvételeiből, de lehet, hogy most egészen más szerkezettel áll fel, esetleg új játékosok kerülnek be a kezdőbe, ezekre megfelelő módon kell reagálnunk a pályán. Két bajnoki forduló van még hátra az évből, dolgoznunk kell tovább, hogy minél több pontot szerezzünk a téli szünet előtt. Naim Aarab már a csapattal készült a héten, de vasárnap ő még az NB II-ben lép pályára a Mezőkövesd ellen.”

A Diósgyőr a bajnokság első fordulójában 2–1-re legyőzte az Újpestet. Noha idegenbeli mérlege nem volt olyan jó, mint a hazai, a bajnokság első felének jelentős részében a mezőny első felében állt. A legutóbbi öt fordulóban nyeretlen maradt a gárda, a legutóbbi három bajnokiján döntetlent játszott. Idegenben a bajnokság első felében egyetlen mérkőzést sem nyert meg. Az Újpest hazai pályán a legutóbbi két mérkőzését legalább három lőtt góllal megnyerte.

A forduló záró találkozóján Pápán vizitál a Videoton, amely a DVSC veresége miatt felléphet a bajnoki dobogóra.

„Minden mérkőzésen a három pont igényével lépünk pályára, ez ezúttal is így lesz, vagyis Pápán is győzni szeretnénk. Bár a csütörtöki Európa-liga-találkozó után mindannyian csalódottak voltunk, mert úgy éreztük, jól játszottunk, végül az erőfeszítéseink mégsem hozták meg a kívánt eredményt. Mostanra már túltettük magunkat a mérkőzésen. Tudjuk, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy a múlttal foglalkozzunk. Ugyan Pápán várhatóan teljesen más hangulatú összecsapás vár ránk, mint csütörtökön, amikor a Sóstói Stadionban szinte telt ház előtt léphettünk pályára. A körülményektől függetlenül mindent meg kell tennünk a siker érdekében. Ha vasárnap győzünk, felléphetünk a bajnoki dobogóra” – nyilatkozta a vidi.hu-nak Gyurcsó Ádám.

Ami a két csapat, a Videoton és a Pápa egymás elleni pápai mérlegét illeti, a legutóbbi négy bajnoki mérkőzést a székesfehérváriak nyerték meg. Az őszi idényben ugyanakkor a Pápa a legnagyobb bravúrját az első fordulóban mutatta be: döntetlent játszott Székesfehérváron.

 

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Győri ETO16114134–14+2037
2. MTK Budapest1685325–17+829
3. DVSC-Teva1681722–17+525
4. Videoton FC1574420–13+725
5. Budapest Honvéd1674526–22+425
6. Kaposvári Rákóczi1665516–18–223
7. Ferencváros1657423–21+222
8. Haladás1655621–17+420
9. Újpest FC1555523–20+320
10. KTE-Phoenix Mecano1655620–23–320
11. Diósgyőri VTK1555513–17–420
12. MVM Paks1648422–19+320
13. Pécsi MFC1647515–18–319
14. Lombard Pápa FC1545615–23–817
15. Egri FC1625912–26–1411
16. Siófok16131211–33–226
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik