Supka a fiatalokról: A mentalitáson kell változtatni

User UserUser User
Vágólapra másolva!
2011.09.04. 14:13
null
Supka elégedett lehet a csapat szereplésével <br />(Fotó: Korponai Tamás)
Címkék
Nagyszerű rajt, jelenleg negyedik hely a tabellán és stabil csapat – Supka Attila, a Budapest Honvéd vezetőedzője jó együttest faragott Kispesten. A szakemberrel az akadémiai rendszerről, a csapaton belüli konkurenciaharcról, valamint – többek között – Hercegfalvi Zoltánról is beszélgettünk szombaton a Vasas elleni felkészülési mérkőzés után.

– Úgy tetszik, az akadémiáknak befellegzett...
– Miért? – hökkent meg Supka Attila, a Budapest Honvéd vezetőedzője a Nemzeti Sport kérdése után, miközben lehuppant a Bozsik-stadion egyik piros székére a Vasas elleni győztes felkészülési mérkőzés után.

– Elég csak megnézni az előző idény néhány Honvéd-mérkőzésének jegyzőkönyvét: többek között Vólent Roland, Erdélyi László, Kapacina Valér és Vécsei Bálint is kapott kisebb-nagyobb szerepet, ebben az idényben viszont még epizodistáknak sem igen látjuk őket. Hová lettek?
– Az NB II-ben kapnak majd lehetőséget. Azt azért nem mondanám, hogy csődöt mondott az akadémia.

– Hadd kukacoskodjam: a körülbelül négy esztendeje működő Magyar Futball Akadémiáról eddig egyetlen fiatal sem harcolt ki magának biztos helyet a kezdőcsapatban.
– Ez tény. De többen is velünk készülnek, így Nagy Gergő, illetve Vernes Richárd, akik szép jövő előtt állnak. A magyar fiataloknak leginkább mentalitásban kell előbbre lépniük. Külföldön mindenki futballozni akar, kiugrási lehetőség a labdarúgás, látják, hihetetlen összegek mozognak a labdarúgásban, így mindig feljebb és feljebb szeretnének jutni. Itthon viszont van másik lehetőség, ha valakinek megfelelő a szülői háttere, akkor a gyerek úgy van vele, »ha nem sikerül a futballistakarrierem, majd másik szakmát választok...« Mindig csodálkozom, amikor egy légiósnak álló magyar játékos azt mondja, edzésen és mérkőzésen legalább harminc százalékkal többet kell nyújtania kint, mint idehaza. Kérdezem: Magyarországon miért nem lehet? Itt sincs megtiltva...

– Itthon elég a kevesebb is.
– Nem hiszem. Mondom, a mentalitással vannak itt leginkább a problémák...

– Amiből kijutott Kispesten is a bajnokság elején – az előző idényben meghatározó szerepet kapó, az akkor még csapatkapitány Hajdú Norbert, Lukás Zelenka, valamint Ivancsics Gellért is a kispadra szorult.
– Abban bíztam, hogy a konkurenciaharc még jobb teljesítményre ösztökéli őket, de nem így lett, érthetetlenül reagáltak erre a helyzetre. Most nem tizenketten-tizenhárman vagyunk, mint az előző bajnokságban, így könnyen ki lehet kerülni a kezdőcsapatból. De örülök, hogy az illetők összekapták magukat, s ennek meg is lett az eredménye, hisz az utóbbi időben több lehetőséghez jutnak.

– S lehet, Hercegfalvi Zoltán is sok időt tölt majd a pályán – a hátam mögött arról pusmogtak a lelátón, hogy a 2009. április 24-i, Újpest elleni összecsapáson a tizenegyest az égbe bikázó csatárnak nem lenne szabad többet pályára lépnie. S nem az akkori hibája miatt...

A FELVETÉSRE ADOTT VÁLASZT ÉS AZ INTERJÚ TELJES SZÖVEGÉT A VASÁRNAPI NEMZETI SPORTBAN OLVASHATJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik