Sparta: „A magyar játékosok jó, ha a cseh harmadosztály szintjét megütik”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.24. 10:12
null
Kitl Miklós (balra) itthon nagy munkabírásúnak számít, a Spartánál még több kell (Fotó: Korponai Tamás)
Megdöbbenést keltett, hogy a Sparta Praha egy edzés után hazaküldte a honi futball egyik legtehetségesebb tinédzserét, a hatalmas munkabírásúnak elkönyvelt Kitl Miklóst, miután fizikailag nem felelt meg. A fiatal játékos betegséggel küzdött, de egyáltalán nem biztos, hogy csak a vírus volt az ok.

 

Ifjabb Laczkó Mihály, a kecskeméti labdarúgót Prágába közvetítő menedzser szomorú felismerését már idéztük korábban. Az irodát csehországi és szlovákiai partnere, a felvidéki Gálffy György képviselte személyesen Prágában az ominózus tréningen.

„Hat éve járt Magyarországon a pro licences tanfolyamokon is oktató cseh edző, Verner Licka, ő már akkor megállapította, a magyar játékosok nincsenek megfelelően felkészítve fizikailag, jó, ha a cseh harmadosztály szintjét megütik – idézte a korábbi ostravai mestert a Nemzeti Sportnak Gálffy György, aki személyesen képviselte. – De utalhatnék a korábban Magyarországon futballozó Robert Vágnerre és Radek Sloncíkra, akik azt mondták, ha hajnalig innának, és csak hatkor feküdnének le, az NB I-ben akkor is a legjobbak közé tartoznának. Személyes barátom, a Manchester City vezető megfigyelője megnézte Kovács Istvánt az U21-es válogatottban az osztrákok elleni Eb-selejtezőn, lesújtóan nyilatkozott a fizikumáról, ahogyan Radó Andráséról is. Én ízig-vérig magyar vagyok, nem akarom bántani a magyar edzőket, de a kritikákkal inkább szembe kellene nézni, nem megsértődni rajtuk, mert nem a mágnestáblán kell jól húzogatni a korongokat, hanem megfelelően felkészíteni a futballistákat. Tudom, hogy Miklós betegséggel küzdött, ami nyilvánvalóan megnehezítette a feladatát, ugyanakkor meg kell nézni egy cseh és egy magyar játékos izomzatát, hamar kiderül, miért erősebbek, gyorsabbak.”

Ha már a miértekre keressük a válaszokat, a sikertelen próbajáték okait aligha ismerheti jobban más, mint a Kitl Miklóssal egy évig együtt dolgozó Bekő Balázs.

„Tökéletesen tudom is az okát, miért nem felelt meg – nyomatékosította a ma már diósgyőri szakvezető. – Tizenhét évesen volt egy brutális szezonja, huszonhat felnőttbajnokin gürizett, a bajnokság után azonban nem edzett, ráadásul egy betegség után utazott el Prágába, ez így sok volt. Nem is értem, minek kellett most ennek kitenni. Hogy más-e a sztori vége, ha történetesen március közepén jelentkezik a Spartánál? Száz százalék. Nem tudom elképzelni, hogy erőnlétileg ne felelt volna meg akkor. Június elsején töltötte be a tizennyolcat, építgetni kell még az ő karrierjét, nagy ugrás volt most ez neki.”

Szó, mi szó, Csehország elitklubja, a tavaly is Európa-liga-csoportkörös, az idén a Bajnokok Ligája-főtáblára hajtó Sparta Kecskeméthez képest a futball másik dimenzióját képviseli, a Bekő Balázs vázolta körülmények ismeretében pedig adódik egy újabb kérdés. Nem volt-e hiba éppen most Kitl Miklóst Prágába cipelni?

„Persze, ilyenkor a menedzser a hülye, csakhogy ezren állnak sorba azért, hogy a Spartában megmutathassák magukat, a személyes kapcsolatnak hála Miklós odaférhetett – mondta Gálffy György. – Az én ötletem volt, mert láttam a televízióban, tudott futni, ütközni, éppen azokat a jegyeket viselte magán, amelyek a fejlett futballban elengedhetetlenek. Tény, a cseh élvonalban sokkal gyorsabban kell gondolkodni, cselekedni és futni. Kitl Miklós nagyon tehetséges labdarúgó, sokra viheti, biztos, hogy a betegsége is közrejátszott abban, hogy nem sikerült mindjárt megfelelni, jelzésértékű, hogy nem mondott le róla végleg a Sparta. Figyelik ezután is, mert a játékban mindent jól megoldott, de elfogyott az ereje. A betegség miatt is, igen. Csakhogy nem árt tudni, az antibiotikum-kúra nem gyógyítja a magyar képzés minden baját.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik