CSERHÁTI ANDRÁS 2019.06.07 08:53 Frissítve: 2019.06.07 08:55

Harmadszor is megmenekült a pengeélen táncoló Diósgyőr

A DVTK újfent az utolsó fordulóban harcolta ki a bentmaradást – az viszont pozitívum, hogy magyar fiatalok is játéklehetőséget kaptak.

Szabó Bence (balra) lehetett a legtöbbet a pályán a diósgyőri fiatalok közül, és a klub szeretné is megtartani (Fotó: Dömötör Csaba)

 

KEVÉS HIBÁTLAN MECCS
Bár Korbély Kristóf mindössze 52 percet töltött a pályán az idényben, mégis megszerezte első gólját. A csatár május 26-án ünnepelte tizenkilencedik születésnapját, nagy jövő előtt áll.
Peches idényt tudhat maga mögött Makrai Gábor – a csatár októberben, a Málta–Magyarország U21-es Eb-selejtezőn szenvedett elülső és hátsó keresztszalag-szakadást.
Mindössze hat bajnokit vívott meg kapott gól nélkül a DVTK a bajnoki idényben – a Paks ellen kétszer (0–0, 1–0), a Haladás (1–0), a Debrecen (1–0), a Puskás Akadémia (1–0) és az Újpest ellen (3–0) pedig egyszer-egyszer. Az újpestiek elleni mérkőzésen Bukrán Erik védett, a további ötön pedig Antal Botond állt a gólvonalon.

Diósgyőrben pengeélen táncoltak – sorozatban harmadszor. Hogy a DVTK-nak Fortuna jó erősen fogja a kezét, az biztos. Emlékezzünk: bár a 2016–2017-es idény utolsó mérkőzésén kikapott a Diósgyőr a Debrecen elleni (1–3) bajnokin, szerencséjére az MTK csak döntetlent ért el Pakson (1–1), így a DVTK az élvonalban maradhatott. A következő évadban újra nagy mázlival ragadt bent az NB I-ben a DVTK, bár odahaza legyőzte 2–1-re az erősen tartalékos Videotont – elég a kezdőként pályára lépő Réti Patrik, Mocsi Attila, Tóth Bence, Elvir Hadzic és Bolla Bendegúz nevét megemlíteni –, a 92. percben a fehérvári Pátkai Máté a lécet találta el, ha gól született volna abból a lövésből, a DVTK kiesik, és a Balmazújváros marad bent.

Az együttes a most véget érő bajnokságban is az utolsó fordulóig éles harcot vívott a bentmaradásért. Azonban becsületére szóljon, amikor kellett, igazán összeszedte magát: a záró körben 3–0-ra elintézte a bronzéremre és az Európa-liga-kupára hajtó Újpestet, amely enerváltan és gyengén futballozott a DVTK otthonában.

A Diósgyőr hullámvasúthoz hasnlított az elmúlt idényben: a Fernando Fernández edzette társaság borzalmasan gyengén kezdte az idényt, az első 13 fordulóban mindössze hat pontot kapart össze, s bár idővel összekapta magát, akadtak jobb, pozitívabb periódusai is, de a drukkerek nyilván nem felejtik el az Újpesttől, illetve a Ferencvárostól elszenvedett 5–0-s és 7–0-s kiütést.

De hogy ne csak a negatívumokat említsük: a diósgyőriek spanyol szakembere nyolc magyar fiatalnak is próbált lehetőséget adni az előző egy évben, így léphetett pályára Bárdos Bence (21 éves), Bukrán Erik (22), Géringer Tamás (20), Korbély Kristóf (19), Makrai Gábor (22), Orosz Donát (16), Szabó Bence (21) és Tóth Borisz (16). A legtöbb szerepet Szabó Bence kapta, a középpályás 22 bajnokin játszott, ráadásul hússzor kezdőként, ami mindenképpen figyelemre méltó és dicséretes. A Viditől kölcsönkapott futballista jövője egyelőre nem dőlt el, de biztosak lehetünk benne, hogy a szakmai stáb szívesen megtartaná.

Nem lehet kérdés, hogy további erősítésre is szükség lesz – a csatár Makrai Gábor visszatérhet érüléséből, sőt Haris Tabakovicot már szerződtette is a klub. A védelmet is meg kell acélosítani, hiszen a 33 bajnokin kapott 57 gól ijesztően sok.

Egyelőre – Haris Tabakovic mellett – Zsolnai Richárd írt alá Diósgyőrben, a középpályás Vácról érkezett. A kapus Braniszlav Danilovics átigazolásáról is hallani, vagyis úgy tűnik, stabilabb keretet alakítanak ki a vezetők.

Ha így lesz, a negyedik alkalommal már merészebb álmokat is szövögethetnek Diósgyőrben.

VÉLEMÉNY
Salamon József, a Diósgyőr korábbi háromszoros válogatott védője: „Nemcsak a mutatott játékkal, hanem a hozzáállással sem voltam mindig elégedett, ez utóbbi azért nagyon bántó, mert Diósgyőr-mezben ennél többre van szükség. Újra, sorozatban harmadszorra is az utolsó fordulóra hagytuk a döntést, szerencsére bent maradtunk az NB I-ben – az Újpest elleni mérkőzésen legalább láttam a tüzet a futballisták szemében, nyertünk is három nullára. A keretet mindenképpen meg kell erősíteni a nyári szünetben, különben megint kiélezett harcra kell számítanunk, a szurkolók viszont nem ezt érdemlik, ideje lenne jó csapatot fabrikálnunk. Elég volt már az idegtépő idényekből!”
FÉNY – ÁRNYÉK
Természetesen a diósgyőri szurkolók jelentették a fényt. A csapat évek óta gyengén szerepel, de ha igazán nagy bajba sodródik, a drukkerek megmozdulnak, kimennek a stadionba, erre bizonyíték, hogy az Újpest elleni bajnokira 12 203-an váltottak jegyet. Ilyen magas nézőszám azért ritka az NB I-ben.
A gyenge szereplésben igencsak ludasak a DVTK légiósai, elég a szerb Dusan Brkovics és a szerb-magyar Dejan Karan nevét említeni, de a szerb csatár, Branko Mihajlovics sem alkotott maradandót, 26 bajnokin mindössze három gólig jutott. Egyedül Florent Hasani emelkedett ki kissé a maga hét bajnoki góljával.
MINIINTERJÚ
„Ha együtt marad a brigád…” – Tamás Márk, a Diósgyőr védője

 – Megint a végére hagyták a döntést.
– Sajnos igen, újra éles volt a végjáték, de sorozatban harmadszor is sikeresen vettük az akadályt, s benn maradtunk. Érdekes, de az Újpest elleni, utolsó bajnokin egyáltalán nem izgultam, lehet, már a rutin miatt… Biztos voltam a sikerben, s bár sokáig „csak” egy nullára vezettünk, végül három nullára nyertünk.

– Örülhetnek, hogy megragadtak az NB I-ben, hiszen borzalmasan gyengén kezdték a bajnokságot – egyetért?
– Igen is, meg nem is. Az első tizenhárom fordulóban mindössze hat pontot szereztünk, ez kevés. Mentségünkre szóljon, hogy nagy volt a jövés-menés, és teljesen új csapatot kellett építenie a szakmai stábnak a nyáron, de valóban hullámzóan teljesítettünk. Ezt követően azonban nyolcmeccses veretlen sorozatot építettünk, s az utolsó huszonegy fordulóban mi szereztük a harmadik legtöbb pontot a Ferencváros és a Vidi mögött. Ha együtt marad a brigád, és a sérüléshullám is elkerül bennünket, lényegesen jobban szerepelhetünk a következő idényben.

– Hogyan értékelné saját teljesítményét?
– Nem vagyok elégedett, de ez érthető, hiszen ötvenhét kapott gól áll a nevünk mellett, ennél rosszabbul egyik védelem sem teljesített. Sokkal stabilabb játékot várok el magamtól és a csapattól a következő idényben.

A JÁTÉKOSOK RANGSORHELYEZÉSE
  28. Márkvárt Dávid 5.607
  86. Tajti Mátyás 5.192
  91. Vernes Richárd 5.158
  97. Florent Hasani 5.143
  98. Szabó Bence 5.143
109. Szerhij Sesztakov 5.069
113. Tamás Márk 5.037
114. Dusan Brkovics 5.000
123. Martin Juhar 4.833
125. Dejan Karan 4.783
126. Branko Mihajlovics 4.737

A KAPUS HELYEZÉSE
Antal Botond 21 bajnokin védett, de eggyel több értékelhető mérkőzésre lett volna szüksége, hogy elérje a rangsorhoz szükséges tizenhét találkozót, Bukrán Erik tíz, Ivan Rados pedig csak két összecsapáson játszott.

HÁZI GÓLLÖVŐLISTA
7 gólos:
Florent Hasani, Vernes Richárd
5 gólos: Tajti Mátyás
3 gólos: Branko Mihajlovics, Prosser Dániel
2 gólos: Márkvárt Dávid
1 gólos: Bacsa Patrik, Dusan Brkovics, Martin Juhar, Dejan Karan, Korbély Kristóf, Tóth Barnabás
Öngólos: Robert Pillár (Mezőkövesd – a 8. fordulóban), Balogh Béla (MTK – a 15. fordulóban), Lucas (Kisvárda – a 28. fordulóban)

2020.02.20 16:39:21

Labdarúgó NB I M. G.

A Mezőkövesd trénere minden más élvonalbeli klubot már le tudott győzni • Kijön-e az Újpest a gödörből Kaposváron?

2020.02.21 22:47:49

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Most van lehetőség a minőségi munkára.

2020.02.20 14:56:37

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY, HATÁR DÁVID (infografika)

A télen Ciprus és Costa Rica is adott játékost a magyar élvonalba. Most még Brazília a 3. legnagyobb játékosbeszállítónk.

2020.02.19 21:51:49

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Miért ne lehetne a rivaldába helyezni a fiatal magyar focistákat, s meddig kell még plusz anyagi ösztönzést, rendeletbe foglalt direktívákat adni ahhoz, hogy kiderüljön, nem is ügyetlenebbek a hazaiak?

2020.02.19 17:10:02

Labdarúgó NB I KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Muszliu a 89. percben használta ki az újpesti védők határozatlanságát és lőtte tovább a Vidit a Magyar Kupában.