Sokk után – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.06.29. 22:51

Szabados Gábor sportközgazdász az nso.hu-n megjelenő, A pénz győzött a magyar labdarúgásban című blogjában kifejti, a Debrecen a magyar futball gazdasági megerősödésének legnagyobb vesztese. Régebben ugyanis a klubok a tulajdonosok saját forrásaira és ügyességére voltak utalva, a Szima Gábor által megteremtett anyagi háttér és a helyi szurkolótábor támogatása kiemelkedő lehetőségeket nyújtott a Lokinak, de a legutóbbi bajnoki cím, azaz 2014 óta „olyan mértékben vontak be plusztőkét a magyar futballba az MLSZ-en keresztül érkező központi támogatások útján, hogy a DVSC előnye eltűnt”. Ergo a Loki is átlagos klubbá vált, amit ugyan nem kellett feltétlenül kiesésnek követnie, ám a tizenkét csapatos bajnokságban szinte bármi bekövetkezhet – mint ahogyan a tavalyi bronzérmet követően be is következett.

Mindez nem csökkenti a futballklubot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosa, 2002 januárja óta regnáló elnöke, Szima Gábor felelősségét. A város polgármestere, Kósa Lajos 1999 tavaszán egy hazai mérkőzés után kiállt a nézők elé, s azt mondta, Debrecenben nem halhat meg a futball! Ám mintha ez nem lett volna elég, mert 2001-ben a Loki kiesett volna az élvonalból, csak a BKV Előre visszalépése miatt maradt az NB I-ben. Hogy nem halt meg a labdarúgás, abban az üzletembernek vitathatatlan érdemei vannak. A Loki 2004-ben az UEFA-kupában a Videoton 1985-ös bravúrja után első magyar csapatként megérte a tavaszt – a hét bajnoki cím, hat Magyar Kupa-győzelem, egy-egy BL- és El-csoportkör Szima Gábor sikere is.

A városi legenda szerint a többségi tulajdonos a 2014-es aranyérem óta kevesebbet invesztált a futballba – éppen akkortól, amikor más klubokhoz plusztőke áramlott. Az egy személyben többségi tulajdonosnak és elnöknek könnyű volt meggyőznie magát, hogy két megoldás közül az olcsóbbat válassza... Autokrata vezető lett, ám nem mindig jöttek be az elképzelései. Külön fejezetet érdemelne a debreceni utánpótlásból kikerülő fiatalok menedzselése – ezt még akkor is meg kell említeni, ha Debrecenben túlnyomórészt hazai futballistákra építenek.

A vele készült interjúban a tulajdonos elismeri, talán rosszul választottak edzőt januárban. Gondolom, ő hozta meg a döntést... Óriási hiba volt a városban méltán népszerű Herczeg András – akinek neve összeforrt a Lokival – helyére nem debreceni kötődésű szakembert kinevezni.

Most az NB II következik, nyilván a visszakerülés a cél.

Elvégre Debrecenben a futball nem halhat meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik