Soha rosszabbat! – egyedülálló idényt produkált a Vidi

Vágólapra másolva!
2019.05.30. 10:59
null
A Vidi játékosai az Európa-ligában és a Magyar Kupa-sorozatban is remekeltek, egyedül a bajnokság miatt lehet hiányérzetük (Fotó: Török Attila)
Remek idényt tudhatnak maguk mögött a fehérváriak, akik legfeljebb a bajnoki címvédés elmaradása miatt kesereghetnek.

 

 

Tujveltól Scsepovicsig
Nem az a tipikus cserekapus Tomás Tujvel, rá tényleg bármikor lehet számítani, Kovácsik Ádám sérülése után az NB I-ben és az Európa-ligában is nyugodt szívvel beállíthatta a szakmai stáb – összesen 11 tétmeccsen védett.
Az NB I-ben csupán egy csapat (a bajnok Ferencváros) szerzett több gólt, és csak kettő kapott kevesebbet (megint csak az FTC, valamint az Újpest), mint a Mol Vidi. A házi góllövőlista élén Marko Scsepovics végzett 10 góllal.
A Cigánd elleni győzelemmel kezdődött, a Honvéd elleni sikerrel ért véget: a Mol Vidi tíz mérkőzést játszott a Magyar Kupában. S mivel mind a tízet megnyerte, nem csoda, hogy a döntő után a serleget is hazavitte.

Ötvenhét tétmérkőzés, 32 győzelem, 13 döntetlen, 12 vereség, Magyar Kupa-elsőség, bajnoki ezüstérem, Európa-liga-csoportkör.

Röviden ennyi a Mol Vidi a 2018–2019-es idénye. Persze nem ildomos egy sikeresnek mondható esztendőt ilyen kevés karakterben elintézni, úgyhogy vegyük végig, honnan hova jutottak a piros-kékek 2018. július 10. és 2019. május 25. között.

Az 1941-ben Székesfehérvári Vadásztölténygyár néven alapított, azóta számos névváltozáson áteső, a mögöttünk hagyott évadban még Mol Vidi FC, július 1-jétől már Mol Fehérvár FC-ként szereplő csapat Luxemburgban vágott neki fennállása minden bizonnyal leghosszabb idényének. Aki a Dudelange otthonában elért 1–1 után legyintett Marko Nikolics együttesére, utólag beláthatja, tévedett. Noha a Bajnokok Ligája első selejtezőkörét a vártnál valamelyest nehezebben vették a visszavágót 2–1-re megnyerő, a mérkőzés hajrájában a kispadon és a lelátón ülőkre a frászt hozó Juhász Rolandék (kapufa, ziccer, miegymás…), a folytatásban olyan teljesítményt nyújtottak, amilyent magyar klubtól régen láttunk.

Merthogy a BL második, majd harmadik kvalifikációs körében előbb a bolgár, aztán a svéd aranyérmest búcsúztatták, méghozzá megérdemelten. A Ludo­gorec elkövette azt a hibát, hogy lebecsülte a Vidit, meg is bűnhődött érte, a párharcot eldöntő gól Anel Hadzic nevéhez fűződött, aki – amint az az idény utolsó tétmeccsén is bebizonyosodott – ebben az évadban a fontos gólokra specializálódott. A Malmö ellen győzni sem kellett, az idegenbeli 1–1 után elegendő volt a felcsúti 0–0 is a sikerhez. A továbbjutás azt jelentette, ha a fehérváriak elbukják a BL-rájátszást, akkor is az Európa-liga főtábláján vigasztalódhatnak.

S miután az AEK Athén elleni párharcban, ha nagy csatában is, de alulmaradtak, vigasznak bőven megtette, hogy az L-csoportban a Chelsea-vel, a PAOK-kal és a BATE Boriszovval küzdhettek meg. A görögök elleni rájátszásos meccshez hasonlóan a három hazai El-csoportmeccsen már nem a Fejér megyei községben, hanem a fővárosban, azon belül is a Ferencváros stadionjában leltek otthonra. Igaz, mire a londoni sztáralakulat elleni pesti mérkőzésüket lejátszották (2018. december 13.), addigra – csaknem három év után – visszaköltözhettek Sóstóra. November 21-e ugyan egy szimpla szerda volt, Székesfehérváron mégis piros betűs ünnepként élték meg: az impozáns új arénát avató meccsen Juhász Roland góljával győzött a Vidi az Újpest ellen. Talán még ennél is emlékezetesebb a 2018-at lezáró utolsó hazai bajnoki: a Fradi elleni 2–1 azt jelentette, hogy a címvédő „csak” ötpontos hátránnyal várta a tavaszt. Ráadásul abban a tudatban, hogy a nemzetközi porondon mindent megtett, amit csak lehetett, sőt ha az utolsó előtti játéknapon nyer Boriszovban, a tavaszt is megélte volna. A hat összecsapáson gyűjtött hét pontját látva mindenesetre még azok is elismerően bólogathattak, akik a luxemburgi 1–1 után a fejüket csóválták.

 

A februári folytatás mégsem úgy alakult, ahogy a koronázóvárosban remélték. A csapat a Puskás Akadémia és a Diósgyőri VTK elleni vereséggel indított, így – némi túlzással – már a 20. fordulóra elszállt a címvédés esélye. Kapaszkodott, persze hogy kapaszkodott abba a szalmaszálba a Vidi, de április 20-án az álom teljesen szertefoszlott, a Ferencváros elleni 1–4 után nem maradt más hátra, mint a menekülés a kupagyőzelembe. Mivel nyilvánvaló volt, hogy a fehérváriak a másodiknál sem jobb, sem rosszabb helyen nem végezhetnek, a bajnokságból hátralevő négy hétben megengedhették maguknak azt a luxust, hogy a Magyar Kupa döntőjére készüljenek. Bár ez az idény utolsó, egyben 57. tétmérkőzésének első félidejében nem látszott meg, a szünet után már az a Vidi játszott, amely a Ludogorecet, a Malmőt, majd a csoportkörben a PAOK-ot oda-vissza bedarálta, így meg is fordította a Honvéd elleni finálét. A győztes gólt a 91. percben – ki más…? – Anel Hadzic szerezte.

A bosnyák középpályás ezzel feltette a pontot – ha nem is az i-re, de olyan idény végére, amely egyedülálló a klub történelmében. Hiszen fennállása során a Magyar Kupát másodszor hódította el, az Európa-liga főtáblájára másodszor is „feliratkozott”, míg a bajnoki ezüstérmet nyolcadszor szerezte meg.

Erre mondják arrafelé, hogy soha rosszabbat!

 

VÉLEMÉNY
Nikolics Nemanja, a fehérváriak korábbi támadója:
– Büszke vagyok a csapatra. Elképesztő, amit Juhász Roliék elértek. Ha valaki tavaly ilyenkor azt állítja, hogy a bajnokságban csak másodikak lesznek, de a Magyar Kupát megnyerik, miközben az Európa-ligában eljutnak a csoportkörig, sokan aláírták volna. Fárasztó lehetett ez az év, mégis le a kalappal a srácok előtt, fantasztikus, ahogy végignyomták ezt az időszakot. Sajnos nem láttam az összes meccsüket, de amikor csak tehettem, figyelemmel követtem a szereplésüket. Ha nem küzdenek sokáig három fronton, talán a bajnoki címvédés is sikerülhetett volna. Ennek ellenére szinte tökéletes idény van a Vidi mögött. Kívánom, hogy a következőben legalább ilyen sikeres legyen, én mindenesetre maradok hű szurkolója. S egyszer talán még a játékosa is leszek…
FÉNY – ÁRNYÉK
Kovács István és Vinícius teljesítménye előtt fejet lehet hajtani, a középpályás és a védő elmondhatja magáról, hogy mindent megnyert a Vidivel, amit Magyarországon meg lehet nyerni: a bajnoki cím, a Szuperkupa- és a Ligakupa-diadal után immár Magyar Kupa-győztesnek is vallhatja magát.
Ha valami fájhat a fehérváriaknak a bajnoki cím elvesztésén túl, az a BATE Boriszov elleni két El-csoportkörös vereség. A fehérorosz csapat nem tűnt jobbnak, mégis mind a két meccsét megnyerte a Vidi ellen (mindkétszer 2–0-ra), igaz, ez magyarázható a nemzetközi rutinjával is. Lám, ezért is lépett tovább a BATE a Chelsea mögött.
A Honvéd elleni Magyar Kupa-döntőt hátrányról fordította meg Marko Nikolics csapata (Fotó: Török Attila)
A Honvéd elleni Magyar Kupa-döntőt hátrányról fordította meg Marko Nikolics csapata (Fotó: Török Attila)

 

A JÁTÉKOSOK RANGSORHELYEZÉSE*
10. Juhász Roland 5.862
11. Kovács István 5.857
20. Pátkai Máté 5.704
21. Huszti Szabolcs 5.684
23. Loic Nego 5.656
49. Fiola Attila 5.474
59. Ianique dos Santos Stopira 5.370
62. Georgi Milanov 5.353
63. Vinícius Paulo 5.333
76. Boban Nikolov 5.263
79. Anel Hadzic 5.250
91. Armin Hodzic 5.158
102. Marko Scsepovics 5.120

A KAPUS HELYEZÉSE
5. Kovácsik Ádám 5.750

HÁZI GÓLLÖVŐLISTA
10 gólos:
Marko Scsepovics
5 gólos: Huszti Szabolcs, Loic Nego, Pátkai Máté
4 gólos: Armin Hodzic, Juhász Roland, Kovács István
3 gólos: Ianique dos Santos Stopira
2 gólos: Futács Márkó, Anel Hadzic, Boban Nikolov
1 gólos: Danko Lazovics, Georgi Milanov, Sztefan Scsepovics, Tamás Krisztián
Öngólos: Simon Ádám (Paks – 2. fordulóban), Matija Katanec (Mezőkövesd – a 3. fordulóban), Németh Milán (Haladás – a 33. fordulóban)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik