Radó András máris visszatérhet Szombathelyre

Vágólapra másolva!
2015.07.19. 11:55
null
Radó András már a Ferencváros játékosaként készül a szombathelyi bajnokira<a href="http://www.fradi.hu" target="_blank"> (Fotó: fradi.hu)</a>
Szombaton rajtolt az NB I 2015–2016-os szezonja. Az 1. fordulóból két mérkőzés maradt vasárnapra, az Európa-ligában még versenyben lévő két magyar együttes, a Ferencváros és a Debrecen lép ma pályára. A Fradi Szombathelyre, a Loki Békéscsabára látogat. Érdekességek a vasárnapi meccsekhez.


SZOMBATHELYI HALADÁS–FERENCVÁROS

♦ Az előző bajnokságban az utolsó fordulóban dőlt el, hogy bent marad az NB I-ben a Haladás, a szombathelyiek a Puskás AFC legyőzése után örülhettek.

♦ A 2014–2015-ös szezonban a Haladás szenvedte el a legnagyobb különbségű vereséget: április 12-én 7–0-ra kapott ki a Videotontól. Ez az eredmény a nyáron is kísértette a szombathelyieket, felkészülési meccsen 7–0-ra maradtak alul az orosz Tyerek Groznijjal szemben.

Tizennyolc év után tér vissza az NB I-be Király Gábor. A Haladás kapusa 1997 nyarán szerződött el Szombathelyről Németországba, a Hertha BSC-hez, majd védett több német és angol csapatban, legutóbb a Fulham játékosa volt. A 39 éves kapus a nyáron tért haza a Halihoz.

A Haladás még nem játszott tétmérkőzést az új idényben, a Ferencváros négy tétmeccsel a háta mögött látogat Szombathelyre. A fővárosi zöld-fehérek a Szuperkupában 3–0-ra megverték a Videotont, az Európa-ligában az első selejtezőkörben a holland Go Ahead Eaglesszel előbb 1–1-et játszottak, majd a budapesti visszavágón 4–1-re győztek. A héten az El-selejtező második fordulójában otthon 1–0-ra kikaptak a bosnyák Zeljeznicartól.

♦ A Haladás–FTC találkozó pikantériáját Radó Andrásszereplése adhatja. A támadó néhány nappal ezelőtt került Szombathelyről a Ferencvároshoz. A Fradi Zeljeznicar elleni El-selejtezőjén már nevezve volt csereként, de nem szállt be. Ha a Haladás stadionjában ma pályára lép, első tétmérkőzését játssza az FTC-ben.

A Ferencváros az NB I-ben húsz mérkőzés óta őrzi veretlenségét, legutóbb 2014. október 4-én Diósgyőrben kapott ki (2–1-re).

A két csapat az 1936. szeptemberi premierrel együtt eddig 115 bajnokit játszott egymással, valamennyit az élvonalban. 68-szor a Ferencváros, 21-szer a Haladás győzött, 26 meccs döntetlenre végződött. Szombathelyen 58-szor csaptak össze bajnokin, 14-szer a hazaiak, 27-szer a vendég ferencvárosiak nyertek, 17-szer döntetlen született. A Hali legutóbb 2012. március 25-én verte meg a Ferencvárost (2–1) a Rohonci úti stadionban. Előző szombathelyi meccsüket – április 18-án – a fővárosiak nyerték meg 3–0-ra.

BÉKÉSCSABA–DEBRECENI VSC

A Békéscsaba tíz év szünet után tért vissza a legmagasabb osztályba. A 2005-ös kiesés óta megjárta a „poklotis, hiszen két szezont az NB III-ban töltött el.

A csabaiak remek szériát építettek fel az előző idény második felében: sorozatban tizenhat NB II-es meccsen maradtak veretlenek (kilenc győzelem, hét döntetlen). Legutóbb 2014. november 15-én veszítettek el bajnoki mérkőzést, Soroksáron kaptak ki 1–0-ra.

A Békéscsaba szezonbeli első tétmeccsére készül, a Debrecen már a negyedikre. A hajdúságiak az Európa-ligában három mérkőzést játszottak, a Szutjeszka Niksicset odahaza 3–0-ra legyőzték, idegenben 2–0-ra kikaptak tőle. A héten a Skontóval 2–2-es döntetlent játszottak Rigában.

♦ Előző négy NB I-es fellépésén veretlen maradt a Loki, legutóbb május 2-án, a Videotontól kapott ki Debrecenben (1–2). Vendégként március 14. (a szombathelyi 2–0-s zakó) óta őrzi veretlenségét. Utóbbi öt idegenbeli bajnokijából egyet megnyert, négy döntetlennel zárult.

A két csapat legutóbb 2005. május 14-én játszott egymással NB I-es meccset, a Debreceni VSC odahaza 5–1-re legyőzte a Békéscsabát. A csabaiak bajnoki mérkőzésen több mint húsz évvel ezelőtt, 1994 márciusában tudták megverni a DVSC-t, akkor Debrecenben nyertek 2–0-ra. Békéscsabán 1990 óta képtelenek legyőzni a Lokit.

♦ Az előző kiírásban a Ligakupában, a B-csoportban találkoztak egymással, Debrecenben az Előre győzött 3–2-re, Csabán a Loki nyert 6–0-ra.

A BÉKÉSCSABA NB I-ES MECCSEN LEGUTÓBB 1994-BEN GYŐZTE LE A DVSC-T

LABDARÚGÓ NB I, 1. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Július 18., szombat
18.00 Újpest FC–Paksi FC 0–0
Szabó Zsolt
18.00 DVTK–Vasas 2–1 Solymosi Péter
18.00 MTK–Puskás Akadémia 1–0
Andó-Szabó Sándor
20.30 Bp. Honvéd–Videoton FC 1–0 Vad II István
Július 19., vasárnap
18.00 Békéscsaba–DVSC-Teva Pintér Csaba
18.00 Haladás–Ferencváros (M4)
Kassai Viktor
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik