Puskás-Suzuki-kupa: felavatták Puskás bronzszobrát, majd a stadiont is - Real Madrid-sikerrel

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.04.21. 17:39
null
Ejtőernyős hozta az első mérkőzés labdáját (Fotó: Grnák László)
Felavatták a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) mértani középpontjában a névadó egész alakos bronzszobrát, majd mintegy egyórás ünnepség keretében a Pancho Arénát is. A vadonatúj stadion első mérkőzésén a Real Madrid korosztályos csapata 1–0-ra legyőzte a Puskás Akadémia legénységét, így harmadszor is megnyerte a 17 éven aluliak számára hetedik alkalommal kiírt Puskás-Suzuki-kupa utánpótlás-labdarúgótornát.

A PUSKÁS-SUZUKI-KUPA DÖNTŐJE

A szünetben csereként beálló Álvaro Rivero jó passzával a jobb oldalon kiugró Miguel García átvette a labdát, majd közelről a hosszú alsóba gurított – a 49. percben született gól döntötte el a Kassai Viktor vezette finálét.

PUSKÁS-SUZUKI-KUPA, FELCSÚT
D
öntő: Real Madrid (spanyol)–Puskás Akadémia 1–0
A 3. helyért
: Dinamo Zagreb (horvát)–Budapest Honvéd 3–0
Az 5. helyért: Panathinaikosz (görög)–Melbourne Football Institute (ausztrál) 4–2

„Szobrot kegyeleti okokból szokás állítani, de Puskás Ferencre nem csak emlékezni akarunk, ugyanis azt szeretnénk, hogy a fiatalok erőt merítsenek ebből a szoborból, hogy miként lehet egy vidéki fiúból ünnepelt sztár” – mondta a húsvéthétfőn tartott ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök, az intézmény alapítója.

A kormányfő kijelentette: ez az alkotás nemcsak a múltnak szól, hanem legalább annyira a jövőnek is.

Domonkos Béla szobrász művét Orbán Viktor mellett az Aranycsapat egykori csapatkapitányának özvegye, továbbá Mészáros Lőrinc, a PFLA elnöke és a szobrot adományozó Végh Gábor leplezte le.

A Real Madrid tornagyőzelmet jelentő gólja

A kék mezes felcsútiak méltó ellenfelei voltak a Real Madridnak (Fotó: Grnák László)
A kék mezes felcsútiak méltó ellenfelei voltak a Real Madridnak (Fotó: Grnák László)

Az ünnepélyes műsor Makovecz Imre mellszobránál folytatódott, ahol két püspök felszentelte és megáldotta a Puskás Akadémia Pancho Arénát, amelynek megnyitó ünnepsége 18 órakor kezdődött. A stadion nyitó mérkőzése a Puskás-Suzuki-kupa fináléja, a Puskás Akadémia–Real Madrid találkozó volt.

A Puskás-szobor avatása (Fotó: pfla.hu/Takács József)
A Puskás-szobor avatása (Fotó: pfla.hu/Takács József)

„Részesei lehetünk egy álom megvalósulásának, Makovecz Imre álmának, aki szerint nemcsak templom és iskola lehet szentély, hanem egy stadion is – mondta a Pancho Aréna megnyitása alkalmából elmondott avatóbeszédében Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. Schmitt szerint a sport arra szolgál, hogy felkészítse a testet „a lélek virtusaira", ezért aki stadiont épít, „a lélek felkészítésének is teret kínál". Úgy vélte, hogy akaraterő, önbizalom, lelkesedés, szorgalom, alázat, fegyelem és hit nélkül nem lehet sportolni, ezért „a sportért országszerte tett tisztes erőfeszítés" ezeket is szolgálja.

TILTAKOZÁS A STADIONNÁL
A Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezete, az Ifjú Demokraták és az Együtt-PM is tiltakozott a felcsúti stadionberuházás ellen hétfőn a helyszínen, mert szerintük más célokra is fordíthatták volna azt a közpénzt, amelyből a Pancho Aréna épült.
Szarvas Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták (IDE) elnöke szerint „a stadion szépen példázza az egész rendszer rothadtságát". Úgy vélte: a létesítmény az adófizetők és „a haverok által megtömött cégek, a Mészáros és Mészáros Kft. és a Közgép" pénzéből épült.
Kiemelte: a Pancho Aréna a korrupció és a megalománia emlékműve, miközben Magyarországon négymillióan éheznek, a várólisták pedig folyamatosan nőnek.
A sajtótájékoztatót követően az IDE aktivistái futballozni kezdtek a stadion bejárata előtt, de a rendőrök és a biztonsági szolgálat emberei kitessékelték őket az utcából, mintegy kétszáz méterre a stadiontól meghúzott ellenőrző pontig.
Szarvas Koppány Bendegúz elmondta, hogy a lefényképezett regisztrációs számok alapján feljelentést tesznek a rendőrségen a biztonsági emberek ellen, mert véleménye szerint jogtalanul tiltották ki őket a közterületről.
A Demokratikus Koalíció (DK) hétfőn délután az MTI-hez eljuttatott közleményében az írta, ifjúsági szervezetének aktivistáit a terrorelhárítók zaklatták.
A Terrorelháhítási Központ (TEK) azt közölte, hogy egyetlen munkatársa sem került semmilyen kapcsolatba a DK perfomanszra készülő aktivistáival, és nem is intézkedett a helyszínen.
Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke egy másik helyszínen felháborítónak nevezte, hogy 3,8 milliárd forintból építettek a falu lélekszámát meghaladó befogadóképességű stadiont. Felszólította a kormányt, hogy a Puskás Akadémiától követelje vissza a pénzeket, mert „erre nincs itt szükség".
Közölte: nem vitatják, hogy szükség van adókedvezménnyel a tömeg- és versenysportot támogatni, de „50-100 nézővel rendelkező csapatnak nincs szüksége ekkora stadionra".
Úgy vélte: ez nem európai dolog, mert Angela Merkel nem épít futballstadiont a saját kertjében, mint ahogy Francois Hollande sem épít rögbipályát és David Cameron sem épít krikettpályát.
„Keleties pöffeszkedés folyik Felcsúton" – tette hozzá.

A volt köztársasági elnök köszönetét fejezte ki a felcsútiaknak és a környékbelieknek, akiknek türelemre volt szükségük az építkezés alatt, de „tudták, hogy az Alcsúti Arborétum mellett új, országos és világhírű alkotással gazdagodnak". Emellett köszönetet mondott a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítóinak is, akik „mindig hittek benne, hogy Felcsútnak és az akadémiának kell egy méltó küzdőtér, amely a sport mellett kulturális színhely lehet".

Ángel María Villar, a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) alelnöke Joseph Blatter FIFA-elnök személyes üzenetét tolmácsolva kiemelte: a stadion örök emléket állít Puskás Ferencnek, és egyben ösztönző vonzerő lehet a fiatal magyar játékosok számára.
Közölte, hogy a szövetség küldetésének lényege a labdarúgás és az emberi értékek elsajátítására nevelni a gyerekeket, akiknek „élvezni kell a játékot, amennyire lehetséges". Hozzátette: az emlékezetes avatóünnepség és a döntő „egy lépéssel közelebb hozza a szép jövő előtt álló magyar labdarúgás megújulását".

Áder János köztársasági elnök köszöntőlevelében hangsúlyozta: a futball szép és komoly játék, amely sikerre ösztönöz, együttműködésre tanítja és kitartóvá teszi az embert. Szerinte felmérhetetlen lehetőséget jelent a fiatalok számára a futball, mert „megújíthatják, a szurkolók számára pedig átélhetővé tehetik a játékot".

A mintegy egyórás nyitóünnepség keretében fellépett többek között Szász Kitty és Kovács Péter freestyle világbajnok labdazsonglőr, Mága Zoltán hegedűművész, Vastag Csaba, Mészáros János Elek és Tabáni István énekes.

A telt házas Pancho Aréna megnyitó ünnepségének zárásaként Pula József ejtőernyős landolt a pálya kezdőkörében a döntő labdájával, a kezdőrúgást pedig a legidősebb felcsúti labdarúgó, Flier János végezte el három U7-es játékos társaságában.

A két év alatt, mintegy 3,8 milliárd forintból épített stadion a TAO-pályázatnak köszönhetően valósult meg. Az építés során 2400 köbméter ragasztott fát és ugyanennyi hagyományos faácsolatot, illetve 24 ezer köbméter betont használtak fel. A pálya 16 ezer négyzetméteren helyezkedik el, a tetőszerkezet teljes felülete 13 ezer négyzetméter.

A létesítmény megfelel az Európai labdarúgó Szövetség (UEFA) 2-es besorolásának, vagyis a Bajnokok Ligája utolsó selejtező köréig, valamint az Európa Liga úgynevezett „playoff köréig" használható, de akár felnőtt válogatott mérkőzésnek is otthont adhat.

Az aréna aulájában Puskás Ferenc serlegei, érmei, oklevelei és kitüntetései is megtekinthetők, az épület főbejárata előtt egész alakos szobra áll.

Jelenet a megnyitóünnepségről (Fotó: Grnák László)
Jelenet a megnyitóünnepségről (Fotó: Grnák László)
Íme, a stadion az avatás napján! (Fotó: Grnák László)
Íme, a stadion az avatás napján! (Fotó: Grnák László)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik