Priskin, Németh, Lazovics, Lanzafame – könyöklés, ütés, 3 piros, 1 sárga

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.18. 12:26
null
Németh Krisztiánt az elmúlt hétvégén állították ki ezért a megmozdulásért
Futballpályákon ritkán látni könyöklést, hiszen ez nem az MMA, az elmúlt két hétben azonban több ilyen szabálytalanság is volt a magyar pályákon, illetve magyar labdarúgóktól. Kezdve a Magyarország–Portugália vb-selejtezőn látott Priskin Tamás-megmozdulástól a hétvégén kiállított Németh Krisztián (New England) és Danko Lazovics (Videoton) esetén át a kispesti Davide Lanzafaméig (Bp. Honvéd), aki megúszta sárga lappal a szabálytalanságot. Elrettenő válogatás következik.

NÉMETH KRISZTIÁN (Sporting Kansas City–New England Rev. 3–1, 11. perc, piros lap)

DANKO LAZOVICS (Vasas–Videoton 3–1, 93. perc, piros lap)

DAVIDE LANZAFAME (Bp. Honvéd–Ferencváros 1–3, 42. perc, sárga lap)

PRISKIN TAMÁS (Magyarország–Portugália, 0–1, 30. perc)

MIT MOND A SZABÁLY?

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) először a 2007-es ülésén szorgalmazta azt a szabályváltozást, hogy a könyöklésért automatikusan piros lap járjon a szabálytalanságot elkövető játékosnak – a cél az volt, hogy ezzel minimalizálják a fejsérüléseket a labdarúgás világán belül.


Súlyos szabálytalanság
– Az a szerelés vagy támadás, amely az ellenfél testi épségét veszélyezteti, túlzott erőbevetéssel vagy brutalitással történik, súlyos szabálytalanságként büntetendő. Az a játékos, aki a labda megszerzése céljából ellenfelét szemből, oldalról vagy hátulról, egyik vagy mindkét lábát használva túlzott erővel támadja és veszélyezteti ellenfele testi épségét, súlyos szabálytalanságban vétkes.

Erőszakos cselekedet
– Erőszakos cselekedetnek minősül, ha egy játékos túlzott erőbevetést vagy brutalitást alkalmaz vagy megkísérel alkalmazni ellenfelével szemben, úgy, hogy a labdát nem próbálja megszerezni, illetve túlzott erőbevetést vagy brutalitást alkalmaz csapattársával, csapatvezetővel, a mérkőzés hivatalos személyeivel, nézővel, vagy bármely más személlyel szemben, tekintet nélkül arra, hogy fizikai kontaktus történt-e.

– Emellett ha egy játékos, aki nem hajt végre támadást a labda megszerzéséért, szándékosan, kézzel vagy karral fejen, illetve arcon üti ellenfelét vagy bármely más személyt, erőszakos cselekedetben vétkes, kivéve, ha az ütés ereje elhanyagolható.

SZABÁLYMAGYARÁZAT – Bede Ferenc volt FIFA-bírót még a Priskin-eset kapcsán kérdeztük.

Lehet, hogy Priskin Tamás nem akarta megütni Pepét, de megmozdulásával veszélyeztette a védő testi épségét. Olyan ez, mint amikor valaki túlzott erőbevetéssel rácsúszik a másik lábára, lehet, hogy a labdát célozza, de ha nem találja el, akkor az szabálytalan és kiállítást ér – fogalmazott Bede, aki szerint az utóbbi években még a korábbiaknál is jobban védik a szabályok a futballisták testi épségét, így nem születhetett más ítélet, mint kiállítás. – A holland játékvezető úgy ítélte meg, hogy Priskin Tamás fegyverként használta a könyökét – még akkor is, ha ezt nem szándékosan tette –, és beleütött az ellenfél arcába.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik