Piros lámpa – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2018.03.06. 23:16

Ha egy kupleráj nem megy, akkor nem az ágyakat kell lecserélni, hanem az ott dolgozó lányokat. Hofi Géza ugyan az ott dolgozó lányok helyett más, vulgárisabb kifejezést használt, de azt hiszem, mindenki értette vagy érteni vélte a dolgot egy olyan politikai rendszerben, amelyben a humorista volt a hivatalos szelep, ő mondhatta ki, amit más legfeljebb gondolhatott. A focira ráhúzva viszont a legtöbbször az a nagy helyzet, hogy a piros lámpás műintézmény, azaz a csapat gyengélkedése esetén kilencvenkilenc százalékában maradnak a lányok, azaz a játékosok, viszont megy a madame, vagyis az edző.

Szeptember óta nem nyert bajnoki meccset a Vasas, a dobogóról kieső helyre lavírozott, s ezt az „eredménysort” jó szívvel titulálhatjuk gyengélkedésnek, érik a „madame” cseréje. A klubvezetők egyelőre még gondolkodnak, de legalábbis bizonytalanok Michael Oenning sorsát, illetve utódját illetően. Természetesen a találgatások beindultak, a német vonal folytatására voksolók Bernd Storck nevét emlegetik, a piros-kék érzelmeket előtérbe helyezők Mészöly Gézáét. Ami tény, mindkét szakember szabad, az előbbi a magyar válogatott, az utóbbi a Haladás kispadjáról állt fel kényszerű okok miatt.

Melyikük lehet a megmentő? A racionális német szakember, aki a 2015-ös Eb-pótselejtezőt, majd a 2016-os Európa-bajnokságot is sikertörténetté tette a nemzeti együttessel, az elmúlt évet viszont szomorú vesszőfutássá? Vagy az Angyalföldhöz ezer szállal kötődő magyar tréner, aki mentálisan, emocionálisan valószínűleg nagyobb eséllyel rázná fel a társaságot? Egyáltalán mire van szükség? Taktikai változtatásra (nem jó a 3–4–3-as felállás, mondják az „okosok”) vagy egyszerű motivációra?

Ez a két, itthon nevesnek mondható edző már bizonyította, hogy a „madame” szerepkörben megállja a helyét, de előfordult a praxisukban olyan is, hogy távoztak egy másik „piros lámpás” ház éléről. Akármelyikük lesz a nyerő – és még azt se zárjuk ki teljesen, hogy más variációval folytatódik a piros-kékek szakmai munkája –, alapvetően a csapatnak kell újra azzá válnia. Mert jelenleg monoton veszít, miközben a pályán nagy a kupleráj. Mármint a rendetlenség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik