„Ötpercenként mást hallok” - nyolc mezőnyjátékosa maradhat Mátyusnak

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2015.02.17. 10:45
null
A Nyíregyháza tavaszi csapata – a képen szereplők többsége nem játszhat a Paks ellen (Fotó: Facebook/Nyíregyháza Spartacus)
Meglepődtek, most pedig megy a kapkodás. A Magyar Labdarúgó-szövetség tegnap úgy döntött, a klubok kérése ellenére nem engedélyezi az őszről a paksi pálya alkalmatlansága miatt február 21-re halasztott Paks–Nyíregyháza mérkőzés későbbi időpontban (április 1.) való megrendezését. A szabályok értelmében – bár a nyíregyházi jogászok még vizsgálják ezt az értelmezést – mivel a találkozót a téli átigazolási időszak lezárulta előtt rendezik, ezért csak azok a labdarúgók léphetnek pályára, akik az eredeti meccsidőpontban is az adott klub szerződtetett játékosai voltak. A Nemzeti Sport Online Mátyus János vezetőedzőt, míg a vezetőség részéről Brekk Jánost kérdezte a kialakult helyzetről.

 

PAKSI HELYZET
A paksiakat kevésbé érinti hátrányosan, ha az őszi kerettel kell játszaniuk. A tolnaiaktól ugyanis jóval kevesebben távoztak a téli szünetben, mint a nyíregyháziaktól. Eppel Márton, Fiola Attila és Kovács Gábor távozott, rájuk már nem számíthat Csertői Aurél vezetőedző, ahogy az újonnan igazolt Balázs Zsoltra és Rodenbücher Istvánra sem.

„Jelenleg nincs biztos információm a helyzetről. Ötpercenként mást-mást hallok” – válaszolt megkeresésünkre a kialakult helyzettel kapcsolatban Mátyus János vezetőedző.

A szakember elmondta, ha a jelenlegi helyzet nem változik, és valóban csak azok szerepelhetnek, akik az ősszel is a csapat játékosai voltak, akkor lehet, hogy nyolc bevethető mezőnyjátékosa maradhat a szombati, Paks elleni találkozóra. Hiszen a télen jelentősen átalakult a keret, a kölcsönben visszatérőkkel együtt tízen érkeztek (ők nem játszhatnak szombaton), 12-en távoztak.

A VONATKOZÓ MLSZ-SZABÁLYZAT*

13.§ Játékjogosultság a később lejátszásra kerülő mérkőzésen

(A jelen helyzetre vonatkozó passzust alább külön kiemeltük.)

(1) A labdarúgó szövetség Versenybizottsága által elhalasztott fordulóban, vagy mérkőzésein nem játszhat az a labdarúgó, aki a mérkőzés új játéknapján eltiltás, vagy játékjogának felfüggesztése miatt nem rendelkezik játékjogosultsággal. Az elhalasztott forduló mérkőzéseit úgy kell tekinteni, mintha eredetileg is a későbbi időpontjára lettek volna kisorsolva.

(2) Későbbi időpontra halasztottnak kell tekinteni a mérkőzést, ha:
a) az érdekelt sportszervezetek közös megegyezése alapján az illetékes Versenybizottság engedélyével későbbi időpontban játsszák le,
b) bármely okból elmaradt, beszüntetett és újra játszását rendelték el
c) óvás miatt újra kell játszani.

(3)

/A

A későbbi időpontban vagy újrajátszott felnőtt bajnoki, vagy kupamérkőzésen nem játszhat az a labdarúgó, aki:

a) sportszervezetébe az eredeti mérkőzésnap után lett le- vagy átigazolva, tehát a kisorsolt eredeti napon nem volt még a sportszervezet labdarúgója, kivéve, ha a mérkőzés újrajátszására a téli átigazolási időszak UTÁN kerül sor;

b) a mérkőzés napján eltiltás, vagy játékjogának felfüggesztése miatt nem rendelkezik játékjogosultsággal.

/B A későbbi időpontban vagy újrajátszott utánpótlás bajnoki, vagy kupamérkőzésen játszhat az a labdarúgó, aki a mérkőzés napján játékjogosultsággal rendelkezik.

*Forrás: MLSZ-versenyszabályzat

Jelen helyzetben szombaton a mezőnyjátékosok közül Fodor Ferencre, Rubus Tamásra, Szokol Zsoltra, Koller Krisztiánra, Pekár Lászlóra, Rezes Lászlóra, Zoran Koszticsra, Pákolicz Dávidra és Törtei Tamásra számíthatna a Nyíregyháza vezetőedzője. Törtei azonban sérüléssel bajlódik, kérdéses a játéka. A mostani kerettagok közül az ősszel szintén a csapat tagja volt Mohamadou Abdouraman, ő azonban eltiltás (a DVSC elleni meccsen kapott piros lap) miatt nem játszhat. A kapusposztot nem érinti az ügy, Balogh János és Volodimir Ovszijenko is szerepelhet.

„Hogy kikkel állunk akkor fel? – kérdezett vissza Mátyus. – Ifistákkal. Ez viszont szakmailag értékelhetetlen állapotot eredményezne. Edzésen már próbáltuk ezt a helyzetet is, de felkészülési meccsen még nem.”

Látszólag tehát váratlanul érte a nyíregyháziakat, hogy az új igazolásaik nélkül kell felállniuk, pedig az MLSZ már decemberben döntött az új időpontról.

„Mi abban a tudatban készültünk, hogy a mérkőzést elhalasztják, ugyanis a paksiakkal – akik végig nagyon együttműködő, korrekt partnernek bizonyultak – közösen kértük, hogy április elsején, tizennyolc órakor játszhassuk a találkozót. Azt hittük, ez elég a módosításhoz, ebbe azonban hétfői döntésével az MLSZ nem egyezett bele. Kedd délután tartunk tanácskozást a klubtulajdonossal és a jogászainkkal, értékeljük a helyzetet, kialakítjuk az álláspontunkat. Ezt követően tudunk arról nyilatkozni, tervezünk-e további lépéseket” – nyilatkozta a nyíregyházi klubvezetőség részéről Brekk János.

A Spartacus a fent említett tanácskozást követően délután tart sajtótájékoztatót az ügyben.

„Jogászaink vizsgálják a vonatkozó szabályokat, én nem vagyok jogász. Csak nem értem, mit kellett volna tennünk, hogy elkerüljük ezt a szituációt? Mi nem hibáztunk, ott voltunk a mérkőzés eredeti időpontjában, nem miattunk maradt el a találkozó. Az a baj, hogy megerősítettük a csapatot?” – tette hozzá Brekk.

Hogy az NB I-ben jelenleg 11. helyen álló, a kiesést jelentő 15. pozícióban telelő Haladást csak három ponttal megelőző Nyíregyháza erősítései valójában hogyan sikerültek, csak a pályán derül ki, de egyelőre úgy tűnik, nem a paksi pályán, amely az egész ügyről tehet. Vagy mégsem a pálya hibás?

AZ EREDETI KERETEK

A december 6-i mérkőzésre az alábbi csapatokat nevezte be a két klub. Érdekesség, hogy a nyíregyháziaknál már akkor is szerepelt a kispadra nevezettek között két saját nevelésű mezőnyjátékos: a 18 éves Bagi Ákos és a 19 esztendős Vámos Márk.

Paks: Molnár Péter – Kulcsár Dávid, Vági András, Gévay Zsolt,Báló Tamás – Könyves Norbert, Bertus Lajos, Tamási Zsolt, Kecskés Tamás, Bartha László – Kiss Tamás. Cserék: Csernyánszki Norbert (k), Bagó Patrik, Hahn János, Szekszárdi Tamás, Simon András
Nyíregyháza:
Balogh János – Szokol Zsolt, Fodor Ferenc, Gengeliczki Gergő, Törtei Tamás – Zoran Kosztics, Rubus Tamás, Sándor István, Koller Krisztián, Pekár László – Bajzát Péter. Cserék: Hrabina Alex (k), Pákolicz Dávid, Bagi Ákos, Vámos Márk

NB I, A 17. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
2015. február 21., szombat
15.00
Paks–Nyíregyháza Spartacus
Vezeti: Iványi Zoltán
TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL
Érkezők: Zurab Arziani (grúz, Szahalin Juzsno-Szahalinszk – Oroszország), Dato Darcimelija (grúz, FK Szevasztopol II – Ukrajna), Juraj Halenár (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia), Deniss Ivanovs (lett, FK Liepaja – Lettország), Mihael Kovacevic (svájci-horvát, szabadon igazolható volt, legutóbb Beroe Sztara Zagora – Bulgária), L’Imam Seydi (francia, DVSC), Igor Zofcák (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia)
Kölcsönbe érkezők: Bosnjak Predrag (FTC)
Kölcsönből visszatérők: Dajka László (Nyírbátor), Perger Géza Bence (Balmazújváros), Reznek Donát (Balmazújváros)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:

Távozók: Huszák Tamás (Soroksár), Jánvári Gábor (Haladás), Molnár Marcell (Siófok), Patály János (Diósd), Póti Krisztián, Sándor István (Soroksár), Spitzmüller István (Békéscsaba), Borisz Zsivanovics (szerb)
Kölcsönbe távozók: Bajzát Péter (Mezőkövesd), Gengeliczki Gergő (Mezőkövesd), Reznek Donát (Cigánd)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Nagy Zoltán (DVSC, onnan Kecskemét), Szécsi Márk (DVSC)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők: Balázs Zsolt (Kecskemét), Rodenbücher István (MTK, legutóbb kölcsönben Vasas)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Lenzsér Bence (Győri ETO, próbajáték)
Távozók: Eppel Márton (Dunaújváros PASE), Fiola Attila (PAFC), Kovács Gábor (DVTK)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak: Bartha László (érdeklődnek iránta: Balikesirspor – Törökország)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik