SINKOVICS GÁBOR
SINKOVICS GÁBOR
2017.04.27 09:17 Frissítve: 2017.04.27 12:56

Összetört szív – Horváth Zsolt számára a futball tiltott játék lett

Horváth Zsolt labdarúgó-pályafutása 28 éves korában véget ért. A profi futballistaként bizonyító jogi doktor drámai vallomása a súlyos műtétjéről, pályafutása befejezéséről, valamint a szurkolók szeretetéről is beszélt.

Horváth Zsolt sokkot kapott, amikor meghallotta a diagnózist, a beteg szíve miatt nem futballozhat, de a műtét után igazi sportemberként eldöntötte, hogy a testét, a lelkét is újjáépíti (Fotó: NS-archív)

 

– Miért éppen most szánta rá magát a szurkolók által várt interjúra?
Most éreztem magamban annyi erőt, hogy beszélni tudjak mindarról, amit átéltem – mondta a Nemzeti Sportnak Horváth Zsolt, a Debreceni VSC labdarúgója. – Huszonnyolc esztendősen borzalmasan nehéz kimondani, hogy vége, ennyi volt, s hogy az életem következő szakasza már nem úgy telik, hogy cselezek a bal szélen, aztán bal belső csüddel középre csavarom a labdát.

NÉVJEGY
Született: 1988. május 19. (Pécs)
Posztja: támadó
NB I-es mérkőzés/gól: 119/21
Klubjai: Pécsi MFC (2002–2013, közben kölcsönben Pellérd SE – 2003–2004, Pogányi SE – 2010), MTK (2013–2015), DVSC (2015–)
Eredményei: 2x bajnoki bronzérmes (2015, 2016), NB II-es bajnok (2011)

Nincs kiskapu, nincs türelmi idő, nincs lehetőség a majdani visszatérésre?
Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nincs, habár a remény még él bennem. Most viszont a labdarúgó-pályafutásomnak vége, ezt tudomásul kell vennem. Ezzel a ténnyel meg kell békélnem, fel kell dolgoznom. Az idő megoldja ezt is, de most még nyílt a seb, sajnos nem heged be egyik napról a másikra. Ez hosszabb folyamat lesz.

– Mikor és hogyan kezdődött a rémálom?
– A karácsony és a szilveszter még tökéletes harmóniában telt. Szeretem az ünnepeket, fontos a családom, a szüleimmel szinte napi kapcsolatban vagyok, és akkor még nem beszéltem a kedvesemről, aki főszereplője az életemnek. Mondom, harmónia, békesség, szeretet töltötte be a múlt esztendő utolsó napjait, és persze alig vártam már, hogy kezdődjön a felkészülés, hogy újra futballozhassak. Január ötödikén munkához láttunk, lement az első tréning, futottam, sprinteltem, tettem a dolgom, és az járt a fejemben, hogy kemény, izgalmas tavasz vár ránk a Lokival. Jóleső fáradtsággal mentem haza, késő estére azonban belázasodtam. A lázmérő csaknem negyven fokot mutatott, és az elkövetkező egy hétben nem is csökkent. Edzeni persze már másnap sem tudtam. Több mint egy hétig feküdtem otthon lázasan, legyengülve, és ezután következett a fertőző osztály. Fogalmuk sem volt, mi bajom van, és talán ez volt a legrosszabb, a bizonytalanság. Átmeneti gyengeségre gondoltam egészen addig, ameddig egy ifjú orvos azt nem mondta nekem, és persze a kezelőimnek is, hogy valami furcsa szívzörejt hall. Onnantól kezdve felgyorsultak az események. Pillanatok alatt Debrecen másik pontján, a kardiológiai intézetben találtam magam, ahol az első jelentősebb vizsgálat után közölték velem, hogy szívbelhártya-gyulladásom van. Amikor megszületett a diagnózis – és ezt a pillanatot, amíg élek, nem felejtem el –, ott álltak az ágyam körül az orvosok, és egyikük azt mondta: „Zsolt, az ön futballpályafutása véget ért.”

SZAKÉRTŐI SZÉKBE ÜL
A hét végén új szerepkörben mutatkozhat be Horváth Zsolt, aki az M4 Sport szakkommentátora lesz. A korábbi labdarúgó éppen a szombat esti Videoton–Debrecen bajnoki mérkőzés során kerül először képernyőre, hogy megossza véleményét és meglátásait a nézőkkel.

Huszonnyolc esztendősen szinte lehetetlenség ezt feldolgozni.
– Próbáltam volna kérdéseket feltenni, kiskapukat keresni, de esélyem sem volt rá. Megtudtam, olyan bakteriális fertőzés támadta meg a szívemet, amely egészen ritka. Sokkhatásként ért. Közölték velem, hogy napokon belül meg kell műteni a szívemet. Február elején életmentő operáción estem át, amely nagyjából öt órán keresztül tartott. Felnyitottak, és megmentettek. Ezt nevezik nyitott szívműtétnek. Sajnos a bakteriális fertőzés hatására súlyosan károsodott a szívbillentyű. Két hónapot töltöttem kórházban, és az járt a fejemben, hogy huszonnyolc évesen abba kell hagynom, amit mindennél jobban szeretek. A futballt, az edzéseket, az élsportot. Az is átfutott rajtam, örülnöm kell, hogy élek, mert amilyen állapotban volt a szívem, az is megtörténhetett volna, hogy a felkészülés során valamelyik sprint után ott maradok a gyepen élettelenül. Sőt, mondok mást is: abban a szívműtétben, amelyen én átestem, tíz emberből egy meghal.

De most már jobban van, igaz?
Jobban vagyok, de hosszú még az út odáig, hogy tökéletes állapotban érezzem magam. Heti négy-öt alkalommal járok gyógytornára, foglalkoznak velem, odafigyelnek rám, mert az a súlyos operáció bizony nyomot hagy az emberben. Ha valakinek egyszer felnyitják a mellkasát, szétvágják a szegycsontját, annak oda kell figyelnie magára. Ha lassan is, de tér vissza belém az erő.

HORVÁTH GÁBOR, A HLSZ FŐTITKÁRA:
„Jó embert, jó barátot és jó munkatársat ismertem meg Horváth Zsolt személyében, akit nálunk, a Hivatásos Labdarúgók Szervezeténél mindig vár egy asztal. Döbbenetes, hogy ígéretes sportpályafutása egyik pillanatról a másikra kettétört. Ám amikor egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik, s biztosra veszem, hogy a korábbi támadónak sikerül újraszerveznie az életét. Mindig is az a típus volt, aki gondolt a jövőjére, gondoskodott a pályán kívüli karrierjéről. Ezért kezdett el tanulni, és olyan szakmát sajátított el, amely biztosítja a családja megélhetését. E tekintetben példaként állíthatom mások elé. A HLSZ is mindig hangsúlyozza a játékosoknak, hogy ne feledkezzenek meg a jövőjükről. Nemcsak a kiöregedés vethet véget egy pályafutásnak, hanem egy olyan előre nem látható sérülés vagy betegség is, mint ami Horváth Zsoltot a partvonalon kívülre kényszerítette.” 

Futballozhat kispályán, tornateremben, dühöngőben?
Nem. A futball tiltott játék lett. A test test elleni küzdelem árthat. Marad a futás, a konditerem, de még ezzel is várnom kell. Lassan, nagyon lassan lehet újjáépítenem magam, a testemet, a lelkemet…

A lelke milyen állapotban van?
Képzelheti. A szüleim és a kedvesen rengeteget segített és persze a barátaim is. És akkor még nem beszéltem a Loki-táborról, amely a nevemet skandálta, miközben én a kórházi ágyról néztem a meccset, a könnyeimet töröltem, és legszívesebben üvöltöttem volna, hogy miért történik ez velem, miért nem ott, a zöld gyepen sprintelek, futok, cselezek?!

Ebben a szezonban a Loki-tábor is rengeteget szenved…
Abban biztos vagyok, hogy a Loki nem esik ki! Óriási a harc a bennmaradásért a Debrecen, a Mezőkövesd, a Diósgyőr, az MTK és a Gyirmót között. Ne kérje, hogy tippeljek, de a DVSC biztosan bent marad.

– Hogyan tovább? Mi lesz önnel? A jogi doktori diplomáját is hasznosíthatja...
Egyelőre a DVSC szerződtetett labdarúgója vagyok. A megállapodás értelmében 2018 nyaráig a Loki futballistájának számítok.

Ez szép gesztus a Lokitól.
Közösen keressük a megoldást a kialakult helyzetre. Jogi végzettségem, valamint a futballban eltöltött esztendők talán feljogosítanak arra, hogy a sportág berkein belül maradhassak. Egyébként sem szeretnék eltávolodni a labdarúgástól. Ez az életem.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.19 23:18:11

Labdarúgó NB I P. K.

NB I-ES TAVASZVÁRÓ I. Ez az igazi Haladás? 11 mérkőzés óta veretlen a Hipp-csapat.

2018.02.18 23:16:53

Labdarúgó NB I DLUSZTUS IMRE

ALAPVONAL. A grund attól attól volt igazán hatékony, hogy az önfeledten, szeretetből játszó, így speciális játékintelligenciát és kiváló erőnlétet szerző gyerekek mellett, mögött állt egy mester, egy édesapa, aki tudott futballozni, netán maga is edző volt.

2018.02.17 12:51:38

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A zöld-fehérek hazai pályán már három góllal vezettek a Domzale ellen, de a végén kétszer is betaláltak a szlovénok.

2018.02.17 00:18:27

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Ereje teljében lévő jó külföldi játékos nem szerződik hozzánk.

2018.02.15 08:37:15

Labdarúgó NB I BORSI GERGELY

„Mi is beszéltünk már róla, hogy jó úton járunk, s ha így folytatjuk, meglesz az eredménye.”