Ördögi körben – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2019.12.21. 23:26

Amikor tavaly nyáron Hajnal Tamás hivatalosan visszavonult az aktív labdarúgástól, nem távolodott el sportágától, jelenleg a Ferencváros futballcsapatának sportmenedzsere. Nincs könnyű helyzetben, neki kell a szűkebb értelemben vett szakmai stáb kívánságait teljesítenie, azaz bizonyos pénzösszegből a lehető legjobb futballistákat felkutatnia.

Amikor a Fradi őszi teljesítményét értékeljük – vagy éppen maga a menedzser teszi meg –, tulajdonképpen Hajnal Tamás munkája is mérlegre kerül. Nos, ha ő a vele készült interjúban azt nyilatkozza, hogy csapata a maximumhoz közel teljesített, igaza van, ami az Európa-liga- és a bajnoki szereplést illeti. A klub tudatosan készült a nemzetközi porondra, s ha a manapság elérhetetlennek tűnő Bajnokok Ligája-csoportkörbe nem is jutott be, az El-részvételt kiharcolta. Nagyrészt annak is köszönhetően, hogy már a télen a nyári kupaselejtező mérkőzéseire készülve igazolt játékosokat. Ugyanakkor a realitásokkal szembe kell nézni, mert a fiatal all round labdarúgók nem az NB I-be vágynak. S ez olyan körülmény, amelyet magyar futball jelenlegi megítélése alapján el kell fogadni.

Ezt a hátrányt vastag pénztárcával némiképpen lehetne ellensúlyozni, ám Hajnal Tamás hangsúlyozza, a Fradi nem tud versenyre kelni a Salzburg-szintű csapatokkal, hogy ötmillió eurót fizessen, mint ahogyan az osztrák klub tette Erling Haland esetében. Ebből következik, hogy az egyre emelkedő árak mellett nincs esély külföldi fiatalok megvételére.

Felvetődik a kérdés: nem a klub utánpótlásában kellene-e keresni a tehetségeket? A sportmenedzser nem tagadja, nem kerüli el figyelmét a korosztályos képzés, ám az eredménykényszer miatt a nehéz beépíteni a fiatalokat. Elfogadva, hogy ez a jelenlegi szakmai trend, azért megjegyezném, hogy a legnépszerűbb magyar klubként a Fradi mindig is eredménykényszerben játszott, mégis tudott meríteni a saját utánpótlásából.

Mert tény, hogy produkálni kell, de ha sarkosan fogalmazok, futballunknak nem feltétlenül az az érdeke, hogy az együttesekben légiósok vigyék a prímet, mert akkor a magyar labdarúgás színvonala stagnál. Tudom, ördögi kör ez, de ha eleve a „helyén” kezeljük a honi utánpótlást, akkor ne is várjuk a gyökeres változást – ami persze a Fradi jelenlegi szereplését nem érinti, mert az előtt le a kalappal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik