Nikolics: Magyar válogatott? Ha a jóisten is úgy akarja!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2010.11.22. 17:54
null
Nemanja Nikolics tegnap győztes gólt ünnepelhetett az Újpest ellen (Fotó: Németh Ferenc)
Mozgalmas napjai vannak a szerb apától és magyar anyától származó fehérvári támadónak, Nemanja Nikolicsnak. Az Újpest ellen tegnap győztes gólt szerző támadó ma délelőtt sikeres állampolgársági vizsgát tett, majd fogorvosnál járt, a két programot követően pedig a Nemzeti Sport Online-nak adott interjút. A 23. születésnapját az év utolsó napján ünneplő támadóval a mai vizsgáról, jelenlegi formájáról, a Videotonról és a magyar válogatottról beszélgettünk.

– Gratulálunk a sikeres vizsgához! Nehéz volt?
– Köszönöm, de előre is szeretnék elnézést kérni, ha esetleg kicsit nehezen érthető a beszédem – kezdte a Nemzeti Sport Online-nak adott interjút Nemanja Nikolics.

– Miért lenne nehezen érthető? Úgy beszél, mint bármelyik magyar állampolgár.

– A vizsga után fogorvosnál jártam, kihúzták az egyik fogamat, ezért lehet egy kicsit nehezebben érthető, amit mondok. Az állampolgársághoz egyébként még szükség van a hivatalos ügyintézésre. A sikeres vizsgáról szóló igazolást be kell nyújtanom a bevándorlási hivatalnak – a többi szükséges papír már korábban is megvolt –, ezt követően már csak rajtuk múlik, mikor kapom meg az állampolgárságot. Remélem, még karácsony előtt. A vizsga egyébként szerencsére simán ment, 25 perc alatt túl voltam az írásbelin, majd a szóbelivel sem volt gond, aztán már mentem is a fogorvoshoz.

– Ahogy a szavaiból kiveszem, az már egy kicsit húzósabb volt… De térjünk is rá a szurkolókat talán leginkább izgató kérdésre: lesz önből magyar válogatott?
– Úgy érzem, egészen addig nem korrekt ezzel a kérdéssel foglalkozni, amíg nincs kezemben az állampolgárságot igazoló papír. Másrészt ez a kapitányon múlik.

–  A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Egervári Sándor a Nemzeti Sport Online-nak korábban elmondta, ha meglesz az állampolgársága, nem zárkózik el az ön beválogatásától sem.
– Ezt én is hallottam… Most csak annyit mondhatok, hogy az édesanyám, a nagyapám és több rokonom is magyar. Nagyon jól érzem magam Magyarországon. Szóval boldog lennék, ha egyszer játszhatnék a magyar válogatottban. De hangsúlyozom, ha a jóisten is úgy akarja, és decemberben megkapom az állampolgárságot, visszatérhetünk a kérdésre.

– Alighanem sokan megkérdezték már: mi lenne akkor, ha a szerbek is hívnák?
Valóban kérdezték már, de komolyan még sosem gondolkodtam el ezen. Nehéz döntés lenne…

– Térjünk át a játékára, hiszen a válogatottsághoz arra is szükség lenne, hogy kiegyenlített teljesítményt nyújtson, márpedig úgy tűnik, ebben a szezonban visszaesett.
– Nyáron azt hittem, ez az én idényem lesz, hiszen tavasszal jól sikerült a beilleszkedés, gólkirály is lettem. Ezek után nehezen viseltem, hogy a kispadra kerültem, de mindent megteszek, hogy bizonyítsam, helyem van a csapatban. Nincs könnyű helyzetem, hiszen gyakran egy középső támadóval játsszunk, márpedig André Alves kirobbanó formában van. Ráadásul így, hogy általában csereként jutok szóhoz, sokkal nagyobb rajtam a teher, hiszen a cseréktől várják, hogy lendületet adjanak a csapatnak, viszont mivel kevesebb időt töltök a pályán, annál kevesebb a lehetőségem is, és bizony a nagy bizonyítási vágy miatt sokszor elkapkodom őket. Tegnap is volt ilyen helyzet, de a gólnál szerencsére higgadt tudtam maradni.

VIDEOTON–ÚJPEST 1–0
 
(A Sport Tv felvétele)

 

– Alvesszel milyen a viszonya? Kaposváron is ő játszott, ön pedig ült a kispadon.
–  Kaposváron fél évig futballoztunk együtt, akkor ő és Oláh Lóri voltak a kezdők, én pedig csere voltam. Sokat tanultam tőlük, és nagyon örültem, hogy a Videotonnál is egy csapatban játszhatok Alvesszel, nagyon jóban vagyunk, nem vagyunk irigyek a másik sikereire, amiben csak tudjuk, segítjük a másikat a pályán és azon kívül is. Hihetetlen milyen formában van, megkérdőjelezhetetlen a helye a csapatban. Ugyanakkor úgy érzem, tudunk egymás mellett is játszani, és egyikünk posztja sem kötött, ugyanis bármelyikünk kihúzódhat a szélre is, jól ki tudjuk egészíteni egymást.

– Ki tudja, egyszer talán a válogatottban is lesz erre lehetőségük, hiszen ő is szeretne magyar állampolgár lenni. De tudom, erről majd decemberben… Addig  viszont beszéljünk a Videotonról! Bajnokok lesznek?
– Mindent megteszünk érte, de nagyon messze van még a vége. A Debrecent semmiképp sem szabad leírni, már csak azért sem, mert tavasszal nem szerepel már a csapat az Európa-ligában. Prukner László remekül felrázta a Fradit, ott van ugye a Zete is, és akkor olyan csapatokról még nem beszéltünk, mint a tegnap nagyon bátor játékot bemutató Újpest vagy a minket le is győző Honvéd. Szóval nagyon jó kis tavaszi szezon vár még ránk, sőt még ősszel is lesz két meccs.

– Udvariasságból is vizsgázott? Másképp kérdezem, mi kell ahhoz, hogy ne essenek abba a hibába, mint az előző idényben, amikor sokáig vezettek, aztán mégsem tudták megnyerni a bajnokságot?
– Először is nagyon fontos, hogy minden meccsen ugyanazzal a motivációval lépjünk pályára – mindegy, hogy éppen a Siófok vagy a Debrecen az ellenfél. Másrészt a rangadókon ki kell hoznunk magunkból a maximumot. Az előző szezonban például sokat bíráltak engem és Alvest, hogy az igazán fontos meccseken nem találtunk a kapuba. Most ez szerencsére másképp van, hiszen André például győztes gólt szerzett Zalaegerszegen, Győrben pedig egyenlített, míg a Ferencváros ellen az én találatommal szereztünk pontot, tegnap pedig, ugye, megvertük az Újpestet. Remélem, a folytatásban is segítségére tudok lenni a csapatnak góljaimmal.

– Meddig tervez Magyarországon? Anno a testvérével együtt érkezett hazánkba, most, hogy megszerzi az állampolgárságot, mondhatjuk, hogy a Nikolics család végleg megvetette lábát a magyar labdarúgásban?
– Talán igen. A bátyám is futballozik még, az előző idényben gólkirály volt az NB III-as Nagyatádban, és már most is 13 találatnál tart. Hosszú távon tervezek itt, és ha esetleg később külföldre is szerződöm – igaz, télen két és fél évre írtam alá a Videotonnál, és egyelőre nem tervezek váltást, – akkor is szeretnék majd visszatérni.    

HONOSÍTOTT LABDARÚGÓK, AKIK MAGYAR VÁLOGATOTTAK LETTEK –
A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA
Név Eredeti állampolgárság
Első magyar válogatottság
Válogatott mérkőzések száma
Miriuta Vasile román 2000. november 15., Macedónia ellen 9/1
Leandro brazil 2004. június 2., Kína ellen 10/0
Kerekes Zsombor szerb 2004. november 30., Szlovákia ellen 9/2
Csizmadia Csaba román 2007. február 6., Ciprus ellen 12/0
 Priskin Tamás
 szlovák 2005. augusztus 17., Argentína ellen 30/8
Az ungvári születésű Koman Vladimir azért nem szerepel az összeállításban, mert ő már profi pályafutását megelőzően, gyerekkorában megkapta az állampolgárságot. Sowunmi Thomas nem számít honosított játékosnak, mert az édesanyja magyar állampolgár (szemben Nikolicséval), így automatikusan járt neki az állampolgárság.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik