Nem lesz már lehetőség arra, amiben a Fradi bízott a Vidi ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.15. 19:25
null
Tavaly augusztusban a Videoton–Ferencváros meccsen egy vihar következtében kialudtak a fények, de végül be tudták fejezni a mérkőzést (Fotó: Meder István)
A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége kedden több, az eddigiekhez képest jelentősnek mondható változtatásról is döntött. Ezekről kedden hír szintjén már beszámoltunk, viszont konkrét példákkal is szemléltetnénk őket. Jelen cikkünkben elsősorban a mérkőzések félbeszakadása esetén eddig érvényes szabály megváltozásával foglalkozunk.

„A versenyszabályzat is módosításra került. A profi bajnokságokban félbeszakadt mérkőzések esetében a találkozó fennmaradó részét lehetőleg pótolni kell 24 órán belül. Ennél is fontosabb, hogy a később pótolt mérkőzések esetében az újonnan igazolt játékosok is pályára léphetnek. A mérkőzéseket a félbeszakadt állapotot rögzítő módon kell folytatni, így például kiállítás esetén tíz emberrel, cserelehetőség kimerítése esetén a folytatásban azok nélkül" – adta hírül az mlsz.hu az elnökségi ülésről szóló beszámolójában.

Ez jelentős változás az eddigiekhez képest, hiszen évek óta az alábbi, jelenleg is hatályos szabály volt érvényben az elmaradt meccsekkel kapcsolatban:

„Amennyiben a mérkőzés az első félidőben, illetve a mérkőzés szünetében szakadt félbe,
akkor a teljes mérkőzést újra kell játszani, míg amennyiben a mérkőzés a második félidőben szakadt félbe, a versenyrendszert kiírószövetség versenybizottsága dönt, hogy a teljes mérkőzést újrajátsszák a csapatok, vagya mérkőzés félbeszakadásakor meglévő eredmény lesz a végeredmény. Az újra
lejátszandó mérkőzés rendezője az eredeti pályaválasztó csapat."

Vagyis az új szabály szerint ha félbeszakad a találkozó, akkor onnan kell folytatni, ahol félbeszakadt, méghozzá a félbeszakadt állapotnak megfelelően, lehetőleg 24 órán belül, és az eddigiekkel ellentétben semmiképpen sem kell a teljes meccset újrajátszani.

Ebben a szezonban egy mérkőzés szakadt úgy félbe, hogy nem is tudták folytatni: a 2017. szeptember 23-án, a 10. fordulóban, Újpesten megrendezett Vasas–Haladás találkozó a 22. percben, 0–0-s állásnál a világítóberendezés meghibásodása miatt szakadt félbe, és miután a hibát egy óra elteltével sem tudták kijavítani, Vad II István lefújta az összecsapást. A bajnokit október 17-én játszották újra (az 1. perctől), 1–0-ra győzött a Vasas.

Volt azonban egy másik mérkőzés is, amelyet villámlás és áramszünet miatt kellett félbeszakítani. Ez az augusztus 27-én Felcsúton rendezett Videoton–Ferencváros találkozó volt, amely 2–0-es fehérvári vezetésnél előbb a 62. percben szakadt félbe tíz percre, majd a 70.-ben jó háromnegyed órára.

Mivel a két bajnokesélyes, jelenleg is az 1. és 2. helyet elfoglaló csapatok találkozójáról volt szó, akár a bajnokság végkimenetelét is döntően befolyásolhatta volna, ha 0–0-ról kellett volna pótolni a meccset, miközben a fehérváriak már kétgólos előnyben voltak.

A Ferencváros kapusa, Dibusz Dénes az NSO Tv-nek el is ismerte, bíztak benne, hogy nem kell 0–2-ről folytatniuk, hanem újrajátszást rendel el az MLSZ. Erre végül nem került sor, mert be tudták fejezni a mérkőzést, amelyet a Vidi 3–1-re megnyert. Viszont ez a példa alighanem hozzájárulhatott a szabály megváltoztatásához.

Külföldi bajnokságokban egyébként gyakran pótolnak úgy félbeszakadt találkozókat, hogy onnantól folytatják, ahol félbeszakadt – mostantól Magyarországon is ez lesz a módi.

„SENKI SEM KÉRTE, HOGY A PÁLYÁT LOCSOLJÁK MEG”

Az MLSZ e heti elnökségi ülésén született döntés a következőről is: „változik a szabályzatban, hogy nemcsak egy órával a mérkőzések kezdete előtt, hanem – amennyiben a hazai csapat időben tájékoztatja az érintetteket – a mérkőzés előtti 5–10. perc között, valamint a szünetben is van lehetőség a pálya öntözésére”.

Ezzel kapcsolatos, emlékezetes eset, amikor 2013-ban a DVSC–Győri ETO (2–1) MK-döntő után az ETO trénere, Pintér Attila szóvá tette: „senki sem kérte, hogy a pályát locsolják meg". Az új szabály szerint immár nemcsak a meccsek előtt egy órával, hanem közvetlenül a mérkőzéseket megelőzően, illetve a szünetben is van lehetőség önözésre, de a rendezőnek erről tájékoztatást kell adnia.

Ehhez kapcsolódó változás, hogy amennyiben nem tudják 24 órán belül pótolni a meccset és később kell befejezni, akkor az új mérkőzésen akár már az azóta szerződtetett új futballisták is szerepelhetnek. Arra a keddi bejelentés még nem tért ki, hogy ez a gyakorlatban hogyan néz majd ki, hiszen ez a rendelkezés némileg ellentétbe kerülhet azzal, hogy „a mérkőzéseket a félbeszakadt állapotot rögzítő módon kell folytatni, így például kiállítás esetén tíz emberrel, cserelehetőség kimerítése esetén a folytatásban azok nélkül."

Viszont ha az új játékosok szerepeltetésének lehetősége nemcsak a félbeszakadt, hanem a valami miatt elmaradt meccsekre is vonatkozik majd, akkor meg lehet előzni az olyan, burleszkbe illő helyzeteket, amilyen a 2015 februárjában pótolt Paks–Nyíregyháza találkozó kapcsán alakult ki.

Emlékezhetünk rá, hogy az őszi szezonból elmaradt bajnokit pótolták be februárban, de akkor még az volt a szabály, sőt jelenleg is ez hatályos, hogy pótolt összecsapások esetén csak azok a játékosok léphetnek pályára az új időpontban, akik az eredeti időpontban is a keret tagjai voltak. Így a téli átigazolási szezonban jelentősen átalakuló Nyíregyházánál az a szituáció állt elő, hogy nem maradt elegendő mezőnyjátékosa a csapatnak és Volodimir Ovszijenko kapus a mezőnyben kapott helyet, sőt később oda állt be csereként a szintén kapus Hrabina Alex is. A Nyíregyházának azonban így is sikerült pontot szereznie Pakson (1–1).

A félbeszakadt meccsek befejezése – nem pedig újrajátszása – statisztikai szempontból is könnyebb helyzetet teremthet. 2014 őszén fordult elő ugyanis, hogy az 58. percben eső miatt játékra alkalmatlanná váló pályán a KTE–Győri ETO mérkőzés 1–1-es állásnál félbeszakadt. Később 0–0-ról újrajátszották, az új találkozó is 1–1-es eredményt hozott, viszont mások voltak a gólszerzők. Az MLSZ adatbankja viszont az első meccsnek csak a végeredményét törölte, Marek Strestík és Vladan Szavics egy-egy gólját nem vette el – így fordulhatott elő, hogy a tabellán a bajnokság végén a Kecskemétnek és az ETO-nak kevesebb gólja volt, mint a góllövőlistán összeadva. A mostani változtatással ez is megelőzhető.

A FIATALSZABÁLYBAN ÉS A LÉGIÓSAJÁNLÁSBAN IS VÁLTOZÁS JÖN


Az MLSZ a cikkben kiemeltek mellett más egyéb, fontos változásokról is döntött a keddi elnökségi ülésen. Mint azt már jeleztük, eltörlik az úgynevezett „fiatalszabályt", vagyis ajánlást, aminek következtében már nem fognak feltétlenül előnyt élvezni a 20 éves vagy annál fiatalabb játékosok. Kialakítanak egy produktivitási számítást, gyakorlatilag egy pontrendszert, aminek eredményeképpen a klubok annál több támogatást kapnak majd, minél több és magasabb szinten szereplő játékost nevelnek.

Az mlsz.hu arról is beszámolt, hogy változás lesz a hazai labdarúgók szerepeltetésének támogatásában is. „Az előírás szerint egy csapat legfeljebb tíz külföldi kerettag versenyengedélyét válthatja ki." Ezzel kapcsolatban egyelőre kérdés, hogy akkor ez kötelező érvényű-e, vagy ugyanúgy csak egy ajánlás, mint korábban, illetve hogy mi történik abban az esetben, ha valamely klub nem felel meg az előírásnak, és milyen támogatás kapható a korábbiakhoz képest, ha megfelel. Ebben a kérdésben, illetve a további, elsősorban a szakemberképzést érintő változásokkal, újításokkal kapcsolatos témákban az MLSZ-hez fordultunk. A szövetség jövő héten tud válaszolni a feltett kérdésekre, így akkor tervezünk visszatérni az elnökségi ülésen elfogadott változásokra.

Az összes változásról itt olvashat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik