Videoton–Ferencváros: csak a lelátói hangulat volt szuper

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2018.05.05. 19:20
A szurkolók kitettek ugyan magukért Felcsúton a Videoton és a Ferencváros szuperrangadóján, azonban sem gólt, sem élvezetes futballt nem láthattak a két bajnokaspiráns meccsén.

LABDARÚGÓ NB I
29. FORDULÓ
Videoton–Ferencváros 0–0

Felcsút, Pancho Aréna, 3747 néző. V: Bognár T.
Kiállítva: Lazovics (94.), ill. Gorriarán (92.) LABDARÚGÓ NB I
29. FORDULÓ
Videoton–Ferencváros 0–0

Felcsút, Pancho Aréna, 3747 néző. V: Bognár T.
Kiállítva: Lazovics (94.), ill. Gorriarán (92.)

HARC AZ ARANYÉREMÉRT
FORDULÓ FERENCVÁROS VIDEOTON
30. Vasas (o) Haladás (o)
31. Bp. Honvéd (i) Vasas (i)
32. DVTK (o) Bp. Honvéd (o)
33. Balmazújváros (i) DVTK (i)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A Ferencváros autóbusza pontban 17 óra 28 perckor kanyarodott rá az Egér útról az M7-es és az M1-es közös kivezető szakaszára, és a járgány mögé tévedve bizony felvetődött bennünk: ha Felcsút nincs is annyira messze a fővárostól, a zöld-fehérek bizony nem veszik sietősre a figurát.

Egy forgalmi dugó, ne adj' isten egy baleset, s máris oda a pontos érkezés. És tessék, ki is alakult a több kilométeres sor az M1-esen – a Pancho Arénába igyekvők szerencséjére Budapest irányába. A Fradi-busz így gyorsan leért Felcsútra, mi több, néhány perccel még a Székesfehérvárról átguruló „hazai” csapatot is megelőzte.

Ahogy elnéztük a járműről leszálló játékosokat, másfél órával a kezdés előtt nyoma sem volt az arcukon a feszültségnek, némelyek zenét hallgatva indultak az öltöző felé, mások mosolyogva üdvözölték ismerőseiket, a galléros pólóját gondosan megigazító Böde Dániel pedig egyenesen olyan vígan bandukolt, mintha a Madocsa–Simontornya meccsre igyekezne. Még Leandróból is áradt a jókedv, holott a sérülése nem jött annyira rendbe, hogy a rangadóra be lehessen nevezni.

Ami azt illeti, a két edző sem tűnt idegesnek, Marko Nikolics és Thomas Doll zsebre tett kézzel beszélgetett a gyepen, a Videoton szerb trénere talán még azt is megkérdezte német kollégájától, hogy Varga Rolandot miért ültette a kispadra. A góllövőlistát vezető támadó „mellőzése” jelentette az egyetlen meglepetést a vendégeknél, azon legalábbis senki sem hökkent meg, hogy Nagy Dominik került be a kezdőbe Amadou Moutari kárára. A hazaiaknál Marko Scsepovics belázasodott, ezért maradt ki, Fiola Attila pedig azért, mert Marko Nikolics ezúttal Viníciusnak szavazott bizalmat.

Élünk a gyanúperrel, Nikolics Nemanja is boldogan pályára lépett volna, a piros-kékekkel korábban két bajnoki címet nyerő csatárnak azonban – magyar idő szerint – vasárnap hajnalban a Chicago Fire–Atlanta United meccsen volt jelenése, így csak a távolból üzent: „Úgy emlékszem vissza a Fehérváron történtekre, mintha tegnap lettek volna. Bajnokságot nyertünk, bejutottunk az Európa-liga főtáblájára, gólkirály lettem. Bármi is történjen, pályafutásom talán legszebb hat évét már senki sem veheti el tőlem. A Fradi elleni mérkőzés mindig különleges, tisztelem és becsülöm az ellenfelet. Tudom, csupa győztes van a csapatunkban. Nem vitás, ti vagytok, azazhogy mi vagyunk a jobbak, mutassátok meg, ki az úr a háznál. Hajrá, Vidi!”

A ferencvárosi B-közép nem szaporította a szót, egy rövid, de sokatmondó üzenettel engedte „háborúba” övéit: „Küzdjetek értünk, most!”

A kezdéshez felsorakozó futballisták tekintete már feszültségről árulkodott, a másfél órával korábbi Böde Dánielt mintha teljesen kicserélték volna fél nyolcra: olyan elszántan állt a zöld-fehér sereg élére, mintha csakugyan az utolsó csatába indult volna. A feszültséget aztán egy csapásra felváltotta a riadalom: a második percben a labdát elütő Kovácsik Ádám olyan szerencsétlenül ütközött Julian Kochhal, hogy a német légiós elvesztette az eszméletét. Szerencsére csak rövid időre, ám a játékot így sem tudta folytatni – miután hordágyon levitték a pályáról, Varga Roland „száműzetése” máris véget ért. A változtatás azzal is járt, hogy a jobb szélen kezdő Nagy Dominik visszahúzódott Julian Koch helyére, Sztefan Szpirovszki mellé.

Ahogy szép lassan elmúlt az ijedtség, a feszültség visszaköltözött a pályára. A 10. percben Joseph Paintsil a Fradi térfelén kapott labdát, úgy sprintelt végig a labdával, hogy azért még Usain Bolt is küldött volna neki egy üveg pezsgőt, ám amikor a Vidi kapuja elé érve lövésre szánta el magát, Pátkai Máté nem éppen a legszabályosabb eszközökkel akadályozta meg ebben. Bognár Tamás továbbot intett, a ferencvárosi kispad megőrült… Maradjunk annyiban, Thomas Dollnak nyomós oka volt arra, hogy a plexit csapkodja dühében.

A szörnyű ütközés utáni pillanat (Fotó: Török Attila)
A szörnyű ütközés utáni pillanat (Fotó: Török Attila)

Hát még akkor milyen ideges volt az edző, amikor szembesült azzal, hogy a ghánai szélső lent maradt a gyepen az esetet követően! Nagyobb baj mindazonáltal nem történt, Paintsil az ápolást követően játékra jelentkezett, igaz, a negyedik számú játékvezető a lehető legrosszabb pillanatban engedte vissza a pályára, akkor, amikor a tőle egy méterre álló Boban Nikolov neki háttal állva dajkálgatta a labdát. Több se kellett Paintsilnek, ahogy beszaladt a játéktérre, azzal a lendülettel elvette a labdát a macedón középpályástól, aki három másodperccel később lerántotta – ki is alakult az első nagyobb kakaskodás.

A félidő hátralevő részét további egymásnak feszülések kísérték, de mielőtt bárki azt hinné, hogy a futball pankrációba torkollott, szögezzük le, a meccs nem volt rossz, sőt! Jobb és gyorsabb volt a Fradi, nagyobb veszélyt jelentett a kapura, mint ellenfele, Varga Roland egymaga három gólt is szerezhetett volna a szünetig. A 28. percben ordító helyzetben hibázott (Thomas Doll ordított is…), negyedórával később szabadrúgásból a lécet találta el, a játékrész – ötperces – hosszabbításában pedig Kovácsik Ádám bravúrral piszkálta szögletre az ezúttal a léc alá tartó lövését.

A fergeteges fehérvári akciók elmaradtak, a piros-kékek kissé körülményesen szőtték akcióikat, meglehet, azért is, mert a csapat „eszét”, Danko Lazovicsot a Fradi védelme kivette a játékból. A támadó így jobbára azzal vétette észre magát, hogy reklamált, jóllehet ebben akadt társa: Thomas Doll még a szünetben is azt sérelmezte Bognár Tamásnál, hogy nem a szabálykönyvben leírtaknak megfelelően fúj. Ő persze más kifejezéseket használt…

A 103-szoros válogatott, BL-győztes Dejan Sztankovics is
a helyszínen nézte meg a rangadót
A 103-szoros válogatott, BL-győztes Dejan Sztankovics is a helyszínen nézte meg a rangadót

A folytatásra sem csillapodtak a kedélyek, szabálytalanságokból nem volt hiány. Az FTC fölénye ugyanakkor eltűnt, kiegyenlítetté vált a meccs, miközben valamelyest alábbhagyott az iram is.
De csak valamelyest!

Az egyik oldalon Sztefan Scsepovics emelt fölé, a másikon a mezőny egyik legjobbja, Joseph Paintsil tornáztatta meg a másikat, Kovácsik Ádámot. Addigra már túl voltunk két kényszerű cserén is, előbb Boban Nikolov, majd Botka Endre bicegett le a gyepről, míg a Nikolov helyére lépő Fiola Attila egészen odáig „merészkedett”, hogy két szép csel után 23 méterről célba vette a Fradi kapuját, de Dibusz Dénes a helyén volt.

A lelátón 3474 néző, köztük a Köln, az Anderlecht, a Rapid Wien, a Basel, a Legia Warszawa, a Dinamo Zagreb, a Partizan Beograd megfigyelője, valamint a szerb labdarúgás egyik legendás alakja, Dejan Sztankovics figyelte, vajon esik-e gól a hátralevő játékidőben. A hajrában már többet támadott a Videoton, ám igazán nagy helyzet nem adódott előtte, bár ha Sztefan Scsepovics 14 méterről lőtt volna, és nem passzolni akar, akkor… A másik oldalon Varga Roland előtt nyílt még egy utolsó lehetőség, ám az is kimaradt.

Már a ráadás első percében jártunk, amikor a büntetőterületen belül a Juhász Rolanddal ütköző Fernando Gorriaránnak műesésért sárga lapot mutatott fel Bognár Tamás – és mivel ezen az estén ez másodszor történt meg, az uruguayi középpályás mehetett zuhanyozni. Egy perccel később akadt követője is, Danko Lazovics Varga Roland visszahúzásáért kapta meg a második sárgával párosuló pirosat.

Több lapot már senkinek nem osztottak – maradt a 0–0.

És ezzel együtt a Ferencváros egypontos előnye.

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 29 17 9 3 60–26 +34 60
2. Videoton FC 29 17 8 4 56–26 +30 59
3. Paksi FC 29 11 9 9 42–43 –1 42
4. Újpest FC 29 10 12 7 37–35 +2 42
5. Debreceni VSC 29 11 7 11 49–39 +10 40
6. Budapest Honvéd 29 11 7 11 44–48 –4 40
7. Puskás Akadémia FC 29 9 9 11 37–43 –6 36
8. Szombathelyi Haladás 29 10 4 15 33–45 –12 34
9. Mezőkövesd Zsóry FC 29 7 10 12 32–49 –17 31
10. Diósgyőri VTK 29 8 6 15 40–46 –6 30
11. Vasas FC 29 8 6 15 35–54 –19 30
12. Balmazújváros 29 6 11 12 31–42 –11 29
NB I, 2017–2018, 29. FORDULÓ
MÁJUS 5., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Budapest Honvéd–Debreceni VSC 1–3 Budapest,Bozsik József Stadion
Kassai Viktor
Vasas FC–Paksi FC 0–1
Budapest,Szusza Ferenc StadionVad II István
Balmazújváros–Újpest FC 1–1
Balmazújváros, Városi Stadion
Solymosi Péter
Diósgyőri VTK–Mezőkövesd 0–1
Miskolc, Diósgyőr, DVTK StadionErdős József
Haladás–Puskás Akadémia 3–2
Szombathely,Haladás Stadion
Andó-Szabó Sándor
Videoton FC–Ferencváros 0–0
Felcsút,Pancho ArénaBognár Tamás
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik