NB I: Úgy érzem, hogy itt a helyem – Miriuta László

BODNÁR TIBORBODNÁR TIBOR
Vágólapra másolva!
2019.06.14. 09:49
Az utolsó, még szabadnak tekinthető NB I-es kispad is elkelt: csütörtökön aláírta szerződését a Kisvárdához Miriuta László, aki a bejelentés után nyilatkozott is a Nemzeti Sportnak.

 

A hivatalos bejelentés nem váltott ki nagy meglepetést, hiszen két hete már lapunkban is megjelent, hogy a korábbi kilencszeres magyar válogatott futballista és Révész Attila sportigazgató megegyezett egymással. A hivatalos bejelentésig azonban Miriuta Lászlónak volt egy feladata, amely becsületbeli ügy volt neki.

„Nagyon fontos, hogy így alakult a vége – utalt Miriuta László arra, hogy előző csapata, a Hermannstadt a kolozsvári Universitatea elleni osztályozón megőrizte élvonalbeli tagságát. – Nem volt egyszerű, hiszen érkezésemkor az utolsó előtti helyen állt a csapat. A hazai meccseket is idegenben játszottuk, mivel csak a bajnoki hajrára készült el a stadion egy része Nagyszebenben. Az osztályozót is nagy nehézségek árán harcoltuk ki, de a lényeg, hogy sikerült.”

Vajon mit szóltak a vezetők és a játékosok, amikor megtudták, Miriuta László aligha marad? Hiszen hetekkel ezelőtt, épp a legfontosabb meccsek előtt kiszivárgott, hová tart.

„Amikor Révész Attilával szóban megegyeztünk, abban maradtunk, addig nem hozzuk nyilvánosságra a hírt, amíg nem ér véget nagyszebeni küldetésem – mondta az 50 éves edző. – Sajnálom, hogy kiszivárgott a hír, mert így nem volt könnyű kezelni a helyzetet. A szerdai meccsen aztán kiderült, elértük a célunkat, én is tiszta lelkiismerettel jöhettem el. Amikor Magyarországon futballoztam, nagyon megszerettem az országot. Úgy érzem, itt a helyem, szerettem volna, ha kapok még lehetőséget. Nem akartam akkor sem elmenni, amikor négy évvel ezelőtt Győrben dolgoztam, de éppen akkor zárták ki a csapatot az NB I-ből. Vártam a lehetőséget, de nem kaptam meg Magyarországon, edzősködni viszont szeretek, ez a szakmám, dolgozni akartam, nem pedig otthon ücsörögni a kanapén. Romániában kaptam meg az elmúlt években az esélyt, ezért ott dolgoztam.”

Az elmúlt négy évben sok minden változott a magyar futballban (is)...

„Romániában is tudtam fogni az M4 Sportot, amikor éppen nem játszottunk, magyar bajnokikat néztem – felelte Miriuta László. – Láttam, hogy jó csapatok alkotják a mezőnyt, persze a Ferencváros és a Vidi kimagaslik. Kisvárda-meccseket is láttam, igaz, csak most kezdődik az időszak, amikor rongyosra nézem új csapatom meccseinek felvételeit. Megbeszéltük Révész Attilával, hogy nem lesz nagy mozgás a keretben, három-négy játékos érkezése várható. Azzal is azonosulni tudok, hogy megörököltem a kész stábot, amelynek valamennyi tagját jól ismerem. A legjobban Bodnár Lászlót, akivel a válogatottban is játszottunk együtt.”

A jelenlegi kisvárdai csapatban Gheorghe Grozav a legnagyobb név, őt a múlt pénteken a románok Norvégia elleni Eb-selejtezőjén (2–2) a kezdőcsapatba jelölte Cosmin Contra szövetségi kapitány. Vele könnyen meg lehet találni a hangot?

„Beszéltem »Gicuval«, azt mondta, marad, aminek én örültem, ő pedig annak, hogy aláírtam – így Miriuta László. – Ő amilyen jó játékos, annyira nem egyszerű eset, de biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a közös hangot, és nem lesz semmi probléma a közös munkánk során.”

Aki látta a Hermannstadt utolsó bajnokijáról készült videót, amikor Miriuta László részese volt a kispad környéki kakaskodásnak, meg tudja erősíteni, hogy edzőként is olyan, mint játékosként volt: ezer fokon ég.

„Olyan vagyok, aki kiáll a csapata mellett, ebből a továbbiakban sem engedek – hangsúlyozta Miriuta László. – A tisztelet megadása és a szabályok betartása a két legfontosabb elv, illetve a csapatomért a végtelenségig képes vagyok tartani a hátamat. Már nagyon várom június huszonnegyedikét, amikor találkozom új klubom játékosaival, és persze az augusztusi bajnoki rajtot is. Addig azonban szükség van néhány nap pihenésre a családom körében, hogy fel tudjak töltődni a következő bajnokság megpróbáltatásai előtt.”

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KISVÁRDÁNÁL
Érkezők:Baranyai Ádám (Csákvár)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Izing Martin (?, BFC Siófok), Hrihorij Zanko (?, ukrán-magyar, Cigánd), Zöldesi Illés (ZTE)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –

Kiszemeltek:Koszta Márk (Mezőkövesd)
Távozók: Mihai Minca (román), Vári Barnabás (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Pavlo Lukjancsuk (Dinamo Kijev II)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Gosztonyi András (Bp. Honvéd), , Lucas (brazil, Mezőkövesd), Sassá (brazil, DVTK), Horváth Zoltán (lejár a szerződése), Patrick Mevoungou (kameruni)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik