NB I: Tizenhat éves korban valami megtörik a magyaroknál – Kovácsik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.12. 19:47
Próbajátékon szerepelt a Chelsea-nél, mégis – nyelvismeret nélkül – Olaszországba került. A harmad-, majd a másodosztályban is jól ment neki a védés, a Serie A-ban azonban nem mutatkozhatott be. Nem bánja, elmondása alapján így Magyarország legjobb csapatához szerződhetett. Kovácsik Ádám, a Videoton U20-as világbajnoki bronzérmese adott interjút a klub hivatalos oldalának.

– Mennyire volt nehéz tizenhat éves tinédzserként, egyedül, szülők nélkül egy teljesen idegen országba költöznöd, és hogyan sikerült megbirkóznod az olasz nyelvvel?
– Mielőtt Olaszországba kerültem, több helyen is szerepeltem próbajátékon Angliában, például a Chelsea-nél és a West Ham Unitednél is, majd következett egy olasz próbajáték a Genoánál – árulta el Kovácsik Ádám a vidi.hu-nak. – Mindenképp külföldön szerettem volna folytatni, mert úgy láttuk a szüleimmelés a menedzseremmel, hogy körülbelül tizenhat éves korban valami megtörik a magyar csapatokban, a magyar fiataloknál – legalábbis az én időmben –, és már nem képesek az idősebb korosztályok elérni azokat a sikereket, amikre egyébként képesek lehettek volna. Tizenöt éves korig a legjobb magyar csapatok felveszik a versenyt a legnagyobb klubok hasonló korosztályával, mi például annak idején legyőztük a Barcelona korosztályos csapatát is. Tehátúgy döntöttünk, hogy a fejlődésem érdekében az lenne a legjobb megoldás, ha külföldön folytatnám a pályafutásomat.– Mennyire volt nehéz tizenhat éves tinédzserként, egyedül, szülők nélkül egy teljesen idegen országba költöznöd, és hogyan sikerült megbirkóznod az olasz nyelvvel?
– Mielőtt Olaszországba kerültem, több helyen is szerepeltem próbajátékon Angliában, például a Chelsea-nél és a West Ham Unitednél is, majd következett egy olasz próbajáték a Genoánál – árulta el Kovácsik Ádám a vidi.hu-nak. – Mindenképp külföldön szerettem volna folytatni, mert úgy láttuk a szüleimmelés a menedzseremmel, hogy körülbelül tizenhat éves korban valami megtörik a magyar csapatokban, a magyar fiataloknál – legalábbis az én időmben –, és már nem képesek az idősebb korosztályok elérni azokat a sikereket, amikre egyébként képesek lehettek volna. Tizenöt éves korig a legjobb magyar csapatok felveszik a versenyt a legnagyobb klubok hasonló korosztályával, mi például annak idején legyőztük a Barcelona korosztályos csapatát is. Tehátúgy döntöttünk, hogy a fejlődésem érdekében az lenne a legjobb megoldás, ha külföldön folytatnám a pályafutásomat.

– Ennyi év távlatából, felnőtt fejjel visszagondolva, hogy érzed, jó döntés volt Olaszországba igazolnod, vagy ha esetleg visszamehetnél az időben, akkor mai fejjel már másképp döntenél?
– Akkor, tizenhat éves fejjel, ez jó döntésnek tűnt, amiben a szüleim is támogattak. Nyilván fiatalon nem az volt az álmom, hogy huszonnégy évesen majd hazajövök, hanem az, hogy egy nagy klub kapusaként rendszeresen a BL-ben fogok védeni. Tizenkilenc évesen megkaptam a lehetőséget, védtem az olasz másodosztályban. Sajnos több dolog is közrejátszott abban, hogy végül nem úgy alakult az olasz karrierem, ahogy elterveztem. Egyáltalán nem akarom felmenteni magam, tisztában vagyok azzal, hogy mik azok a dolgok, amikben én hibáztam, ugyanakkor voltakolyan külső körülmények is, amikről nem tehettem. 2012-től mindig kölcsönadott a Reggina, először a harmadosztályba, majd a második ligába. Mindenhol jól ment a védés, főleg az utolsó csapatomnál, a másodosztályú Carpinál, ahol le is akartak igazolni, ezt azonban nem engedte a Reggina, ugyanis pont akkor esett ki a harmadosztályba, és csak pénzért engedett volna el, a Carpi viszont nem tudott fizetni. És milyen az élet, a következő szezonban feljutott az olasz élvonalba, úgyhogy ki tudja, hogyan alakult volna a karrierem, ha akkor a két klub megegyezikegymással. Amit akkor elvett tőlem az élet, azt nem sokkal később visszaadta, hiszen az olasz harmadosztályból sikerült Magyarország legjobb csapatához igazolnom.

– Ha a korábbi olasz csapataiddal kellene összehasonlítanod a Vidit, akkor milyen következtetésre jutnál? Sokban különbözik a magyar NB I egyik élcsapata mondjuk egy stabil olasz másodosztályú csapattól?
– A múlt évadbeli Vidi szerintem sok dologban hasonlított egy olasz másodosztályú klubhoz. Persze rengeteg dologban különbözik egy olasz és egy magyar csapat, de sok hasonlóságot lehetett felfedezni. A legutóbbi Vidinél is a biztos védekezés volt a fő szempont, az volt a legfontosabb, hogy ne kapjunk gólt, elől pedig úgyis rúgunk majd egyet. A mostani idényben viszont átálltunk arra, hogy minden meccsen mi akarunk dominálni, mi akarjuk irányítani a mérkőzést, ezáltal hátul is jobban kinyílunk, és nekem is több dolgom van. A harmadik legkevesebb gólt kaptuk, de így is eggyel több a kapott góljaink száma, mint ahány meccset játszottunk.Szeretném a meccsenkénti kapott gólátlagot egy alá vinni, amire minden esélyünk megvan, hiszen kiváló védelem játszikelőttem. Ugyanakkor elöl nagyon eredményesek vagyunk, sok gólt szerzünk, szerintem élvezetes meccseket játszunk, és biztos vagyok benne, hogy a szezon végén bajnoki címet és kupagyőzelmet is ünnepelhetünk.

A teljes interjút elolvashatja a Videoton hivatalos oldalán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik