NB I: Solymosi Péter lett az ősz legjobb játékvezetője

V. GY.V. GY.
Vágólapra másolva!
2019.12.19. 11:16
null
Solymosi Péter a rutinjának is köszönheti elsőségét (Fotó: Meder István)
A 47 esztendős Solymosi Péter lett az őszi idény legjobb bírója, aki büszke rá, hogy egyetlen felmérést sem kellett megismételnie.

 

Minden kétséget kizáróan Solymosi Péter az egyik legfelkészültebb játékvezető az élvonalban bíráskodók között. Nem véletlen, hiszen 2002 óta tagja az NB I-es keretnek. A Nemzeti Sport osztályzatai alapján – már nem először – meggyőző előnnyel végzett az őszi rangsor élén.

„Fontosnak tartom a szaklap és a szakma visszajelzését is – mondta megkeresésünkre a 47 esztendős játékvezető. – De így van ez az élet más területén is, hiszen kell az elvégzett munka utáni visszajelzés, és nem titok, nekem fontos, hogy egy-egy mérkőzés után milyen osztályzatot kapok a szaklaptól.”

Solymosi Péter szerint helyezése összefügghet a rutinnal, amelyet a hosszú évek során megszerzett, de számít a fizikai, valamint a szellemi felkészültség szintje is – és persze nem elhanyagolható tényező a szerencse sem.

„Sohasem jelentett gondot a fizikai tesztek teljesítése – magyarázta lapunknak az őszi első. – De így vagyok az elméleti teszttel is. Büszke vagyok rá, hogy egyetlen felmérést sem kellett megismételnem. A nyáron megváltozott játékszabályok elsajátítása és alkalmazása sem jelentett gondot – és így vannak ezzel játékvezetőtársaim is. Csupán az jelent némi problémát, hogy egy-egy ítéletünket nem értenek még a szurkolók, hiszen nem mindenki lehet tisztában az új szabályokkal, éppen ezért hibáztatni sem szabad őket.”

A korhatárhoz kötött működés már megszűnt a játékvezetők körében, így a Játékvezető Bizottság illetékesei döntik el, hány éves korig foglalkoztatnak egy bírót.

„Az év végén lejár a szerződésem – jegyezte meg Solymosi Péter. – Egyezség még nincs, de jó érzéssel, bizakodással tölt el, hogy megkezdődtek a tárgyalások a folytatásról. A jelek szerint a tavasszal is kaphatok még osztályzatot a Nemzeti Sport újságíróitól, valamint a játékvezető-ellenőröktől is.”

Az élvonalbeli labdarúgók mellett a lapunk tudósítói által adott osztályzatok alapján a Magyar Labdarúgó-szövetség professzionális játékvezetőinek teljesítménye is értékelhető. A rangsorban valamennyi játékvezetőt feltüntettük, de csak azon bírók osztályzatai számítottak, akik a 2019–2020-as idény 16 őszi fordulójában legalább hat mérkőzésen vezettek. Pontazonosság esetén a több bajnoki rangsorol.

FIFA-BÍRÓK ELŐTT AZ ÉLEN
Játékvezető Osztályzatátlag Mérkőzések száma
1. Solymosi Péter 8.429 (7)
2. Berke Balázs 8.333 (9)
3. Karakó Ferenc 8.000 (6)

Kassai Viktor 8.000 (6)
5. Erdős József 7.889 (9)
6. Iványi Zoltán 7.600 (10)
7. Farkas Ádám 7.571

(7)

8. Bognár Tamás 7.400 (10)
9. Pintér Csaba 7.300 (10)
10. Andó-Szabó Sándor 7.167 (6)
11. Bogár Gergő 6.444 (9)
Vad II István 8.000 (1)
Pillók Ádám 6.667 (3)
Csonka Bence 6.500 (2)
Vastag betűvel a FIFA-bírókat jelöltük.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik