NB I: rég nem látott magyar túlerő az edzők között

Babják Bence, Zombori AndrásBabják Bence, Zombori András
Vágólapra másolva!
2020.07.22. 06:54
null
Az elszántságon nem múlhat: Bódog Tamás (balra) a Bp. Honvéd, Márton Gábor pedig a Mol Fehérvár sikeréért dolgozik az új idényben (Fotó: Tumbász Hédi)
Amióta tizenkét klub alkotja a labdarúgó NB I mezőnyét, most először fordul elő, hogy többségben vannak a magyar szakvezetők, és csak három csapatnál irányít külföldi edző.

Úgy fut neki az NB I 2020–2021-es idényének a magyar labdarúgás, ahogy a 2015-ös átszervezés óta – ekkor csökkentették tizenhatról tizenkettőre az élvonalbeli csapatok létszámát – még egyszer sem. A jelenlegi lebonyolítási rendszerben most először fordul elő, hogy csak három külföldi vezetőedző ül a kispadon, míg kilenc együttesnél magyar szakember irányítja a felkészülést.

A „légiót” ezúttal a Ferencvárossal egymás után két bajnoki címet nyerő, a zöld-fehéreket Európa-liga-csoportkörbe vezető ukrán Szerhij Rebrov, a padlón lévő Újpestet bennmaradáshoz segítő szerb Predrag Rogan, valamint az MTK Budapestet élvonalba juttató német Michael Boris képviseli. A következő bajnokság vízválasztó lehet, elvégre amíg korábban a hazai szakvezetők többször nehezményezték – olykor joggal –, hogy a klubvezetők jobbára külföldi edzők kezébe adják az irányítást, a mezőny jelentős része idén nyáron úgy döntött, a hazai „ízeket” választja.

Így aztán Csizmadia Csaba (Budafoki MTE), Bódog Tamás (Bp. Honvéd), Feczkó Tamás (Diósgyőri VTK), Supka Attila (Kisvárda Master Good), Kuttor Attila (Mezőkövesd Zsóry), Márton Gábor (Mol Fehérvár), Osztermájer Gábor (Paksi FC), Hornyák Zsolt (Puskás Akadémia), valamint Boér Gábor (ZTE FC) feladata bizonyítani, hogy a magyar szakemberek is rászolgálnak a bizalomra és a türelemre..

A MAGYAROK LEGJEI

 A LEGFIATALABB: CSIZMADIA CSABA  – aki 12 alkalommal szerepelt a válogatottban

Még 2018 nyarán történt, hogy a Budafoki MTE felkészülési meccsén elszakadt a védelem oszlopa, Csizmadia Csaba keresztszalagja. A BMTE gyengén kezdte az idényt, így októberben a klub vezetői felkérték edzőnek. A Budafok gond nélkül benn maradt, egyértelmű volt, hogy a szakember irányít a következő idényben is. Amikor március közepén a járvány miatt befejezettnek nyilvánították a bajnokságot, a csapat második volt – hét ponttal vezetett a Vasas előtt –, így feljutott az NB I-be.

Csizmadia Csaba a bajnokság augusztus 15-i rajtján 35 esztendősen, két hónaposan és 16 naposan vezetőedzőként irányíthatja a piros-feketéket. A Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikációs osztálya lapunk megkeresésére azt írta, az MLSZ elnökségének döntése értelmében minden olyan NB II-ben dolgozó vezetőedző, aki csapatával feljut az OTP Bank Ligába, de még nem rendelkezik pro licences végzettséggel, az NB I-ben is vezetőedzőként láthatja el feladatát a következő tanfolyam kezdetéig, illetve ha arra felvételt nyer, akkor a befejezéséig. Ez akkor érvényes, ha az érintett edző a feljutást követő első tanfolyamra beadja a jelentkezését.

A LEGIDŐSEBB: SUPKA ATTILA – aki 2 bajnoki címet szerzett a DVSC-vel     

Ahogy mondani szokás, a kor csak egy állapot, ám ettől még tény: az élvonalban dolgozó szakemberek közül az 1962. szeptember 19-én született, vagyis 57 esztendős Supka Attila a korelnök. Futballistaként óriási tehetségnek tartották, 1981-ben a Bp. Honvédban játszott először az NB I-ben, és bár több csapatban is megfordult, nem futotta be azt a pályát, amelyet jósoltak neki. Edzőként Sopronban, a SFAC-nál mutatkozott be, hogy aztán 2003-ban Békéscsabán váljon belőle NB I-es szakvezető.

Az első osztályban ült még a Debreceni VSC, a Budapest Honvéd, a Zalaegerszeg és a Pécsi MFC kispadján is, nyáron nevezték ki a Kisvárda Master Good vezetőedzőjének. Az, hogy valaki rutinos edzőnek számít, még nem jelenti azt, hogy sikeres is, a szakember azonban büszke lehet az eredménysorára: a Debrecen története első két bajnoki címét az ő irányításával nyerte meg, a Honvédot kétszer vezette be a Magyar Kupa-döntőbe, és egyszer elhódította a serleget (2007).

A LEGRÉGEBB ÓTA EGY CSAPATNÁL DOLGOZÓ: KUTTOR ATTILA – aki 87 NB I-es meccsen irányította a kövesdieket     

Az első osztályban öt esztendővel ezelőtt a kiesés elől menekülő Haladás kispadján mutatkozott be megbízott edzőként. Lassan három éve, hogy 2017 októberében, a 12. forduló után váltotta Radványi Miklóst a Mezőkövesd Zsóry kispadján, és Pakson azonnal pontot szerzett csapatával (1–1). Az őszt az együttes sereghajtóként, négy pontra a benn maradó helytől zárta, és bár rezgett a léc, végül 9. lett, egy ponttal megelőzve a kieső Balmazújvárost. Első teljes élvonalbeli idényében a 6. helyre vezette a Mezőkövesdet – ám még innen is volt feljebb!

A 2019–2020-as idényt csapata négy győzelemmel kezdte, de legalább ennyire fontos, hogy látványos támadófutballt játszva sok szurkoló rokonszenvét nyerte el. Amikor a járvány miatt félbeszakadt a bajnokság, még hat pont előnye volt a negyedik Puskás Akadémia előtt, ám végül „csak” a negyedik lett. Ez a klub történetének legjobb bajnoki szereplése, ráadásul Magyar Kupa-döntőt is játszott a csapat.

A LEGJOBB ELSŐ IDÉNYT FELMUTATÓ: HORNYÁK ZSOLT – aki 39 évesen irányított először felnőttcsapatot

Noha a 42 esztendős szakember korábban már Örményországban, Máltán, Oroszországban és Csehországban is dolgozott, meglepetést keltett, amikor 2019 nyarán a Puskás Akadémia vezetőedzőjének nevezték ki. Az Újpest elleni idegenbeli 3–1-es győzelem nagyszerű bemutatkozásnak számított, és bár második és harmadik bajnokiját elveszítette a csapattal, valamint az esztendő utolsó hat bajnokijából csak egyet nyert meg, az őszt a negyedik helyen zárta, ami jelentős előrelépésnek számított az előző idényhez képest.

Nem állíthatjuk, hogy idén villámrajtot vett a társaság, hiszen három döntetlennel indított, s bár elképzelhetőnek tűnt, hogy visszacsúszik a középmezőnybe, végül más úton indult el. Amikor a járványt követően újraindult a bajnokság, a csapatnak még hat pont hátránya volt a harmadik Mezőkövesd mögött, ezt azonban ledolgozta, és négy ponttal előzte meg vetélytársát. Tizennégy győzelem, tizenkét döntetlen, valamint hét vereség Hornyák Zsolt első NB I-es idényének mérlege – jutalma meg egy fényesen csillogó bronzérem és Európa-liga-indulás.

A KÜLFÖLDIEK

A SIKERKOVÁCS: SZERHIJ REBROV     

Amikor 2018 nyarán az egyik elegáns fővárosi szállodában bemutatták a Ferencváros ukrán vezetőedzőjét, Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója nem kertelt, határozottan kijelentette, hogy bajnoki címet és sikeres nemzetközi kupaszereplést várnak a Dinamo Kijevet játékosként és vezetőedzőként is szolgáló korábbi csatártól.

Nos, a többnyire morózus arcát mutató szakvezető nem sokáig tétlenkedett, egymás után kétszer végzett a tabella élén csapatával, és első nekifutásra az Európa-liga főtáblájára kormányozta a zöld-fehéreket, vagyis tökéletesen teljesítette a feladatot, amellyel megbízták. Közben olyan csapatot épített, amely a hazai mezőnyben csak elvétve szenved vereséget, és az utóbbi két idényben meggyőző fölénnyel utasította maga mögé a legfőbb kihívójának számító Mol Fehérvárt. Rebrov senkivel sem kivételez, a vele nyíltan összetűzésbe kerülő játékosok már nincsenek a klubnál, ráadásul szemrebbenés nélkül cserél támadót védekező középpályásra hazai pályán – ám a győztesnek mindig igaza van.

A MEGMENTŐ: PREDRAG ROGAN     

Olykor egyetlen meccsen, egyetlen félidőn vagy akár egyetlen lövésen múlhat a siker. Nem állítjuk, hogy a Nebojsa Vignjevics távozása után tűzoltásra érkező Predrag Rogan nem tartja bent az Újpestet, ha a csapat a szerb vezetőedző első meccsén nem győzi le 1–0-ra a Honvédot, ám tény, a játékosok többsége úgy vélte, a gát ott szakadt át, a béklyó akkor került le a lábakról. De ha a kispesti Batik Bence lövése a hosszabbításban a lécről befelé, és nem kifelé pattan, talán minden másként alakul...

Ám a labda a mezőnybe vágódott vissza, a kiesés ellen küzdő csapat nyert, és a hátralévő hat fordulóban csak egyszer szenvedett vereséget. A beugró edző nem beszélt mellé, nem fényezte magát új taktikai húzásokról beszélve, saját elmondása szerint inkább pszichológus volt, mintsem futballedző a kritikus hetekben. Most viszont mindenki árgus szemekkel figyeli, mire lesz képes az alaposan átalakított keret a 45 esztendős szakvezető irányításával.

A TANULÓ: MICHAEL BORIS     

A német szakvezető még 2016-ban az akkori sportigazgató és szövetségi kapitány, Bernd Storck hívására érkezett Magyarországra, ahol első megbízatása az U19-es korosztályos válogatott irányítása volt. Kellemes meglepetésnek számított, hogy már az első interjúnál magyar szavakat szőtt a beszélgetésbe, a nyelv elsajátítására azóta sem sajnálja az időt, ám ennél lényegesebb, hogy később az U21-es válogatottat is vezette, majd egy rövid kínai kitérő után tavaly nyáron az MTK Budapest vezetőedzőjeként visszatért Magyarországra.

Bár az NB II-es bajnokság a vírus miatt 28 forduló után félbeszakadt, a kék-fehérek meggyőző fölénnyel álltak az élen, vagyis kétség sem férhetett a feljutásuk jogosságához, ráadásul a Magyar Kupa elődöntőjében tizenegyespárbajra kényszerítették a későbbi győztes Honvédot. Eddig nem okozott csalódást az első NB I-es idényére készülő szakvezető, meglátjuk, hogy a fiatal játékosokra és rövid passzos játékra építő újonc mire lesz képes a legjobbak között.

KÜLFÖLDIEK AZ NB I-BEN 2015 ÓTA
A 2015–2016-os, 12 csapatos NB I rajtjakor ezek a külföldi vezetőedzők dolgoztak a magyar élvonalban
Robert Jarni  (horvát, Puskás Akadémia, 2014–2015)*, Nebojsa Vignjevics (szerb, Újpest, 2013–2020)*, Marco Rossi (olasz, Bp. Honvéd, 2015–2017)*, Bernard Casoni (francia, Videoton, 2015), Thomas Doll (német, Ferencváros, 2013–2018)*, Zoran Szpisljak (szerb, Békéscsaba, 2014–2017)*
Külföldi vezetőedzők, akik később kaptak szerepet
Michael Oenning (német, Vasas, 2016–2018), Henning Berg (norvég, Fehérvár, 2016–2017), Leonel Pontes (portugál, Debrecen, 2016–2017), Tomiszlav Szivics (szerb, Mezőkövesd 2017-ben, Paks 2019-ben)**, Erik van der Meer (holland, Honvéd, 2017), Michal Hipp (szlovák, Haladás, 2017–2018), Marko Nikolics (szerb, Fehérvár, 2017–2019), Fernando Fernández (spanyol, Diósgyőr, 2018–2019), Szerhij Rebrov (ukrán, Ferencváros, 2018–), Giuseppe Sannino (olasz, Honvéd, 2019–2020), JoanCarrillo (spanyol, Mol Fehérvár, 2019–2020)*, Predrag Rogan (szerb, Újpest, 2020–)
*korábban dolgozott a 16 csapatos NB I-ben
** korábban dolgozott a 16 csapatos NB I-ben, 2012-ben letette a magyar állampolgári esküt
*korábban dolgozott a 16 csapatos NB I-ben
** korábban dolgozott a 16 csapatos NB I-ben, 2012-ben letette a magyar állampolgári esküt

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik