BORBOLA BENCE, TŐSÉR NORBERT 2020.03.31 10:54 Frissítve: 2020.03.31 15:04

NB I, NB II: húzzák a nadrágszíjat – már tárgyalnak a fizetéscsökkentésről

A hazai első és másodosztályú labdarúgókluboknál is megkezdték a tárgyalásokat a fizetések csökkentéséről, ami hamarosan valamennyi labdarúgót érinthet.

Fotó: dvsc.hu/Derencsényi István

 

A nadrágszíj-hadművelet elkezdődött. A hazai klubok közül elsőként Győrben az ETO-nál és a Gyirmót FC-nél tárgyalták újra a labdarúgók, valamint a szakmai stáb tagjainak szerződését. Azt nem állíthatjuk, hogy az első és másodosztályú klubok mindegyikénél meghozzák a döntést a fizetések csökkentéséről, szinte biztos azonban, hogy a többségüknél tárgyalásokat kezdenek róla.

 
Horváth Gábor: A közösségi érdek végre a magyar futballban is felülírhatja az egyénit

A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének (HLSZ) főtitkára, Horváth Gábor lapunknak elmondta: a játékosoknak érdemes tudniuk, hogy egyelőre semmiféle jogi alapja nincs a fizetések megkurtításának. Vagyis az egyesületeknél hiába állnak elő azzal, hogy ha valaki nem írja alá az új szerződést, akkor nem kap pénzt, mert ez így nem fedi a valóságot. A futballisták egyelőre szolidaritásból vállalhatják az új szerződésben foglaltakat.

Az élvonalbeli Debreceni VSC-nél az elöljárók már elkezdték a megbeszéléseket.

„Néhány játékossal túl is vagyunk az első egyeztetésen – nyilatkozta Róka Géza, a Debreceni VSC cégvezetője. – Fogalmazzunk úgy, hogy egyelőre az előkészítés szakaszában járunk. A tárgyalások, valamint az egyezségek véglegesítése a következő lépcsőfok lehet. A játékosok partnerek, ők is átérzik a kialakult helyzet súlyát, de el kell jutnunk a végleges megállapodásig.”

A nemzetközi gyakorlatban tizenöt-húsz százalékos bércsökkentés az általános, adva van a kérdés, mi a vezetők célja idehaza. Úgy tudjuk, a labdarúgók részéről ez az arány elfogadható lenne, de van olyan játékos, aki szerint ez elmehet egészen harminc százalékig is. Nyilván nem mindegy, hogy félmillió vagy kétmillió forintból vonják-e le a harmadrészt.

Békéscsabán egyelőre nem nyúltak a szerződésekhez. A másodosztályú együttesnél csupán akkor tárgyalnák újra a béreket, ha a koronavírus-járvány túlságosan elhúzódna.

„Kivárunk – felelte lapunknak Igricz Mihály, a Békéscsaba ügyvezetője. – Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen viszonylag alacsony alapfizetéssel kötöttük meg a szerződéseket. Úgy látszik, jól döntöttünk. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy nálunk nincsenek földtől elrugaszkodott bérek, mint néhány másodosztályú klubnál.”

Az MTK Budapestnél már múlt pénteken egyeztettek a fizetésekről, a Nemzeti Sport Online értesülése szerint a játékosok bérét egységesen húsz százalékkal csökkentené a másodosztályban listavezető klub vezetősége. Polyák Balázs sportigazgató egy nap türelmet kért, a szerződésmódosítások aláírása ugyanis kedd délután fejeződik be, azt követően szívesen nyilatkozik a részletekről.

„Tervezzük, hogy közös megegyezéssel módosítjuk a klub valamennyi alkalmazottjának szerződését – tájékoztatott Mihalecz István, a másodosztályban ötödik helyen álló BFC Siófok sportigazgatója. – Sávos bércsökkentést tervezünk. A vezetőség nincs könnyű helyzetben, mert a futballistákat a háttérben már kiokosították, de igyekszünk egyezségre jutni.”

A sportigazgató egyelőre nem tudta megmondani, mi történik akkor, ha valaki nem fogadja el a módosított szerződést.

Az élvonalban utolsó helyen álló Kaposvári Rákóczinál pedig még várnak.

„Az áprilisi változásoktól tesszük függővé, hogy milyen intézkedéseket hozunk meg – jelentette ki Takács Róbert ügyvezető. – Természetesen a gazdasági válság klubunkat is érinti, vannak ugyanis támogatóink, akikkel június harmincadikáig érvényes a megállapodásunk, de már most sem teljesíthetik a kötelezettségeiket. Később egyeztetünk a klub tulajdonosával, de egyelőre várjuk a Magyar Labdarúgó-szövetség iránymutatását arról, miként dönt a bajnokság sorsáról.”

Bár a ZTE FC-nél egyelőre nem csökkent a játékosok fizetése, a napokban a klubvezetőség és a tulajdonos konzultál az egyre inkább érezhető gazdasági visszaesés lehetséges következményeiről.

„Tervezzük, hogy a napokban tárgyalunk a tulajdonossal és a játékosokkal a kialakult helyzetről – mondta Sallói István, a ZTE FC sportigazgatója. – Fontos döntéseket kell meghoznunk, mert a gazdasági számok egyre aggasztóbbak. Folyamatban van a szponzori gépjárművek visszaadása, de ez csak az egyik probléma. Minden bizonnyal a hét második felében konkrétumokról is beszámolhatok.”

A Mezőkövesd Zsórynál a napokban a klub utánpótlásában dolgozó edzők munkavégzését felfüggesztették azzal a kitétellel, hogy ha folytatódnak vagy újraindulnak az utánpótlás-bajnokságok, valamennyit vissza is veszik.

KÖZÖS TEHERVISELÉS GYIRMÓTON
A Merkantil Bank Liga hetedik helyén álló Gyirmót FC Győrnél a bajnokság felfüggesztése óta úgy terveznek, hogy az idény már nem folytatódik, az MLSZ határozatát követően a vezetőség azonnali hatállyal bezárta az Alcufer Stadiont s felfüggesztette a klub valamennyi csapatának működését. Margitai Zoltán, a Gyirmót FC Győr cégvezetője jelezte: korábban tárgyaltak a labdarúgókkal a veszteségek közös viseléséről, cserébe a bajnokság sorsától függetlenül a tulajdonos június 30-ig biztosítja az alkalmazottak csökkentett bérét, amely egyelőre nem nyilvános, mert információnk szerint annak mértékéről tart az egyeztetés.
ZSOLNÁN FELSZÁMOLÁS INDUL
A hétszeres szlovák bajnok Zsolnánál, a Fortuna Liga jelenlegi második helyezettjénél robbant a bomba: a tulajdonos felszámolás alá helyezte a klubot. A vezetőség szerződéskiegészítést küldött a futballistáknak, amelyben a rendkívüli helyzet idejére nyolcvan százalékkal csökkentené az alapfizetéseket. A klub szerint a játékosok a Profi Futballisták Uniójának elnökéhez fordultak, és ebből azt a következtetést vonta le, hogy nem akarnak beleegyezni a csökkentésbe. Jozef Antosík tulajdonos úgy döntött, felszámolás alá helyezi a klubot, a legjobban kereső játékosok megkapták a felmondásukat, és azok is, akiknek lejár a szerződésük – ez tizenöt labdarúgót érint. A felszámolási eljárás azonban nem korlátozza az egyesület tevékenységét, így folytathatja szereplését a Fortuna Ligában.
D. T.


2020.10.20 09:28:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Balogh magára talált a Honvédban. Cseri szerint hiba lenne temetni a Mezőkövesdet. Hahn négygólos, nem öt.

2020.10.18 14:09:35

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Márton Gábor csapata három perc alatt fordított, de nem tudta megtartani az előnyét.

2020.10.18 13:50:11

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Bognár György csapata küzdelmes meccsen győzte le 3–1-re a ZTE-t.

2020.10.17 14:23:25

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Nem lehetett gólt lőni a kék-fehérek parádézó kapusának, Mijatovicsnak.