NB I: Lehetetlen megjósolni, milyen szezon vár rám – Botka Endre

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.01.17. 09:10
null
Botka Endre edzés közben (Fotó: Szabó Miklós)
Mesés környezetben edz Spanyolországban a Ferencváros – Botka Endre, az FTC védője úgy érzi, az évek előrehaladtával egyre könnyebben veszi az alapozó időszakot.

 

Huszonkét fok, napsütés, pálmafák. Ilyen körülmények között még a munka is jobban esik, a Ferencváros Benidormban irigylésre méltó körülmények között készül a tavaszra. A szálloda és környéke mesébe illő, feszített víztükrű medencék, napozóágyak, levegőben vitorlázó sirályok, a háttérben pedig zöldellő futball- és golfpályák.

Igaz, az FTC futballistái mindebből nem sokat élvezhetnek.

Száztíz perces meccs a Piast Gliwice ellen
Csütörtökön játssza első felkészülési mérkőzését a Ferencváros a spanyolországi edzőtáborban. A zöld-fehérek január 18-án a lengyel első osztályban szereplő Piast Gliwicével mérik össze erejüket, a két szakmai stáb megállapodása alapján száztíz perces mérkőzést vív a két együttes egymással. Erre a nagy létszámú keretek miatt van szükség, csak így kaphatja meg mindenki a megfelelő terhelést.

A Spanyolországban töltött tizenkét nap alatt a csapat négy edzőmérkőzést játszik és többtucatnyi edzésen vesz részt, lazításra, a közeli tengerparton sétálgatásra nemigen van lehetőség. Dejan Sztankovics és stábja kemény felkészülést vezényel, ezért volt fontos, hogy a játékosok a két és fél hetes téli pihenőt követően fizikailag és mentálisan is feltöltődve érkezzenek vissza a csapathoz. Botka Endre mindkét szempontból kiválóan érzi magát, a 29 éves hátvéd az őszi szezon befejeztével családjával nyomban repülőre ült.

„Próbáltuk a legtöbbet kihozni a vakációból – mondta lapunknak a 25-szörös válogatott játékos. –  Dominikára utaztunk, csodás helyen töltődtünk fel, a kisfiam is nagyon élvezte, az óceánpart lenyűgöző.”

Tengerpart éppenséggel Benidormban is van, de immár a munkán, a formába lendülésen van a hangsúly. Botka Endre jól tudja, az edzőtáborban mindent ki kell adniuk magukból, hiszen a tét a csapatba kerülés.

„Az első edzőtáborban, Mezőkövesden sok volt a futás, alaposan megdolgoztattak bennünket, de Spanyolországba sem pihenni jöttünk. A szakmai stáb kitűnően felépített programot állított össze. Az edzőtábor második felében már a formába lendülésen van a hangsúly, mindenki szeretne bekerülni a kezdőcsapatba.”

Az FTC a téli átigazolási időszakban eddig a középpályára és a támadósorba igazolt futballistát, Kenan Kodro klasszikus befejező csatár, Habib Maiga védekező középpályás. Noha védőt egyelőre nem igazolt a Ferencváros, Botka Endre van annyira rutinos, hogy tudja, ilyen rövid idő után képtelenség megmondani, milyen szezon várhat rá.

„Ezt ilyenkor még nem lehet tudni. Rengeteg múlik az edzőmérkőzéseken és a szezon elején. Menet közben derül ki, ki mennyi játéklehetőséget kap, harcol ki magának. Az biztos, a konkurenciaharc kemény az egyes posztokért, úgyhogy ilyenkor mindenki próbál mindent beleadni. A motiváltságon nem múlik a jó játék, az biztos.”

Botka Endre a sokadik felkészülésnek vágott neki, érdekesnek tartja, ahogy idősödik és egyre több rutint szed fel, az alapozó időszakokat is egyre könnyebbnek érzi. Azt is pontosan tudja, éjszakánként fontos a jó és minőségi alvás, és érdemes idejében ágyba kerülni. Az FTC 2020 januárjában, Szerhij Rebrov irányításával már lakott a mostani szállodában, így a válogatott játékos jól ismeri a járást, ezúttal Dibusz Dénessel van egy szobában, aki egy évtizede erősíti a Ferencvárost.

„Dénes és én az állandóságot képviseljük. Előző este a szobában éppen arról beszélgettünk, milyen távolinak tűnik a négy évvel ezelőtti felkészülés. Mennyire más volt az a csapat, mint a mostani A téli átigazolási időszakban is átalakul némileg a keretünk, néhány játékosra nem tart igényt a klub, de megmondom őszintén, nekem nem volt váratlan ez a lépés. Érezhető volt, hogy akadnak olyan játékosok a keretben, akik az elmúlt időszakban nemigen tudtak megújulni, akik sokszor sérüléssel, betegséggel bajlódtak. A profi futball ilyen. Sokszor kegyetlen.”

A konkurenciaharc valóban erős, Dejan Sztankovics Spanyolországba 35 játékost vitt magával. Több fiatal, saját nevelésű labdarúgó mellett az NB III-as csapat brazil hátvédje, Dhonata Tavares de Oliveira is bizonyíthat a szakmai stábnak, de ott van az egész őszt sérülése miatt kihagyó Halmai Ádám és a műtétje után még várhatóan hónapokig harcképtelen Adama Traoré is. Baráth Péter azonban nem utazott el Benidormba, a 21 éves középpályást a klub kölcsönadná, nem lehet kizárni, hogy a tavaszt a lengyel bajnoki címvédő, jelenleg a negyedik helyen álló Raków Czestochowánál tölti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik