NB I: Európa-válogatott tehetség volt – örül, ha labdába rúghat

Vágólapra másolva!
2016.05.15. 07:49
null
Dudás Ádám már Győrben is gyakran küzdött sérülésekkel – kálváriája Szombathelyen is folytatódott (Fotó: Szabó Milós, archív)
A kétezres évek második felének egyik legnagyobb magyar ígéretének számított. A jelenleg a Haladás keretéhez tartozó Dudás Ádám 27 évesen annak is örülne, ha még labdába rúghatna... 

 

A Tour de France-győzelemtől még messze jár Dudás Ádám, de nem is a megméretés miatt tapossa szorgalmasan a pedálokat, hanem a mielőbbi felépülés és az erőgyűjtés vágya hajtja. Borzasztó nehéz időszakon van túl a Haladás 27 esztendős szélsője, vissza-visszatérő térdbántalmai miatt szombathelyiként még egyetlen tétmérkőzésen sem léphetett pályára.

Csaknem három hónapja egyedülálló beavatkozást hajtottak végre rajta Debrecenben: hasának zsírszöveteiből különleges eljárással nyert őssejtet fecskendeztek a térdébe. Nagy szó, hogy hosszúra nyúló kényszerpihenője után végre biciklire pattanhatott.

VISSZAVÁRJÁK A KORÁBBI EURÓPA-VÁLOGATOTTAT
A Haladás részéről Tóth Miklós ügyvezető a héten beszélt arról a Nemzeti Sport Online-nak, hogy bár a középpályásnak lejár a szerződése, a nyári felkészülést Szombathelyen kezdheti meg, és ha vissza tud térni a pályára, akkor számítanak rá. Ellenkező esetben az is előfordulhat, hogy 27 évesen be kell fejeznie a labdarúgást Dudásnak, aki 2007-ben, Németh Krisztiánnal együtt még az U18-as Európa-válogatottban is szerepelt, sőt gólt is szerzett. Akkortájt szerződtette a Szpartak Moszkva, de az oroszoknál nem mutatkozhatott be. A sorozatos sérülések megtörték a pályafutását.

„Idehaza én voltam az első, akit az úgynevezett Lipogems-eljárással kezeltek – mondta. – Ódzkodtam egy újabb műtéti beavatkozástól, nem akartam, hogy ismét felnyissák a térdemet. Az őssejt befecskendezéséhez elegendő volt egy tűszúrás. Sok lehetőséget számba vettem, a debreceni azért nyerte el a tetszésemet, mert egy pillanatra sem győzködtek vagy ígérgettek. Azt mondták, segíteni próbálnak, nem ébresztettek bennem hiú reményeket. Nem olyan régen voltam kontrollon, az orvos elégedett volt az állapotommal, és én is érzem a változást. Eddig csak óvatosan terhelhettem a térdemet, az érdemi munka, a rehabilitáció tulajdonképpen csak most kezdődik. Úszom, biciklizem, és ha kellően megerősödött az izomzatom, elkezdhetek futni is.”

Nem kapkod, nem siettet semmit az U20-as vb-bronzérmes. Korábban többször is megsínylette sajgó testrésze, hogy a szíve húzta vissza a pályára. Másfél éve írt alá a Haladáshoz, szerette volna megmutatni, hogy nem hiába szerződtették.

„Volt, hogy a túlzott bizonyítási vágy miatt elkapkodtam a visszatérést – emlékezett. – Most már óvatosabb vagyok, lépésről lépésre igyekszem magam felépíteni. A szerződésem június harmincadikán lejár, egyelőre azonban csak a felépülésem számít. Sokat köszönhetek a Haladás vezetőinek, mindig a segítségemre voltak, és a nehezebb időkben sem hagytak cserben, nem hátráltak ki mögülem. Nem tudok eléggé hálás lenni nekik ezért. Voltak rosszabb napjaim, amikor depresszióba süllyedtem, ám mindig összekaptam magam, talpra akartam állni. Úgy voltam vele, hogy egy sötét szobából nem lehet visszatérni. Rengeteg munka vár rám, ugyanakkor ha minden jól megy, még labdába rúghatok.”

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:
Devecseri Szilárd (Mezőkövesd, ?), Jancsó András (Soproni VSE, ?)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:

Távozók:
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Dudás Ádám (lejár a szerződése), Németh Márió (FC Basel – Svájc), Schimmer Szabolcs (lejár a szerződése)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik