nemzetisport.hu 2019.01.16 13:01 Frissítve: 2019.01.16 14:26

NB I: első fokon Kassai megnyerte a Lipták elleni pert

A Nemzeti Sport információi szerint a Győri Törvényszéken első fokon Kassai Viktor játékvezető nyerte meg a Lipták Zoltán ellen indított személyiségjogi pert. A játékvezető azért kért bírósági tárgyalást, mert Lipták az MLSZ tárgyalásán azzal vádolta meg, hogy rasszista kifejezést tett DVTK-s játékostársára. Az ítéletről szóló hírt a Győri Törvényszék weboldala megerősítette.

Lipták Zoltán és Kassai Viktor ügye még 2017 áprilisában kezdődött egy DVTK–Vasas bajnokin (Fotó: Szabó Miklós)

„A Győri Törvényszék megállapította, hogy a labdarúgó-játékos megsértette a játékvezető jó hírnévhez való jogát azzal, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsági tárgyalásán valótlanul híresztelte, hogy a játékvezető a 2017. áprilisi Diósgyőr–Vasas bajnoki labdarúgó-mérkőzésen rasszista kijelentést tett színes bőrű csapattársára. A bíróság a személyiségi jogsértés megállapítása mellett 400 000 forint összegű sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alperest a játékvezető felperes részére” – állt a Törvényszék honlapján.

Az ítélet ellen fellebbezhetnek, ezért még nem jogerős.

Még 2017 novemberében adtunk róla hírt, hogy a diósgyőri labdarúgók szerint a 2017. április 29-én lejátszott Diósgyőri VTK–Vasas bajnokin rasszista szavakat használt Kassai Viktor.

A Mezőkövesden lejátszott mérkőzés 74. percében Kassai kiállította Liptákot – a játékvezető szerint a DVTK futballistája megütötte az angyalföldiek légiósát, Felix Burmeistert (utóbbi később a televízióban megerősítette az ütés tényét). Liptákot az MLSZ fegyelmi bizottsága is bűnösnek találta, és öt bajnokitól eltiltotta. A súlyos ítéletnek az is magyarázata lehetett, hogy a védő a piros lap láttán csaknem nekirontott a bírónak, és csak társai tudták megfékezni, miközben indulatosan vitatta az ítéletet.

A DVTK vezetősége nem hagyta annyiban a dolgot, és Lipták büntetése kapcsán a tárgyalás megtartását kezdeményezte. A meghallgatáson kapott igazán „gellert” a történet, hiszen a fegyelmi bizottság előtt elhangzottakról feljegyzés készült, és az írásba foglaltak alapján Kassai – információnk szerint rágalmazásért, valamint becsületsértésért – feljelentette a kiállított labdarúgót.

Lapunk úgy tudja, a fegyelmi tárgyaláson a DVTK a játékosokra hivatkozva azt állította, hogy a játékvezető „rasszista megjegyzéseket tett” az akkor a klubban szereplő, jelenleg Mezőkövesden futballozó Patrick Mevoungoura.

Kassai beperelte a DVTK játékosát, s a tárgyaláson azt akarta elérni, hogy a bíróság állapítsa meg a jogsértést és ítéljen meg 500 ezer forint sérelemdíjat. Az összeget sportcélra, a Diósgyőr utánpótlássportjáért létrejött Rakaczki Bence Alapítványnak ajánlotta fel.

A per tavaly februárban kezdődött, s tavaszi, majd őszi meghallgatásokkal folytatódott. Szerdán első fokon ítéletet hirdettek, ami Kassainak kedvezett.

Indokolásában a törvényszék kiemelte, hogy Lipták nem tényt állított a fegyelmi tárgyaláson, hiszen nem volt közvetlenül fültanúja az állítólagosan elhangzott rasszista megjegyzésnek, hanem a Mevoungoutól hallottakat híresztelte nagy nyilvánosság előtt.

Lipták a bíróság megítélése szerint nem tudta bizonyítani, hogy Kassai szájából elhangzott a rasszista mondat, így ennek híresztelése azért volt sértő, mert a kijelentés tartalma nemcsak rasszista és játékvezetői mivoltához méltatlan, hanem valótlan is. A valótlan kijelentés azért is különösen sértő volt a játékvezetőre nézve, mert a rasszizmus elleni küzdelem kiemelt fontosságú a magyar és a külföldi labdarúgó-szövetségek tevékenységében.

2020.06.02 21:12:49

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Oda lehet érni itthonról a csúcsra magyar futballedzőként.

2020.06.02 15:42:53

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A góllövőlista vezetője 9-es osztályzatot kapott. Az NS szerint Iványi Zoltán tévedett Diósgyőrben.

2020.06.01 21:21:35

Labdarúgó NB I VOLESZÁK GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Többször is egy fatörzs mögött megbújva toporgott…

2020.06.01 17:12:20

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A majd' hét év után búcsúzó tréner exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak: elképzelhetetlennek tartja az NB II-es Újpestet.