NB I: az MLSZ eltökélt a VAR mellett; a 2020-as rajt viszont bizonytalan

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.02.04. 13:28
null
Csányi Sándor és az MLSZ elnöksége eltökélt a VAR bevezetése mellett (Fotó: Tumbász Hédi)
Amint arról beszámoltunk, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) meghívására hétfőn Magyarországra látogatott Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke. A FIFA-vezér az MLSZ-elnök Csányi Sándorral is találkozott, a másfél órás – ugyanakkor informális – beszélgetésről pedig a Magyar Labdarúgó-szövetség honlapja közölt néhány részletet. Ebből kiderült, a videobíró hazai bevezetése is szóba került. Jelen állás szerint még nem biztos, hogy a 2020–2021-es idényben lesz VAR az NB I-ben, a szándék viszont egyértelmű.

 

Az mlsz.hu beszámolója szerint Csányi Sándor azt kérte Gianni Infantinótól, hogy a videóbíró rendszer magyarországi bevezetéséhez szükséges FIFA-engedélyek minél gyorsabban szülessenek meg.

Arról az MLSZ elnöksége már 2019 májusában döntött, hogy bevezetik a VAR-t a honi élvonalban. Igaz, céldátumot akkor – legalábbis hivatalosan – nem közölt a szövetség. Csányi Sándor is csak arról beszélt, nem siettetik el a bevezetést. Előbb többek között azt kell(ett) megvizsgálni, a több kamerakiépítési módszer közül melyik lenne a legalkalmasabb a magyar élvonalban. Emellett idő kell ahhoz is, hogy a magyar játékvezetők megtanulják használni és jól alkalmazni az új technológiát.

Az elmúlt hetekben felgyorsulhatott a folyamat, ezt erősíti meg a csakfoci.hu Szabó Zsolttal készült interjúja is. A 2018-ban visszavonult játékvezető úgy fogalmazott: „Az új bajnoki szezonban már az NB I-ben is használni fogják a videobírós rendszert.”

A Nemzeti Sport Online információi szerint ez azonban még nem tekinthető hivatalosnak. Hogy sikerül-e bevezetni a videobírót már a 2020–2021-es idényre, több dologtól is függ, többek között a már említett engedélyek megérkezésétől.

A folyamat alakulásával kapcsolatban megkerestük az MLSZ-t. A szövetség érdeklődésünkre megerősítette, zajlik a munka, részleteket ugyanakkor nem közölt.

Az MLSZ elnöksége továbbra is eltökélt a VAR bevezetésével kapcsolatban. Jelenleg a projekt háttérmunkálatai zajlanak a minél előbbi sikeres bevezetés érdekében” – fogalmazott a szövetség a válaszlevelében.

Bár a videobíró bevezetése a 2020–2021-es idényre még kérdéses, az MLSZ elnöksége a múlt héten több reformról is döntött, így 25 főben maximalizálják majd az NB I-es keretek létszámát, illetve fizetési plafont is bevezetnek. Erről részletesebben itt írtunk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik