I. SZ. 2020.04.09 19:44 Frissítve: 2020.04.10 05:25

NB I: A ZTE lehetetlen helyzetbe kerülhet – Sallói István

A koronavírus-járvány miatt egyelőre teljes a bizonytalanság, hogy mikor is érhetnek véget a labdarúgó-bajnokságok, ha egyáltalán folytatni tudják őket. Épp ezért a FIFA döntése értelmében a klubok szerződést hosszabbíthatnak a játékosaikkal, és az átigazolási időszakot is eltolják, egyelőre határozatlan időpontra. Sallói István, a Zalaegerszeg sportigazgatója amondó, emiatt mindenki veszít.

Sallói István szerint a ZTE rosszul jár a júliusig kitolt bajnoksággal (Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap)

 

„Ezzel nem nyer senki, illetve a szövetségek nyernek nyilvánvalóan, mert be tudjuk fejezni a bajnokságot, ugye az a lényeg, hogy az időbeli korlát, a június 30. – tehát amíg a szerződések szólnak, meg elvileg a szezon szól –, az valamilyen szinten meghosszabbítható legyen” – mondta Sallói István a Digi Sportnak.

„Ez egy jogi lehetőség, hogy meghosszabbítható, de azért ez a határozat így nagyon homályos, hiszen eddig is meg lehetett hosszabbítani. A problémát az jelentheti, ha valamelyik fél nem akarja a szerződést meghosszabbítani, főleg, ha a játékos. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha június 30-án lejár ad abszurdum a keret 80 százalékának a szerződése, de július 15-én kellene befejezni a bajnokságot, akkor, ha a csapat nem tud megegyezni a játékosokkal a fizetésekről, akkor nem tud kiállni a hátralévő mérkőzésekre” – folytatta a sportvezető.

Ezek alapján a játékosok akár sarokba szoríthatják a klubokat a magasabb fizetési igényekkel, ezért dobott be egy másik mentőövet is a FIFA.

„Ebbe kívülről nem lehet beavatkozni, bármennyire is szeretné a nemzetközi szövetség, egyet tud tenni, hogy az átigazolási időszakot egy későbbi időpontban kezdi meg, tehát senki nem tud eligazolni. Tehát akinek június 30-án lejár a szerződése, de nem tud megegyezni a klubjával, ettől ő még július 1-től nem tud eligazolni, tehát anyagilag veszteség éri. Hiszen leghamarabb akkor tud eligazolni, amikor az új szezont megnyitják, tehát például július végén vagy augusztus közepén.”

Egyvalamire viszont lehet, hogy a FIFA-nál sem gondoltak, egy olyan forgatókönyvre, amelybe a Zalaegerszeg is belefuthat.

„Nálunk nagyon speciális a helyzet, mert a keret nyolcvan százalékának lejár a szerződése, tehát ez nagyon nehéz szituáció a számunkra, amit meg kell tudnunk oldani közösen a játékosokkal. Számunkra a legnagyobb problémát az jelenti, hogy júliusra nincsen költségvetésünk, mert az már a következő évre vonatkozna. Tehát a két idény közé beszorulunk, mert ha júliusban kell befejezni a bajnokságot, de a végén kiesünk, akkor a következő évünkben NB II-es költségvetésünk lesz csak. Viszont erre a júliusra, akár augusztusra NB I-es bérkeretet kellene biztosítania a tulajdonosnak, ami lehetetlen kategória. Nagyon-nagyon sok a kérdőjel, ami jelen pillanatban nem tiszta még, hogy hogyan lehet befejezni a bajnokságot. A legideálisabb az lenne, ha június 30-ig le lehetne zárni minden bajnokságot” – mondta Sallói István.

2020.05.27 22:21:47

Labdarúgó NB I L. P. I.

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk.

2020.05.27 18:07:22

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Semmit sem ér, ha nem nyered meg.

2020.05.27 19:32:44

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Újabb hétmérföldes lépést tett a Fradi a bajnoki cím felé; egyre nagyobb bajban az odahaza kikapó Újpest.

2020.05.26 14:32:29

Labdarúgó NB I P. K.

Az Újpest több mint egy év után nyerhetne újra tétmérkőzést a Szusza Ferenc Stadionban.

2020.05.27 09:51:53

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

„A Ferencváros vezetői éppen ilyen támadót kerestek, nekem pedig tényleg ez a specialitásom.”