NB I: a szíve miatt eltiltották a futballtól – 17 évesen debütált

Vágólapra másolva!
2016.02.18. 10:11
null
Pilán Márkónál (balra) szörnyű diagnózisra gyanakodtak (Fotó: Földi Imre)
Pilán Márkó 17 évesen debütált a labdarúgó NB I-ben az előző hétvégén a Ferencváros ellen – pedig egy évvel ezelőtt szörnyű hírt kapott az orvosaitól.

Alig múlt tizenhét, és már rengeteg minden történt vele. A futball miatt Gyuláról Békéscsabára költözött; előfordult, hogy a korosztályos csapatokban egy szezon alatt csaknem harminc gólt szerzett; szívproblémák miatt váratlanul eltiltották az élsporttól; a hétvégén pedig bemutatkozott az élvonalban a Ferencváros elleni hazai bajnokin (0–1).

„Próbáltam nem megilletődötten játszani – mondta a Nemzeti Sportnak Pilán Márkó, a békéscsabaiak fiatal játékosa, akit Zoran Szpisljak az első tavaszi fordulóban a kezdők közé jelölt. – Kifutottam magam, izgalmas volt tapasztalni, hogy az iram mennyivel nagyobb a felnőtteknél. Mindent sokkal gyorsabban kell csinálni, és futni is jóval többet kell. Örülök, hogy éppen a Ferencváros ellen mutatkozhattam be az élvonalban."

Pedig nem sokon múlott, hogy a fiatal futballistának az NB I csupán álom maradjon. Egy évvel ezelőtt az egyik budapesti egészségügyi felmérés közben ijedten néztek össze az orvosok, a terheléses vizsgálat borzasztó eredményt mutatott. Pilán Márkót két kézzel ráncigálták le a futópadról: egy lépést se tovább, mert bármikor bekövetkezhet a katasztrófa!

„Nem volt kellemes megélni, hogy az orvosok a szívem miatt azonnal eltiltottak a futballtól. Szörnyű diagnózisra gyanakodtak, az alaposabb kivizsgálásokig, az eredmények megérkezéséig nem tréningezhettem. De igazából megijedni sem volt időm, néhány nap múlva közölték, vaklárma volt az egész, mehetek vissza a pályára. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy szegény édesapám szívrohamban halt meg, és ezt a kockázati tényezőt sem hagyhatták figyelmen kívül. A lényeg, hogy újra futballozhatok, és már az élvonalban is bemutatkozhattam."

PILÁN MÁRKÓ A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN ELMONDJA AZT IS, MELYIK FRADI-JÁTÉKOSHOZ TUDNÁ HASONLÍTANI A SAJÁT STÍLUSÁT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik