NB I: a PSG-nél is járt, a ZTE-hez szerződött – jönnek a nigériaiak

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2019.12.21. 12:16
null
Meshack edzőmeccsen már gólt is szerzett a ZTE-ben (Fotó: ztefc.hu)
A ZTE FC labdarúgócsapata szerződtette a nigériai Ubochioma Meshackot, akit az ősszel már teszteltek, felkészülési meccsen játszott és gólt is szerzett, viszont a szerződéskötéshez meg kellett várni, hogy betöltse a 18. életévét, ezért nem írt alá korábban. Hamarosan több nigériai fiatal is az NB I-be szerződhet. 

 

Támadó középpályással erősített csapatunk: aláírt a nigériai, már hosszabb ideje együttesünkkel készülőUbochioma Meshack Izuchukwu. Meshack eddig az edzéseken és a felkészülési mérkőzéseken bizonyította, hogy erősítést jelent a ZTE FC számára, s januártól már tétmérkőzéseken is pályára léphet” – írja a ztefc.hu, hozzátéve, hogy a támadó novemberben töltötte be a 18. életévét. Ezt azért fontos megjegyezni, mert a FIFA szabályozása alapján egy másik földrészről, jelen esetben Afrikából 18 éves kor előtt nem lehet Európába igazolni, csak abban az esetben, ha a játékos szülei is költöznek – 18 éves kortól viszont már megszűnik ez a korlátozás.

Korábban a Nemzeti Sport számolt be arról, hogy Nigériában, a magyar konzulátus közreműködésével kialakult egy szakmai kapcsolat, melynek részeként a korábbi válogatott kapus, a már hivatalos FIFA-mérkőzésszervezőként dolgozó Gelei Károly szervezésében Magyarországról szakemberek, klubvezetők és menedzserek látogatnak az afrikai országba, hogy tehetségeket keressenek. A kiválasztás egy tehetségkutató tornán, az úgynevezett Dreamland-Embassy of Hungary Cup nevű rendezvényen történik, melyen helyi akadémiák vesznek részt, és az ott pályára lépő tehetségek között előválasztási joguk van a magyar kluboknak.

A ZTE is ezen a tornán figyelt fel Ubochioma Meshackra, aki korábban, még 16 évesen a francia PSG-nél is járt, de a párizsiak akkor éppen a fent említett FIFA-szabály miatt nem tudták szerződtetni. Meshack az első olyan nigériai játékos, aki a másfél évvel ezelőtt kezdődött magyar-nigériai kapcsolat eredményeként Magyarországra szerződött és bemutatkozhat az NB I-ben.

A Nemzeti Sport Online úgy tudja, több magyar klub utánpótláscsapatainál is vannak már 18 év alatti, nigériai játékosok, akik még nem kaptak szerződést a FIFA-szabály miatt, de itt edzenek, és amint betöltik a 18. életévüket, Meshackhoz hasonlóan szerződést is kaphatnak. Novemberben Fülöp Ferenc menedzser is nyilatkozott arról, miután Nigériában járt, hogy a közeljövőben több játékos is érkezhet az afrikai országból magyar csapatokhoz.

„Nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen szurkolótáborral és ilyen múlttal rendelkező klubhoz igazolhatok – nyilatkozta Meshack a szerződése aláírása után a zalaiak honlapjának. – Az eddig itt töltött idő alatt már megismertem a várost és a csapattársaimat, akikkel nagyon jó közösséget alkotunk. Eddig a lelátóról szurkoltam a fiúknak a bajnokikon, a januári felkészülés kezdetétől viszont én is azért küzdök, hogy kiharcoljam a helyemet a csapatban, hiszen a tavasz folyamán szeretném a pályán meghálálni a szakmai stáb bizalmát, és a játékommal a célok eléréséhez segíteni a Zetét.”

Meshack két és fél évre, 2022 nyaráig írt alá Zalaegerszegen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik