NB I: a két klubnak 750 ezerbe került az Újpest-FTC rangadó

Vágólapra másolva!
2014.04.08. 18:50
A két klubot összesen 750 ezer forintra büntette meg a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága keddi ülésén a pénteken rendezett Újpest–Ferencváros bajnoki rangadó kapcsán.

Az újpesti szurkolók miatt fizethet a klubjuk (Fotó: Hegedüs Gábor)
Az újpesti szurkolók miatt fizethet a klubjuk (Fotó: Hegedüs Gábor)
Az újpesti szurkolók miatt fizethet a klubjuk (Fotó: Hegedüs Gábor)

 

A testület rendezési hiányosságok, pirotechnikai eszközök használata és megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt az Újpestet mint visszaesőt 450 ezer, pirotechnikai eszközök használata és megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt az FTC-t mint visszaesőt 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

Az MLSZ honlapján olvasható indoklás szerint a bírságok közötti különbség oka az, hogy a hazai szektorból több alkalommal használtak pirotechnikai eszközöket, és a megbotránkoztató rigmusok is többször hangzottak el.

„A mérkőzésen mindkét táborból felhangzottak az ellenfelet, valamint a labdarúgókat minősíthetetlen kifejezésekkel illető rigmusok. Mindkét klub fegyelmi vétségét visszaesőként vette számba a bizottság. A büntetések közti különbség oka az, hogy a hazai szektorból több alkalommal használtak pirotechnikai eszközöket, és a megbotránkoztató rigmusok is többször hangzottak el – szól az indoklás. – A Fegyelmi Szabályzat egyértelműen fogalmaz a trágár, megbotránkoztató, mások emberi méltóságát semmibe vevő, rasszista nézőtéri megnyilvánulásokkal kapcsolatban: »Fegyelmi vétséget követ el, aki nagy nyilvánosság előtt az emberi méltóságot az által sérti, hogy mást, vagy másokat a nemzeti, etnikai, faji, vallási vagy a lakosság egyes csoportjaihoz való tartozás miatt becsmérel vagy megaláz. A Fegyelmi Bizottság köteles eljárni azon labdarúgóval vagy sportszakemberrel szemben, aki a labdarúgással összefüggésben bárkit nyilvánosan, súlyosan becsületsértő kifejezésekkel illet, faj, bőrszín, nyelv, vallás, vagy földrajzi hovatartozása miatt.« A rasszista tartalmú megnyilvánulásokat az MLSZ – az UEFA irányelveinek megfelelően – minden esetben súlyosan szankcionálja.”

Szintén pénzbírságot kapott a Debrecen, amiért szurkolói a Győr ellen pirotechnikai eszközöket használtak. A hajdúságiaknak 150 ezer forintot kell fizetniük.

A fegyelmi bizottság ugyanakkor – tárgyalás megtartása után – az FTC-vel szemben a DVSC-Teva elleni mérkőzéssel kapcsolatban kiszabott korábbi 300 ezer forintos pénzbüntetést 250 ezerre mérsékelte.

A 23. fordulóban kiállított játékosok közül a mezőkövesdi Vermes Krisztiánnak és a Puskás Akadémiában futballozó Tóth II Balázsnak két-két, míg a győri Pátkai Máténak egy mérkőzést kell kihagynia.

A Ligakupában történt kihágások miatt a Ferencvárosnak és a Szigetszentmiklósnak egyaránt 100 ezer forintot kell fizetnie, előbbi a szurkolói által kiabált megbotránkoztató rigmusok, utóbbi rendezési hiányosságok miatt bűnhődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik