NB I: a Fradi ellen csak az Újpest nem tud évek óta pontot szerezni

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.10.31. 11:32
A labdarúgó NB I 11. fordulója után fókuszban az idény első Ferencváros–Újpest (3–0) derbije, de szó lesz a Fehérvár, a Kecskemét és a Paks győzelméről is.

A Ferencváros sorozatban 14. alkalommal ünnepelhetett győzelmet az Újpest ellen (Fotó: Török Attila) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!
A Ferencváros sorozatban 14. alkalommal ünnepelhetett győzelmet az Újpest ellen (Fotó: Török Attila) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!
A Ferencváros sorozatban 14. alkalommal ünnepelhetett győzelmet az Újpest ellen (Fotó: Török Attila) – A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ FOLYTATÓDÓ SOROZATAI – FERENCVÁROS–ÚJPEST

Az Újpest legutóbb csaknem nyolc évvel ezelőtt, 2015. december 12-én, a jelenlegi vezetőedző, Nebojsa Vignjevics irányításával tudta bajnokin legyőzni a Ferencvárost, akkor a Groupama Arénában – a magyar csapatok közül elsőként – a szenegáli Mbaye Diagne szöglet utáni fejes góljával nyert 1–0-ra az új Üllői úti stadionban. Azóta az NB I-ben a vasárnapi volt a 23. derbi a két csapat között és a 18. FTC-siker 5 döntetlen mellett.

Az Újpest legutóbb 2019 februárjában szerzett pontot az FTC ellen (1–1), azóta a vasárnapi volt sorozatban a 14. derbi, amit a zöld-fehérek nyertek. A Ferencváros így már csak egy győzelemre van a leghosszabb győzelmi szériától az Újpest elleni rangadók történetében: 1905 és 1916 között ugyanis egymás után 15-ször verte meg riválisát, a sorozat 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban tudtak bajnokit nyerni az FTC otthonában is (1:3).

A Ferencváros a 3–0-s győzelemmel ráadásul sorozatban negyedszer nyert úgy az Újpest ellen, hogy legalább három gólt szerez: a tavaly szeptemberi, 6–0-s idegenbeli győzelemmel indult a széria, majd egy 3–1-es és egy 3–2-es sikerrel folytatódott.

A teljes NB I-es mezőnyben is az Újpest ellen a leghosszabb a Fradi győzelmi szériája. Végignézve a csapatokat, a jelenlegi mezőnyben egyetlen olyan sincs, amelyik 2021 óta legalább egyszer ne verte volna meg az FTC-t (igaz, a Fehérvárnak ez csak a Magyar Kupában jött össze a jelzett időszakban, de pontot azért többször is szereztek a piros-kékek). Még az előző két idényt a másodosztályban töltő Diósgyőrnek is volt győzelme a Fradi ellen 2021 januárjában, miközben az Újpest most már lassan öt éve pontot sem tudott szerezni a zöld-fehérekkel szemben. Mire a két csapat legközelebb újra találkozik márciusban, már meg is lesz az öt év. P. K.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ PARÁDÉJA – FEHÉRVÁR FC

Váratlanul könnyen, 4–0-ra legyőzte a Fehérvár FC a Diósgyőrt, ezzel a 11. forduló legnagyobb különbségű győzelmét érte el.

„Nem számítottunk mi sem négy nullás sikerre, mert a Diósgyőr nagyon jó csapatnak mutatkozott eddig a bajnokságban, és a pályán is azt tapasztaltam, hogy igencsak erős – mondta lapunknak Katona Mátyás, a fehérváriak középpályása. – Nyilván a végére nagy különbség alakult ki, de valójában ki-ki meccs volt ez, talán mi élesebbek voltunk a végén, és hozzá tudtunk tenni még két gólt az addigi kettőhöz. Ám ekkora különbség talán nincs a két csapat között. Azt gondolom, a diósgyőriek mindkét kiállítása jogos volt, Farkas Dániel és Szatmári Csaba is sárga lap birtokában lépett durván oda játékosainknak. De szerintem ez nem befolyásolta döntően a mérkőzés kimenetelét, mint például az MTK ellen, amikor már az első félidőben kettős emberelőnybe kerültünk, ezúttal már kettő nullára vezettünk, amikor az első játékosukat kiállították.”

A piros-kékek így javítottak a Debrecentől elszenvedett 3–1-es vereség után.

„Sokat tanultunk abból a mérkőzésből, főleg a védekezésünk javult, csapatszinten a Loki ellen elég rosszul védekeztünk. Ezúttal viszont a pálya minden részén jó teljesítményt nyújtottunk.”

Katona Mátyás két gólban is fontos szerepet vállalt a Diósgyőr ellen: a másodiknál az ő lövése után pattant ki a labda Artem Odincovról, a diósgyőriek kapusáról a gólt jegyző Kenan Kodro elé, a harmadiknál pedig gólpasszt adott Lirim M. Kastratinak.

„Elégedett vagyok a teljesítményemmel ezen a mérkőzésen, de azt gondolom, mindenki az lehet a csapatból – folytatta a 23 esztendős középpályás. – Sokat futottunk, kijavítottuk egymás hibáit, igazi csapatnak néztünk ki. Ezt a teljesítményt várom el magunktól a folytatásban is.” B. Z.

A FORULÓ ÖRÖME – MEZEI SZABOLCS

Fordított leosztás: az idény kezdete óta azt szokhattuk meg, hogy Mezei Szabolcs tömi labdával az elöl játszókat, így Böde Dánielt is, ám a Paks Kisvárda Master Good elleni hazai pályán megnyert bajnokiján (3–1) a paksiak 37 éves csatára szolgálta ki a nyáron szerződtetett középpályást, gólpasszt adott neki a 80. percben.

„Edzésen időnként előfordul, hogy ő hoz engem helyzetbe, de a szerepkörünkből adódóan az a jellemző, hogy az én passzommal kerül a kapu elé – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Mezei Szabolcs, a tolnaiak 23 éves középpályása. – Meccsről meccs­re nagyobb közöttünk az összhang, jól megértjük egymást a pályán, ám természetesen még van mit csiszolni az összjátékunkon. Miután betaláltam a kisvárdai kapuba, jó volt látni, hogy ő is örült a gólomnak.”

„Ebben az idényben kilenc bajnokin kétszer találtam be és négy gólpasszt adtam – éppen olyan mutatóim vannak, mint ami pályafutásom első 51 NB I-es mérkőzése után szerepelt a nevem mellett. Nem kezdtem még ilyen jól évadot, örülök neki. A társak rengeteget segítettek, hogy könnyen beilleszkedjek, de az is hozzátesz a játékomhoz, hogy élvezem a szakmai stáb bizalmát. Támadóbb felfogásban játszunk, közelebb vagyok az ellenfél kapujához, mint korábban bármikor, ezért is van sok lehetőségem. Persze védekező középpályásként nem a gólszerzés az elsődleges feladatom, ám elvárom magamtól, hogy néhányat szerezzek. Jó, ha a csapatban nem csak egy-két játékostól várható, hogy villanjon, hosszú távon ugyanis nem kifizetődő, ha csak néhányan gólérzékenyek. Ragyogó formában vagyunk, a Ferencváros elleni nagyobb különbségű vereség után szemléletet váltottunk, s úgy tűnik, ez kifizetődik, valami ugyanis összeállt. Szeretnénk folytatni a sorozatunkat, a hét végén korábbi klubomat, az MTK-t is le akarjuk győzni.” B. L.

A FORDULÓ CSELSOROZATA – SZŰCS KORNÉL

Magyar pályán ritkán látható cselsorozatba kezdett a KTE–ZTE FC bajnoki mérkőzés 43. percében Szűcs Kornél, a kecskemétiek jobb oldali védője.

Az oldalvonal és vendégek tizenhatosa közötti területen kapott labdát, gondolt egyet, előbb testcsellel becsapta Bedi Bencét, majd megkerülős csellel elvitte a labdát Kovács Barnabás mellett. Ezután a rátámadó Csóka Dániel eszén járt túl, majd – már az öt és feles vonala előtt – kizárta a szerelés lehetőségéből az észbe kapó Bedi Bencét, s az útjába eső Olekszandr Szafranovot játszotta át. Közvetlen a kapu előtt Evangelu Sztefanov sem maradt ki a kicselezett labdarúgók sorából. A kecskeméti futballista a gólvonal előtt Dombó Dáviddal találta magát szembe, a kapus elleni utolsó, s egyben legfontosabb trükkre már nem jutott hely, az egerszegiek egyese bravúrral védett.



„A mérkőzés után természetesen visszanéztük a jelenetet – mondta lapunknak a KTE Diósgyőrből szerződtetett 22 éves védője. – Korábban középső védőt játszottam, abban a pozícióban azonban egy csel után passzolni kell, tizenhat évesen előbbre kerültem a középpályára, s ott tanultam meg igazán fordulni, trükközni. Amióta a sérült Nagy Krisztián posztján futballozom a jobb oldalon, időnként, ha a helyzet engedi, kockáztatok. Így volt ez a ZTE elleni meccs első félidejének végén is, amikor betörtem a tizenhatoson belülre. Nem számoltam, hány játékoson jutottam túl, ennek ellenére jó érzés volt, hogy sikerült a cselsorozat, az lett volna a hab a tortán, ha góllal fejezem be az akciót, ám Dombó Dávid kifogott rajtam, védte a közeli lövést. Az a fontos, hogy magabiztosan nyertünk, abban pedig biztos vagyok, hogy lesz még alkalom cselezni, de remélem, gólt is szerzek egy-egy ilyen akció végén.” V. GY.

NB I, 2023–2024, 11. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Október 28., szombat
Kecskemét–ZTE 3–1
Kecskemét,Széktói StadionRúsz Márton
2487
Fehérvár–Diósgyőri 4–0
Székesfehérvár,Sóstói StadionBognár Tamás
3096
Puskás Akadémia–DVSC 1–1
Felcsút, Pancho ArénaPintér Csaba
1721
Október 29., vasárnap
Mezőkövesd–MTK 1–0Mezőkövesd,Városi StadionAndó-Szabó Sándor
1791
Paks–Kisvárda 3–1
Paks, Paksi FC Stadion
Káprály Mihály 2078
Ferencváros–Újpest 3–0Budapest,Groupama ArénaKarakó Ferenc20 357
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 10 8 1 1 33–12 +21 25
2. Paksi FC 11 7 3 1 23–13 +10 24
3. Újpest FC 11 6 2 3 20–20 0 20
4. Puskás Akadémia 11 5 4 2 20–15 +5 19
5. Debreceni VSC 11 5 2 4 19–16 +3 17
6. Diósgyőri VTK 11 5 1 5 18–17 +1 16
7. Fehérvár FC 11 4 2 5 22–19 +3 14
8. MTK Budapest 11 4 2 5 11–20 –9 14
9. Kecskeméti TE 11 4 1 6 16–18 –2 13
10. Zalaegerszegi TE 11 2 2 7 15–28 –13 8
11. Mezőkövesd 10 2 1 7 11–19 –8 7
12. Kisvárda 11 2 1 8 10–21 –11 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik