NB I: A fiúk nagyszerű erőállapotban tértek vissza – Hornyák Zsolt

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.05.13. 10:58
null
Hornyák Zsolt azért imádkozik, hogy ősszel már nézőkkel teli lelátók előtt küzdhessenek (Fotó: Földi Imre)
A Puskás Akadémia vezetőedzője azért imádkozik, hogy ősszel már nézőkkel teli lelátók előtt küzdhessenek, miközben abban is bízik, hogy a csapat látványos támadófutballja jó eredményekkel párosul. 

– Mezőkövesden játszotta legutóbbi bajnokiját a csapat, két és fél hét múlva újabb rangadó, a Ferencváros elleni következik. Nagyon várja már, hogy újra tétmeccset játsszon a csapata?
– Természetesen mindnyájan nagyon várjuk, hogy újra pályára léphessünk, hiszen hosszú volt a magunk mögött hagyott időszak – felelte Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője. – Szeretnénk megelőzni a Mezőkövesdet, ebben nagyon fontos szerepe lehet a Ferencváros elleni találkozónak.

– Mennyire viselte nehezen azt az időszakot, amikor a kerettagok csak egyéni edzésmunkát végezhettek?
– Őszintén megmondva, nem viseltem nehezen, ugyanis attól a pillanattól fogva, hogy lefújták a bajnokságot, a csapat példásan készült. Ha nem is voltak a szemünk előtt a fiúk, a modern eszközöknek köszönhetően mindenki munkáját nyomon tudtuk követni, és ez alapján azt mondhatom, mindenki lelkiismeretesen, legjobb tudása szerint teljesítette az előírt edzésprogramot. Ez is igazolta, bízhatok a játékosaimban akkor is, ha nem látom, mit csinálnak. Az elvégzett munka gyakorlatilag a téli felkészüléssel volt egyenértékű, úgyhogy pozitív érzésekkel várom a folytatást – ismét hangsúlyozom, leginkább azért, mert a csapat minden egyes tagja hozzáállásból jelesre vizsgázott, bizonyították, hogy profi szemléletű labdarúgók.

– Mennyi idő jutott azokban a napokban a családjára, ha nem volt velük, mennyire viselte nehezen a hiányukat?
– Az első három hét volt a legnehezebb, hiszen nem lehettek mellettem, de fel kellett dolgoznom, hiszen a szigorú előírások ránk is vonatkoznak. Egyébként a csapat ilyen szempontból is példaértékűen viselkedett, mondhatom, mindenki mindent megtett szerettei és egymás védelméért.

– A kényszerleállás utáni első edzésen mit tapasztalt: milyen állapotban tértek vissza a labdarúgók?
– Mi gyakorlatilag nem pihentünk, az erőnléti edzőnkkel, Egon Kunzmannal olyan programot állítottunk össze, amely megfelel egy idény eleji felkészülésnek. A tervünk bevált, a fiúk nagyszerű erőállapotban tértek vissza, így nem jelentett problémát a folytatás.

– Nyilván mindenki abban bízik, nem lesz probléma, és ha csak zárt kapuk mögött is, de be lehet fejezni az idényt. Mi történik akkor, ha valahol esetleg többen is megbetegszenek?
– Nagyon nehéz ez a kérdés. Nem tudom, mennyi a valóságalapja, de úgy hallottam, Csehországban tesztelés nélkül vágnak neki a bajnoki hajrának, így ha valaki megbetegszik, az egész csapat karanténba kerülhet – ez nem jó megoldás, hiszen veszélyeztetheti a bajnokság befejezését és mások egészségét. Mi rendszeres és szigorú szűrővizsgálatokat végzünk, senki sem beteg közülünk, és remélem, a jövőben is ki tudjuk védeni a fertőzést. Ez persze csak akkor sikerülhet, ha továbbra is vigyázunk egymásra, és az eddigiekhez hasonlóan minimálisra redukáljuk az érintkezést másokkal.

– Hat pont hátrányban vannak a Mezőkövesddel szemben a dobogóért vívott harcban. Mennyi esélyt lát az előzésre?
– Amennyiben így folytatjuk a munkát, illetve ha a Ferencváros ellen is jó eredményt érünk el, és a továbbiakban is hozzuk magunkat, akkor sikerülhet. Persze ez nemcsak rajtunk múlik, hiszen a kövesdiek, illetve a többi csapat eredményeinek alakulása is befolyásolja a sorsunkat. Nyolc mérkőzés alatt nagyon sok minden történhet, ám derűlátó vagyok, mert tudom, milyen munkát végeztünk az elmúlt hetekben, és azt is látom, milyen állapotban van az együttes egy hét közös edzés után.

– Tavasszal egyetlen vereséget szenvedett el a csapat, ám kilenc bajnokiból ötször is döntetlenre végzett – ezért is került lépéshátrányba a dobogóért zajló küzdelemben. A folytatásban milyen Puskás Akadémiát láthatunk a pályán?
– Jelen állás szerint jót! A filozófiánkon nem változtatunk, továbbra is látványos támadófutballt akarunk játszani – természetesen minél jobb eredményekkel. A dobogóra pályázunk, ezért a vereségek vagy a döntetlenek nem férnek bele, ezzel mindenkinek tisztában kell lennie. Valóban sokszor játszottunk úgy döntetlent, illetve veszítettünk, hogy minden esélyünk megvolt a sikerre, ám nem használtuk ki a helyzeteinket, vagy éppen könnyű gólokat ajándékoztunk az ellenfélnek. Ezen változtatnunk kell, és ha sikerül, meglehet az európai kupaindulást jelentő harmadik hely.

– Belegondolt, milyen lesz nyolcszor is zárt kapus találkozón ülni a kispadon?
– Őszintén megmondom, ez egy rémálom, és úgy gondolom, nem csak nekem. Ilyen helyzetbe még soha életünkben nem kerültünk, nagyon nehéz rá reagálni, de ez az egyetlen megoldás arra, hogy a bajnokság a pályán dőljön el. Nem a futballhoz illő lesz az atmoszféra, de figyelembe kell venni, az egész emberiség krízishelyzetben van a járvány miatt, így örülhetünk, ha le tudjuk játszani ezt a nyolc mérkőzést, és sikeresen be tudjuk fejezni a szezont.

– A listavezető Fradit pályaválasztóként négy egyre legyőzték, a Groupama Arénában pedig nagyon jó meccsen 2–2-es döntetlent játszottak ellene. Mit remél a május harmincegyedikén sorra kerülő rangadótól?
– Különös mérkőzés lesz, hiszen a várt telt ház helyett üres lelátók előtt futballozunk majd, ezegyik csapatnak sem jó. A Ferencváros jó csapat, ez tény, de úgy készülünk az összecsapásra, hogy ne valljunk szégyent, és hasonlóan jó játékot és jó eredményt produkáljunk, mint az előző két meccsünkön. Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, ki az ellenfél, ennek megfelelő mentalitással fogunk küzdeni, és remélem, a mi sikerünkkel végződik a mérkőzés.

– Nyilván senki sem lát a jövőbe, de mire számít, az élet mikor áll vissza a megszokott kerékvágásba?
– Az utóbbi idők történései mindenkinek megmutatták, be kell tartani a szabályokat, jobban oda kell figyelnünk az egészségünkre és egymásra, mint ezelőtt. A magam részéről azért imádkozom, hogy ősszel már nézőkkel teli lelátók előtt futballozhassunk, hiszen ez azt jelentené, hogy az egészségünk rendben van, legyőztük a járványt.

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 23 16 5 2 44–19 +25 53
2. Mol Fehérvár FC 25 15 5 5 47–23 +24 50
3. Mezőkövesd Zsóry FC 25 13 6 6 37–21 +16 45
4. Puskás Akadémia FC 25 10 9 6 39–31 +8 39
5. Diósgyőri VTK 25 11 4 10 35–33 +2 37
6. Budapest Honvéd 25 9 7 9 25–32 –7 34
7. Kisvárda 25 9 4 12 35–36 –1 31
8. Debreceni VSC 24 9 3 12 36–44 –8 30
9. Újpest FC 24 8 5 11 31–37 –6 29
10. Paksi FC 25 8 4 13 30–42 –12 28
11. Zalaegerszegi TE FC 25 7 7 11 34–37 –3 28
12. Kaposvári Rákóczi FC 25 3 1 21 19–57 –38 10

26. FORDULÓ
Május 29., péntek

20.00: Kaposvár–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Május 30., szombat
16.55:
Kisvárda–Újpest (Tv: M4 Sport)
19.00: Diósgyőr–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
21.05: Paks–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)
Május 31., vasárnap
18.55: Bp. Honvéd–Debrecen (Tv: M4 Sport)
21.05: Puskás Akadémia–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik