NB I: 285 gólt szerző támadó a Puskás Akadémiában

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.08.02. 10:38
null
Pályán a jövő? A pécsi Márkvárt Dávid (balra) és a felcsúti Sallai Roland (jobbra) is a magyar futball nagy ígéretének számít (Fotó: puskasakademia.hu/Takács József)
A Puskás Akadémia labdarúgócsapatában tegnap a PMFC elleni bajnokin debütált az NB I-ben a honi futball egyik ígéretének tartott, 17 esztendős Sallai Roland, aki a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) versenyrendszerében 2008 óta a különböző korosztályos bajnokságokban összesen 285 gólt jegyzett.

Sallai Roland tehetségére már két évvel ezelőtt, az U15-ös csapatok klub-vb-jének beillő Nike Premier-kupa európai, lódzi döntőjén felfigyelhettünk, amelyre a Nemzeti Sport Online is elkísérte a hazánkat képviselő, a húszas mezőnyben 12. helyen végző Puskás Akadémiát.

A támadó középpályásként szereplő Sallai azon a tornán is szerzett gólt, akárcsak az U13-tól kezdve minden korosztály bajnokságában. Eddig összesen 285 találatot jegyzett a MLSZ versenyrendszerében.

Még gyerekként – Sallai (jobbra) és az azóta szintén NB I-es Óvári 
a lódzi torna után (Fotó: facebook.com)
Még gyerekként – Sallai (jobbra) és az azóta szintén NB I-es Óvári a lódzi torna után (Fotó: facebook.com)

A legtermékenyebb időszaka, mint ahogy az általában a fiatalok esetében lenni szokott, még 13 éves kora környékén volt, amikor az U13-as bajnokságban a 2008–2009-es idényben 110 gólt ért el (még nem teljes nagy pályán).

A gólgyártással az azt követő szezonokban sem állt le, persze a mennyiség azért már csökkent. 42 és 37 gólos idénye is volt, legutóbb pedig, a 2013–2014-es idényben az U17-es I. osztályban 24 meccsen 29-szer volt eredményes. Mindezt úgy, hogy nem egy kimondottan befejező játékosról van szó, sokkal inkább előkészítő, irányító szerepkörben játszik.

Az U17-es válogatott Sallai a Pécs ellen a 70. percben csereként lépett pályára Makrai Gábor helyett, és a 82. percben volt is egy remek ütempassza, amiből Lencse László gólhelyzetbe került, de Gőcze Gergő védeni tudott.

Roland édesapja, Sallai Tibor a Siófok játékosaként szerepelt az NB I-ben, nagybátyja, Sallai Sándor pedig a Honvéddal nyert több bajnokságot annak idején, sőt az 1982-es és az 1986-os világbajnokságon is ott volt a magyar válogatottal. A többnyire támadó középpályásként vagy elmozgó ékként szereplő ifjú Sallai 13 éves kora óta tartozik a felcsútiakhoz. Tajti József, az akadémia szakmai igazgatója szerint intelligens, mindkét lábával ügyes futballistáról van szó, akinek kiváló a helyzetfelismerése. A felnőttek között az előző szezonban a Ligakupában egyszer csereként már pályára léphetett Benczés Miklós együttesében.

A támadó nem mellesleg a félpályás emelések mestere, a videomegosztókon két, egyaránt a felezővonal környékéről szerzett gólt is találhatunk tőle.

Sallai Roland hatalmas gólja a Panathinaikosz ellen

A jövőjét illetően jóslatokba nem bocsátkoznánk, hiszen még csak most jön számára az igazi mély víz, de jó látni, hogy a két éve Lengyelországban még „csak” ügyes lurkónak számító (igaz, már akkor a PFLA egyik vezére volt a pályán) játékos mára NB I-es labdarúgóvá érett. Akárcsak a Lódzban szintén szereplő, az élvonalban a legutóbbi szezonban, a DVSC ellen bemutatkozó Óvári Zsolt.

Sallai játéka egyébként már akkor szemet szúrt külföldi megfigyelőknek is, és úgy tudjuk, azóta is figyelemmel kísérik a fejlődését, immár a magyar első osztályban.

Sallai a Győrnek is betalált

NB I, 2. FORDULÓ
Időpont
Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Augusztus 1., péntek
19.00
Puskás Akadémia FC–Pécsi MFC 2–2
Solymosi Péter
20.30
MTK Budapest–Debreceni VSC 1–0
Iványi Zoltán
Augusztus 2., szombat
16.30
Videoton FC–Dunaújváros PASE (Tv: M1)
Bognár Tamás
18.30
Nyíregyháza Spartacus–MVM-Paksi FC (Tv: Sport1)
Szabó Zsolt
20.30
Kecskeméti TE–Szombathelyi Haladás
Farkas Ádám
Augusztus 3., vasárnap
16.30
Lombard Pápa–Ferencváros (Tv: M1)
Fábián Mihály
18.30
Győri ETO FC–Budapest Honvéd (Tv: Sport2)
Németh Ádám
20.30
Újpest FC–Diósgyőri VTK (Tv: Sport2)
Vad II István
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik