A magyar futball jövőjét is jelenthetik - a PFLA tehetségei

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2012.05.07. 18:17
null
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!<br />(Fotó: Szabó Miklós)
Címkék
A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) U15-ös korosztálya 12. helyen végzett a Nike Premier Kupa európai döntőjében, Lódzban. A csapat két meghatározó játékosával, Kertai Dániellel és Óvári Zsolttal, valamint Fóris Róbert vezetőedzővel a torna tapasztalatairól, a csapat lehetséges jövőjéről beszélgettünk.

 

NSO-VÉLEMÉNY: HALLUNK MÉG RÓLUK (?)

A torna szakmai tapasztalatainak összegzését kezdjük egy érdekességgel: megtudtunk a torna alatt, hogy a Puskás Akadémián minden korosztály számára előírás a 4-3-3-as játékrendszer – ebben a hadrendben futballozik az akadémia felnőtt partnerklubja, a Videoton is –, amit azzal indokolnak a szakemberek, hogy a gyerekek számára könnyen tanulható, és menet közben számos variációs lehetőséget rejt magában. A Premier-kupán szereplő U15-ös csapat kvalitásaihoz tökéletesen illett ez a formáció, ami támadásban nagy teret adott a fürge szélsőknek, Damásdi Alexnek és Óvári Zsoltnak, védekezésben viszont a középpályások bevonásával egy élő fal alakult ki a PFLA kapuja előtt.

 

Más kérdés, hogy elöl igazából csak a bal oldalon futballozó Óvári játéka hordozta magában az állandó gólveszélyt. A többiek még csak lövésre se nagyon vállalkoztak, hiányzott a kreativitás, a kellő vagányság a támadószekcióból. Elöl egyszerűen szűkösnek bizonyult a keret, amihez az is hozzájárult, hogy a csapat centere, Péter Bence sérülten játszotta végig a tornát, amelynek második felére fizikálisan elfáradt az együttes, és több egyéb sérülés miatt az utolsó három meccsre már nem tudott felpörögni.

 

Ennek ellenére a Csonka Bonifác, Kertai Dániel védőpáros által dirigált hátsó szekció mindenképpen dicséretet érdemel, mert minden meccsen nagy nyomás alatt futballozott, és ahhoz képest csak elvétve hibázott. Kertai egyértelműen a levegő ura volt, játéka értékét növeli, hogy a Bröndby ellen még egy gólt is szerzett szabadrúgásból. Az említettekről, illetve a számos bravúrt bemutató, tizenegyest is hárító Boros Renátó kapusról biztosan hallunk még a jövőben, ha nem reked meg a fejlődésük.

 

PÓR KÁROLY

A PFLA az első három csoportmeccséből kettőt megnyert a kétszer húszperces összecsapásokból a Nike Premier Kupán, ezt követően viszont 1–0-s vezetésről kikapott a Zürichtől. Az a találkozó – illetve az a pillanat, amikor a meccsen Sallai Roland sérülése miatt átmenetileg emberhátrányba került a csapat – fordulópontnak bizonyult, mert ezután még kétszer kikapott a csapat, így végül a 12. helyen zárt a húszfős mezőnyben.

„Alapvetően a tisztes helytállás volt a célunk, ám az első nap után megcsillant a nyolc közé jutás lehetősége. Ehhez azt a Zürichet kellett volna megverni, amelyik csapat később a harmadik helyig menetelt, és a svájciaktól választották meg a torna legjobb játékosát is. Nem sikerült, és ez a meccs túl nagy terheket rótt ránk, ugyanis többen megsérültek, és fizikálisan is sokat kivett a csapatból, a folytatásban pedig már nem tudtunk felpörögni” – értékelt a Nemzeti Sport Online kérdésére Fóris Róbert vezetőedző.

„Alapvetően az erőnlét volt a döntő, a vesztes meccseinken fizikai fölényben voltak az ellenfeleink. Ez pedig azért van, mert a korosztályos bajnokságban, amelyben hétről-hétre játszunk, három-négy olyan erősségű csapat van, mint amilyen játékerőt Lódzban szinte az összes ellenfél képviselt. Ha itthon is minden fordulóban ilyen szintű gárdákkal találkoznánk, akkor mi is jobban fel tudnánk venni azt az iramot, amit ezek a találkozók megkövetelnek. A fiúkkal elégedett vagyok, mert mindenki maximálisan odatette magát, ezért is fáradtak el nagyon a torna második felére. A tizenkettedik hellyel úgy érzem, hogy a helyünkre kerültünk” – összegzett a szakember, aki a jövőről is beszélt.

„A gyerekek fejlődése érdekében nyáron két korosztály összevonásából alakítjuk majd ki azt a keretet, amely aztán az U17-es bajnokságban szereplő keretünket adja majd. Ezt a mostani U15-ös csapatot a jelenlegi U16-osokkal vonjuk össze, akik tavaly negyedik helyen végeztek a Nike Premier Kupa európai döntőjében. Ez az összevonás vízválasztó lesz több gyereknek, mert akik nem kerülnek be a keretbe, azok az akadémiáról a partner csapatainkhoz kerülnek. A távolabbi jövőt illetően úgy gondolom, hogy a jelenlegi három mellett, legalább még négy-öt tehetségünk eljuthat néhány éven belül a korosztályos válogatottságig. Eddig a középpályás Sallai Roland és a két kapusunk, Boros Renátó és Tóth Balázs jutott el a válogatott kerettagságig. A legfontosabb azonban az, hogy 18-19 éves korukra jussanak el minél többen az utánpótlás válogatottig, mert az az időszak már kiemelkedően fontos a további pályafutásuk szempontjából” – nyilatkozta Fóris.

A torna tapasztalatairól a gárda két meghatározó játékosával, a magyarországi selejtezőben gólkirályi címig jutó, és Lódzban is nagyon veszélyesen futballozó Óvári Zsolttal és a védelem oszlopával, Kertai Dániellel is beszélgettünk.

„Az első napon úgy érzem, jól ment a játék, sikerült két gólt is szereznem, de utána én is elfáradtam, ugyanis teljesen más iramot kívántak meg ezek a meccsek, mint amikhez otthon hozzászoktunk. A hosszú távú jövőmet illetően az az álmom, hogy egyszer Németországban futballozhassak, mert németül tanulok, és a Bundesliga hatalmas lehetőség lenne. Viszont tisztában vagyok azzal, hogy sokat kell még fejlődnöm” – vélte a több poszton is bevethető Óvári, aki a legjobban a szélen szeret futballozni, támadóként.

A PFLA egyik legjobbja a belső védő Kertai Dániel volt, aki egy játékosmegfigyelő noteszába is bekerült a lengyelországi tornán. A megfigyelő úgy vélte, néhány év múlva már a Chelsea-ben vagy a Tottenhamben fog játszani, mert stílusa alapján a Premier League meghatározó csapatainál is helyt állhat. Feltéve persze, ha nem reked meg a fejlődése.

„Örülök, ha mások is úgy látták, hogy jól ment a játék, de én nem gondolkodok ennyire előre. Most csak az foglalkoztat, hogy a nyári korosztály-összevonás után is az akadémián futballozhassak. Persze egyszer majd szeretnék külföldön is játszani, azonban most az az elsődleges célom, hogy itt maradhassak, aztán pedig néhány éven belül jó lenne bemutatkozni az NB I-ben” – mondta a játékosmegfigyelő véleménye kapcsán a 14 éves, 180 centi magas Kertai, aki azzal is tisztában van, mik az erényei és miben kellene még fejlődnie.

„A fejjátékomat tartom az egyik erősségemnek, illetve a fontos szereléseimet, becsúszásaimat, viszont nagyon sokat kell még előrelépnem technikailag és fizikailag is” – fogalmazott Kertai.

A PFLA LÓDZI KERETE
Kapusok: Boros Renátó, Tóth Balázs
Mezőnyjátékosok: Ayrton de Oliveira, Csonka Bonifác, Damásdi Alex, Gőbölös Norbert, Holló Balázs, László Noel, Jónás Szabolcs, Kertai Dániel, Óvári Zsolt, Pajor Márk István, Péter Bence, Sallai Roland, Terplán Zoltán, Varga Márkó.

 

NIKE PREMIER KUPA, EURÓPAI DÖNTŐ, A PFLA EREDMÉNYEI
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
PFLA–AIK (svéd) 1–0
Gólszerző: Óvári
Sporting (portugál)–PFLA 1–0
PFLA–Bröndby (dán) 3–0
G: Kertai, Sallai Óvári
Zürich (svájci)–PFLA 2–1
A magyar csapat gólszerzője: Sallai (11-esből)
9–12. HELYÉRT
Genk (belga)–PFLA 3–0
11. HELYÉRT
HJK Helsink (finn)–PFLA 1–0

 

 

A TORNA VÉGEREDMÉNYE
1. Bursaspor (török)
2. Dinamo Zagreb (horvát)
3. Zürich (svájci)
4. Sporting (portugál)
5. Austria Wien (osztrák)
6. Teplice (cseh)
7. PSV (holland)
8. Konopolev (orosz)
9. Beitar Netanja (izareli)
10. Genk (belga)
11. HJK Helsinki (finn)
12. Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia
13. Zilina (szlovákiai)
14. Lódz (lengyel)
15. Bröndby (dán)
16. Borac Banja Luka (bosnyák)
17. AIK (svéd)
18. Kranj (szlovén)
19. Viking (norvég)
20. Stal Mielec (lengyel)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik