MTK: Ugyanúgy büntessék a bírókat, mint minket - Torghelle

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.27. 15:30
Torghelle Sándor, a labdarúgó NB I-ben szereplő MTK csatára szerint nem bűnhődik egyformán a játékvezető és a futballista, ha megengedhetetlen stílusban beszél a pályán.

Az MTK támadója a DVTK-tól elszenvedett vereség után (0–2) Facebook-oldalán tette szóvá, hogy méltatlannak találta Szabó Zsolt beszédstílusát. Facebook-oldalán tette szóvá, hogy méltatlannak találta Szabó Zsolt beszédstílusát.

„Felháborító, ahogy Szabó Zsolt játékvezető viselkedett – írta. – Tudom, hogy nem vagyok a bírók kedvence, van, hogy vitatkozom, de így eddig nem beszélt velem játékvezető. Nem a munkáját minősítem, hanem a stílust, amit megengedett. »Takarodjon innen!« – ilyen és ehhez hasonló dolgokat mondott nekem. Ezt kikérem magamnak!”

Szerdán az érintett már higgadtan elevenítette fel a bajnokin történteket.

„A középpályán történt valami, s az egész csapat reklamálni kezdett Szabó Zsoltnál – emlékezett a 32 éves játékos. – Mondom, úgy dereng, egy emberként fejeztük ki a nemtetszésünket, amikor a játékvezető egyszer csak odaszólt. A Facebook-oldalamon leírtam, többek között mit s milyen hangnemben mondott. Nem szeretném részletezni. Akkor nagyon idegesített a viselkedése, most már nem különösebben izgat.”

Arról azonban szó sincs, hogy Torghelle Sándor zokon vette a bírói rendre utasítást.

Sétára is buzdított

A szombati eset kapcsán maga Torghelle Sándor volt, aki szóba hozta két évvel ezelőtti összezördülését Fábián Mihály játékvezetővel.

A jelentés szerint a csatár hevesen reagált sárga lapjára, ezért megjegyzésére pirosat is kapott. Ekkor azt tudakolta a bírótól, milyen önálló nemi aktusra készül, ha hazamegy, levonulás közben pedig Farkas Ádám negyedik játékvezetőnek vetette oda: „Menjetek a Váci utcán kézen fogva!”

Három mérkőzésre tiltották el.

„Nem vagyok ijedős fajta, egy anyámasszony katonája. Engem sem kell félteni. Van, hogy az ember a meccs hevében megfeledkezik magáról. Hogyha azonban én minősíthetetlen stílusban odaszólok a játékvezetőnek, akkor – teljes joggal – eltiltanak, és ücsöröghetek a lelátón. Vajon a bírókat is megbüntetnék hasonlóért? Nem hinném. Ezért hivatalos bejelentést nem is tettem, részemről lezártnak tekintem az ügyet. Az internetes bejegyzés amolyan figyelemfelkeltő céllal született, mert szerintem ez esetben sérül az egyenlő elbírálás elve.”

Kétségkívül különös, már-már zavarba ejtő, hogy épp Torghelle Sándor sérelmezi a szitokáradatot. A jelenség ugyanakkor, amelyre rámutatott, csakugyan létezhet. Korábban több labdarúgó nehezményezte például, hogy Kassai Viktor (is) felettébb fölényeskedő hangnemet üt meg másokkal szemben a pályán.

„Elismerem, nem könnyű a játékvezetők dolga. Igyekeznek kézben tartani a játékot, kordában kell tartaniuk a labdarúgókat, a kispadon ülőket. Meg akarják mutatni, hogy ők a főnökök. Sokszor viszont nincs eszközük vagy tekintélyük hozzá. Szerintem egy játékvezető nem viselkedhet úgy, mint Szabó Zsolt. Hiszen így milyen alapon várja el a játékosoktól, hogy partnerek legyenek, s ne szitkozódjanak? Erre akartam csak rávilágítani, nem hiszem, hogy bármilyen hátrányom származhat a bejegyzésemből. Bár ki tudja?! Eddig sem tartoztam a bírók kedvencei közé.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik