MTI/NSO 2016.10.13 21:54 Frissítve: 2016.10.13 23:12

MTK: portugál góllal indult, döntetlen a stadionavatón

Az MTK 2–2-es döntetlent játszott a többnyire egészen fiatal labdarúgókkal felálló portugál Sporting CP-vel az Új Hidegkuti Nándor Stadion avatómérkőzésén csütörtök este. Az 5000 néző befogadására alkalmas aréna nem telt meg teljesen az ünnepi alkalomra.

Meccshangulat az Új Hidegkuti Nándor Stadionban (Fotó: Földi D. Attila)

 

Az új stadion első gólját nem MTK-labdarúgó szerezte: a 23. percben – egy kihagyott hazai ziccer nyomán – portugál ellentámadás indult, és Matheus Pereira balról középre ívelt labdáját Ronaldo Tavares szép mozdulattal a bal alsóba küldte (0–1).

MICHELLE WILD EZÚTTAL NEM A KIJELZŐN, HANEM A LELÁTÓN TŰNT FEL – GALÉRIA
KATTINTSON A KÉPRE!

Mindkét oldalon adódtak további gólhelyzetek, így nem volt érdemtelen az MTK egyenlítése az első félidő hajrájában: Torghelle Sándor minden rutinját mozgósítva büntetőt harcolt ki, és Kanta József magabiztosan a jobb alsóba lőtt (1–1).

A második félidő portugál góllal indult: az 51. percben Andó-Szabó Sándor büntetőt ítélt Matheus Pereira buktatásért. Maga a sértett hajtotta végre az ítéletet, higgadtan a bal felső sarokba lőtt (1–2).

A vezetés birtokában a Sporting támadott veszélyesebben, de gólt nem tudott szerezni, és ezért a magyar csapat „büntetett”: a 76. percben egy rövid felszabadítást követően a labda Poór Patrik elé pattant, aki középről, 15 méterről félmagasan a kapu jobb oldalába bombázott (2–2)

A hajrában az MTK állt közelebb a győzelemhez, újabb gól azonban nem született.

MTK-gólöröm (Fotó: Földi D. Attila)

 

A mérkőzés előtt megnyitóbeszédet mondott Deutsch Tamás, az MTK elnöke, utána pedig Orbán Viktor miniszterelnök, akinek beszédébe az ultrák belefütyültek.

ORBÁN VIKTOR: HA VAN TÓ, LESZ BÉKA IS

„Az MTK a magyar sport kiemelkedő közössége, egy klub, amely magában foglalja a magyar sport nagyszerűségét és diadalait, megtestesíti fájdalmát és veszteségeit” – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: magyar sport nélkül nincs modern magyar nemzet, és az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: az új stadion avatómérkőzése tisztelgés a magyar labdarúgás egyik nagy sikere előtt. A kék-fehérek a portugál Sporting csapatával találkoztak az 1964-es KEK-döntőben.

Az 52 évvel ezelőtti döntős párharc első felvonását a brüsszeli Heysel Stadionban rendezték, a 3:3-as végeredmény miatt viszont megismételt találkozóra volt szükség, amelyet aztán Antwerpenben Joao Morais szögletből szerzett góljával 1:0-ra a portugálok nyerték meg. Ez volt az első alkalom, amikor magyar csapat európai kupadöntőben szerepelt.

„Egy nagy magyar klub ünneplésére jöttünk össze, amely megőrizte és átmentette az utókor számára a zsidó polgári hagyományt, amely nélkül ma szegényebbek lennénk” – fejtette ki a miniszterelnök. Megemlítette, hogy az MTK az újítások nagymestere, ez végigkísérte egész történetét.

„Hiszünk benne, hogy ha van tó, lesz béka is. Ezért épülnek például stadionok és uszodák. Bizonyosak vagyunk abban, hogy az eredmények nem fognak elmaradni, és minden sportágban vissza fogunk kapaszkodni azokra a csúcsokra, amelyeken korábban már jártunk” – tette hozzá Orbán Viktor.

Deutsch Tamás és Orbán Viktor (Fotó: Földi D. Attila)

 

DEUTSCH TAMÁS: MTK-SZURKOLÓNAK LENNI SZEMÉLYES ÜGY

Deutsch Tamás klubelnök beszédében kiemelte, az MTK az egyetlen sportegyesület a világon, amely minden olyan olimpiára küldött sportolót, amelyen magyar küldöttség részt vett.

„A sport a világ legszemélyesebb ügye. MTK-szurkolónak lenni, a sportot szeretni személyes ügy. A klub zsidó gyökereit, megalapítása óta élő hagyományait csak mi, MTK-sok tudjuk ápolni” – mondta Deutsch Tamás, aki köszönetet mondott a tervezőknek, építőknek, a kormánynak és a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, valamint mindenkinek, aki segítette az új stadion létrejöttét.

„Köszönjük a szurkolóknak, hogy az elmúlt két, otthontalan évben is a csapat mellett álltak, és most szeretettel fogadják új otthonukat. A stadion minden MTK-sé, legyen bármilyen sport képviselője. Minket a kék-fehér színek kötnek össze örökre, és ma minden MTK-s együtt örülhet.”

In memoriam Fülöp Márton (Fotó: Földi D. Attila)

EMLÉKTÁBLÁT ÁLLÍTOTTAK FÜLÖP MÁRTONNAK

Az ünnepség előtt megkoszorúzták a déli, Salgótarjáni út felőli kapu mögötti emléktáblát, amelyet a klub korábbi játékosának, Fülöp Mártonnak állítottak.

A kaput a tavaly novemberben, négy nappal az aréna alapkőletétele előtt fiatalon elhunyt hálóőrről nevezték el – mint arról korábban beszámoltunk, az egyik lelátó is az ő nevét viseli.

Ezt követően az MTK eddigi klublogóit bemutató látványos videó vetítése, majd táncos show következett.

Az MTK különböző szakosztályainak sportolói, dolgozói, szurkolói kisfilmben beszéltek arról, mit adott nekik, mit jelent számukra a kék-fehér klub.

Az 1964-es finálé még élő résztvevői az akkori KEK-trófea másolata mellett léptek színpadra.

Ezt követően Hidegkuti Nándorra emlékeztek egy videós összeállítással, amelyben a stadion névadója mellett Szepesi György, Sándor Károly, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Bödör László, Teodoru Vaszilisz és Kósa György idézte fel többek között az „Évszázad mérkőzését”, valamint az Aranycsapat legendás csatára pályafutásának emlékezetes pillanatait.

PÁLYAAVATÓ MÉRKŐZÉS
MTK–SPORTING CP (portugál) 2–2 (1–1)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 4800
néző. Vezette: Andó-Szabó (Albert Á., Pintér Cs.)
MTK BUDAPEST: Groppioni – Baki, Grgic, Vukmir, Vadnai – Vogyicska, Vass Á., Kanta J. – Gera D., Torghelle, Korozmán. Csere: Petkovics, Nikacs, Szatmári L., Poór, Okuka, Varga Sz., Szatmári I., Borbély, Ramos. Edző: Teodoru Vaszilisz
SPORTING: Jug – Baldé, Ramos, I. Fernandes, Pinheiro – Guimaraes, Matheus, Esgaio, Delgado – Ronaldo Tavares, Ribeiro. Csere: Martins, R. Fernandes, Soalee, Cabral. Edző: Joao Deus
Gólszerző: Kanta J. (44. – 11-esből), Poór (76.), ill. Ronaldo Tavares (23.), Matheus (51. – 11-esből)

A SPORTING LEGJOBBJAI GYŐZTEK
A Sporting az MTK-meccsel egy időben Portugál Kupa-mérkőzést vívott a másodosztályú Famalicao otthonában. A csapat legjobbjai ott léptek pályára, és 1–0-s győzelmükkel bejutottak a legjobb 32 közé.

 

2019.06.19 08:30:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A szlovén bajnokságban a negyedik helyig jutó Muránál sokkal jobbak voltak a zöld-fehérek.

2019.06.17 20:26:24

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A futball első emberének rangja van a városban.

2019.06.17 16:21:23

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Tekintse át csapatonkénti bontásban a nyári edzőmeccsek és edzőtáborok tervezett menetrendjét!

2019.06.14 19:22:49

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Hiányérzet van benne, de büszke rá, hogy a klubtörténet egyik legsikeresebb edzőjévé vált.

2019.06.15 17:10:10

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Isael az első félidőben, Szihnyevics a fordulás után talált be a szlovén csapat ellen.