MTK: kiemelt beruházás lett az új stadion építése

Vágólapra másolva!
2014.11.04. 08:49
A labdarúgó NB I-ben szereplő MTK közleményben jelezte, a magyar kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette az új Hidegkuti Nándor Stadion, illetve a Lantos Mihály Sporttelepen létesítendő sportcsarnok építését.

„A kormány döntése értelmében a Lantos Mihály Sporttelepen megvalósuló multifunkcionális csarnok építésére 1.39 milliárd forintot, a Hidegkuti Nándor Stadion újjáépítésére 3.91 milliárd forintot, míg a stadionhoz kapcsolódó edzőpálya újjáépítésére 350 millió forintot, vagyis összesen 5.65 milliárd forint támogatást biztosít” – áll az MTK hivatalos honlapján megjelent közleményben.

Mint ismert, az MTK saját kezébe vette az új stadion építését, nemrég pedig kétfordulós tervpályázatot írt ki az 5000-5500 nézőt befogadó létesítmény tervezésére.

Mint ismert, az MTK saját kezébe vette az új stadion építését, nemrég pedig kétfordulós tervpályázatot írt ki az 5000-5500 nézőt befogadó létesítmény tervezésére.

Az MTK teljes közleménye:

„A Magyar Testgyakorlók Köre 2010. december 17-én fogadta el középtávú, 2020-ig szóló, „Merre tovább kékek?” című fejlesztési stratégiáját.

A stratégiában megfogalmazott létesítményfejlesztési program a felnőtt- és utánpótlás korosztályok kiemelkedő nemzetközi eredményességének növelését és a klasszikus „polgári sportklub” környezetének megteremtését egyszerre kívánja szolgálni.

A stratégia többek között a Lantos Mihály Sporttelep, valamint a Hidegkuti Nándor Stadion és a hozzá tartozó területek fejlesztését tartalmazza.

A beruházások előkészítése során született részletes program alapján a jelenlegi korszerűtlen, a sportszakmai követelményeknek már nem megfelelő, a mai gazdaságossági igényektől messze elmaradó létesítményeket korszerű és gazdaságos módon üzemeltethető létesítmények váltják fel.

A fejlesztési stratégia megvalósítását, az MTK és Magyarország kormánya között 2013. november 16-án aláírt stratégiai megállapodás és a szükséges fejlesztési forrásokról rendelkező kormányhatározat biztosítja. Ennek értelmében az MTK a 2014–2020 közötti években összesen 4.85 milliárd Ft központi létesítményfejlesztési támogatásban részesül. A 2013 decemberében született újabb kormány döntés értelmében a stadionrekonstrukciós program keretében a Hidegkuti Nándor Stadion átépítésére további 800 millió Ft-os állami támogatáshoz jut a klub 2014–15 folyamán.

2014 augusztusában a kormány – a vonatkozó rendelet módosításával – az MTK kezébe adta a stadionépítés teljes körű előkészítését és lebonyolítását. Mostani döntésével pedig – a klub számára még kedvezőbb helyzetet teremtve – egyrészt nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a sportcsarnok- és stadionépítési munkálatokat. Ezzel mind a Lantos Mihály Sporttelepen létesítendő multifunkcionális sportcsarnok, mind pedig a Hidegkuti Nándor Stadion építése tovább gyorsul, mert lerövidülnek a hatósági eljárási határidők. Másrészt a kormány rendelkezett a korábban meghatározott nagyságrendű források rendelkezésre bocsátásának előrehozásáról is, azaz a támogatás összege nem, csupán az ütemezése változott, ezzel is segítve a beruházások minél gyorsabban történő megvalósítását.

A Kormány döntése értelmében a Lantos Mihály Sporttelepen megvalósuló multifunkcionális csarnok építésére 1.39 milliárd forintot, a Hidegkuti Nándor Stadion újjáépítésére 3.91 milliárd forintot, míg a stadionhoz kapcsolódó edzőpálya újjáépítésére 350 millió forintot, vagyis összesen 5.65 milliárd forint támogatást biztosít az alábbiak szerint:

2015. év: 4 milliárd 237 millió 500 ezer Ft

2016. év: 852 millió 500 ezer Ft

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítással és a támogatás ütemezésének előrehozásával minden lehetséges feltétel adott, hogy az új Hidegkuti Nándor Stadion – az eredeti terveknek megfelelően – 2016 nyarán, míg a Lantos Mihály Sporttelepen felépítendő multifunkcionális sportcsarnok 2017-ben átadásra kerüljön.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik