HIRDETÉS
SOMOGYI ZSOLT 2016.09.29 10:01 Frissítve: 2016.09.29 10:33

MTK: ezért épült betonfal a Hidegkuti Nándor Stadionban

Veszélyes? Nem felel meg az előírásoknak? Ronda? De legalábbis szokatlan. Az épülő, kevesebb mint két hét múlva megnyíló MTK-stadionról, a Hidegkuti Nándorról elnevezett létesítményről van szó. Amely körül máris áll a bál. A Nemzeti Sport szerdán betekintést nyert az arénába, ahol több kérdésre is választ kaptunk, valamint lemértük, hogy a sokat emlegetett betonfal hány méterre helyezkedik el az alapvonaltól.

Az alapvonal és a betonfal között 749 centiméter a távolság (Fotók: Hegedüs Gábor)

 

Mint megtudtuk, valóban napvilágot látott az építkezés elkezdése előtt egy látványterv, amely alapján a kapuk mögött is tribünök lettek volna, de más terv szerint készült el a stadion. A korábbi változaton még a tető is kék lett volna, itt fehér, de aligha ez a legfontosabb változás.

Szerdán felkerestük a készülő arénát, s lemértük az alapvonal és a fal közötti távolságot. 749 centiméter, ami a nemzetközi és a magyar előírásoknak is megfelel.

 

 

 

A részletekről Istenes István, a ZÁÉV Építőipari Zrt. termelési igazgatója, valamint Sántha Csaba főmérnök, építésvezető adott tájékoztatást. Az előírásoknak megfelelően kilencven fokkal elfordították a stadiont, vagyis a Hungária körút felől most oldallelátó áll, az egyik kapu a Salgótarjáni út, a másik a Sport utca felől található – a kelet-nyugati fekvésű pálya így észak-déli lett, ez a televíziós közvetítések miatt előírás.

Ez bizonyos értelemben meghatározta az új aréna méreteit. A telekhatár közelében, a Sport utcában villamossínek találhatók (ezek vezetnek be a Hungária kocsiszínbe), odáig tehát nem „nyújtózhatott” a stadion, amely a területen kényelmesen elfért a régi megoldással, de így, kilencven fokban elforgatva éppen csak befért – Istenes István szerint „cipőkanállal” préselték be a tartóoszlopokat, ez magyarázhatja, miért van fal a korábban tervezett lelátó helyén.

 

Az internetre korábban felkerült fotókon az is látszott, hogy a falakra erősített eredményjelző is közel van a játéktérhez – nos, erre is van megoldás. Egyfelől a kapu mögé hálót emelnek, de ennél is fontosabb, hogy a kijelző (ez messziről, de még közelről sem látható tisztán) védve van, az égők közötti elválasztás térben kiemelkedik, így egy eltévedő labda ehhez csapódna, nem a lámpákhoz.

 

 

 

2019.01.22 23:03:30

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2019.01.22 03:49:10

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

„Az észt bajnokság kevésbé színvonalas, mint a magyar, itt nyilván nehezebb dolgom lesz.”

2019.01.21 10:54:16

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

1928-ban alakult meg az első szervezett magyar szurkolói csoport, a ferencvárosi B-közép.

2019.01.20 23:33:16

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Az ultra a meccs – önnön létének demonstrációja – idején érzelmi függőségben él, azt, hogy a bírót, az ellenfelet szidhatom, de a „másságokat” már nem, képtelen szétválasztani.

2019.01.20 14:31:08

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Negyedik törökországi felkészülési mérkőzésén a második vereségét szenvedte el a Ferencváros.