MLSZ: Rákkeltő a műfű? A szövetség nyugalomra int

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.02. 18:13
null
Csányi Sándor MLSZ-elnök gyerekekkel focizik egy műfüves pálya átadását 2011-ben (Fotó: Szabó Miklós)
Az utóbbi napokban Hollandiában és az Egyesült Államokban, sőt idehaza is cikkeznek a műfüves labdarúgópályák anyagának esetleges rákkeltő hatásáról. Vajon idehaza mi a helyzet? A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) igyekszik elejét venni az aggodalmaknak, amelyek amúgy nem új keletűek.

 

A műfüves labdarúgópályák alkotóelemeinek esetleges egészségkárosító hatása már tíz évvel ezelőtt is téma volt a nemzetközi sajtóban, és mint beszámoltunk róla, nemrégiben az Ajaxnál, az utóbbi napokban pedig egy másik hollandiai klubnál, a Vitesse-nél döntöttek műfüves labdarúgópályák felszámolásáról egészségi okokból.

„Innen nem tudjuk megítélni, hogy az említett kluboknál milyen hibák, szabályszegések történtek, történhettek-e egyáltalán a pályák építésekor, az alkotóelemek és az építtetők kiválasztásakor, illetve milyen szabványokat követtek, az azonban egészen bizonyos, hogy idehaza minden az UEFA és a FIFA ajánlásainak megfelelően zajlott és zajlik. Rendkívül részletes és szigorú előírásoknak kell megfelelni, a referenciával rendelkező gyártók a legmodernebb technológiával dolgoznak” – mondta Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője a Nemzeti Sport Online-nak, majd röviden a technikai részletekbe is beavatott.

„Az általunk építtetett pályákon alkalmazott granulátum részecskéit ragasztószerű anyaggal vonják be, sőt speciális festékport is használnak annak érdekében, hogy megakadályozzák mérges gázok esetleges kipárolgását, egyben azt, hogy bárki egészségre ártalmas darabkákat lélegezzen be, akármilyen sokat játszik is ilyen talajon” – fogalmazott a szóvivő, kizárva annak lehetőségét, hogy a magyarországi pályák építésénél nem az egészségügyi szabványoknak megfelelő őrleményt alkalmaznának.

A ragasztó és a festék alkotta, a magyarországi pályák építésekor is alkalmazott „biztonsági burok” UV-sugárzásálló, megakadályozza a granulátum további morzsolódását – és bár esetünkben mellékes, esztétikai szempontból is előnyös a használata.

„A legtöbb magyarországi műfüves pálya az MLSZ-konstrukció keretében épült, ezeket kötelező évente kétszer ellenőriztetni az illetékes hatósággal – folytatta Sipos Jenő. – Ha valamelyik játéktér javításra szorul, a gyártó ott is csak az eredeti szabvány szerinti anyagokkal végezheti el a szükséges munkát. Hozzáteszem, az MLSZ-hez még egyetlen, a műfű okozta egészségkárosodással összefüggő panasz sem érkezett, szóval nincs ok az aggodalomra, a több tízezer gyermeknek és amatőr sportolóknak játéklehetőséget nyújtó hazai műfüves pályák nem károsak az egészségre. Nem érvként teszem hozzá, de a munkatársaim és én is rendszeresen játszunk ilyen játéktéren.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik